Dit is niet een moussaka volgens traditioneel Grieks recept. Maar ook deze moussaka heeft die heerlijke smaak van gegrilde aubergines en een kruidige gehaktlaag. En er zit ook een heerlijke kaassaus over. Alhoewel je de schotel ook zuivelvrij kan maken. Daarover verderop meer.

Onze kinderen houden minder van aubergine dan wij. Ik loste dat op door voor hen een schotel te maken van beetgare sperziebonen met dezelfde gehakt-tomatensaus en kaas.

Wel de aubergines en de tomatengehaktsaus…

Traditioneel bevat deze Griekse schotel niet alleen aubergines en een kruidige tomatengehaktsaus, maar ook aardappel en een bechamelsaus. De aubergines en de tomatengehaktsaus heb ik uiteraard gehouden. Ik heb wel wat extra groenten toegevoegd. Wil je dat niet, laat ze dan gewoon weg.

…maar niet de aardappel en de bechamel

In deze koolhydraatarme variant liet ik de aardappel weg en verving de bechamelsaus door een koolhydraatarme kaassaus.

Zuivelvrij kan ook

Als je geen zuivel wilt of kunt eten, dan kun je de laagjes kaas tussendoor en de kaassaus bovenop gewoon weglaten.

Of je maakt een koolhydraatarme variant op een bechamelsaus, gemaakt van kokosvet, een beetje zeezout, amandelmeel en/of  kokosmeel en kokosmelk.

Smelt dan kokosvet met een klein beetje zeezout op een laag vuurtje in een pannetje. Doe er het amandelmeel en/of kokosmeel bij en laat het even op laag vuur garen. Let op dat het niet aanbrandt. Roer er dan kokosmelk aan toe tot je een dik vloeibare saus hebt. Bij de bronnen staan 2 recepten genoemd die je een beetje verder kunnen helpen. [2, 3]

Voor een kaasachtige smaak kun je nog edelgistvlokken toevoegen. [4]

Dit recept en de Real Meal Revolution

Vrijwel alle ingrediënten van dit recept staan op de groene lijst van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR). Al die ingrediënten zijn geschikt voor iedere fase van koolhydraatarm eten volgens RMR.

Dit is met uitzondering van de wortels en de mascarpone. Wortels en zachte volvette zuivel staan op de oranje lijst A. De producten op die lijst bevatten typisch wat meer koolhydraten. Alleen voor fase 3, wanneer de aandacht ligt op vetverbranding en het bereiken van je ideale gewicht gelden er beperkingen voor deze lijst. Of de wortels en/of de mascarpone dan wel of niet geschikt zijn, ligt aan je portie. Het ligt er ook aan of je (nog) een andere keuze van de oranje lijst A wilt maken op dezelfde dag. Kijk zelf goed naar de voedingslijsten en de aangegeven beperkingen om hier een afgewogen keuze over te maken.

De wortels kun je weglaten of vervangen door champignons. De kaassaus kun je halveren of weglaten. Of eet een soep vooraf en eet een kleinere portie van de moussaka. De keuze is reuze.

De plakken kaas hoef je trouwens niet weg te laten. Ook niet in fase 3. Harde kazen staan op de groene lijst.

[5, 6]

Koolhydraatarme moussaka

Voor de gegrilde aubergines:

 • 3-4 aubergines (±800 g)
 • milde olijfolie
 • peper en zout

Voor de gehakt-groentensaus:

 • 2 teentjes knoflook
 • 2 uien
 • paar takjes elk van rozemarijn, salie, oregano
 • kokosvet
 • 1 winterwortel of 1 doosje champignons
 • 2 paprika’s
 • 1 prei
 • 500-750 g gehakt
 • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
 • 1 tl kaneel
 • ±750 g tomaten
 • 1 blikje tomatenpuree

Voor de optionele kaaslaag (dan niet zuivelvrij):

 • 500 g mascarpone
 • 2 eieren
 • verse peper, Himalayazout
 • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden, 1 tl gerookte paprikapoeder
 • 350 g belegen of oude kaas

Voor de gegrilde aubergine-plakken:  Snijd de aubergines in plakken en bak ze in gedeeltes in een grote koekenpan. Giet steeds een beetje milde olijfolie in de pan voordat je er nieuwe plakken inlegt. Bestrijk ook de bovenkant van de plakken olijfolie met een beetje olijfolie.

Bak de plakken op niet te hoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn en keer ze dan om.

Bak dan de andere kant bruin. Haal uit de pan en ga verder met de rest van de plakken.

Voor de gehakt-groentensaus: Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook en de verse kruiden en snijd de groenten in stukjes.

Smoor dan de uien met de knoflook en de verse Italiaanse kruiden in wat kokosvet glazig. Voeg na een paar minuten de wortelstukjes toe. Roerbak ze even mee. Voeg dan achtereenvolgens de paprika en het wit van de prei toe en laat even mee bakken.

Zet het vuur dan hoog en voeg het gehakt toe, samen met de zout, peper, gedroogde Italiaanse kruiden en de kaneel.

Bak het gehakt rul en voeg dan de stukjes tomaat toe, samen met de tomatenpuree. Laat een tijdje sudderen en voeg het groen van de prei toe. Breng de saus op smaak met peper en zout en eventueel extra kruiden.

Voor de kaassaus: Mix de mascarpone met de eieren, peper, zout en kruiden. Schaaf of rasp de kaas.

Verdere bereiding:

Begin met een laagje gegrilde aubergine.

Dan een laag gehaktsaus met daarover plakken kaas.

De laatste laag bestaat uit de mascarponesaus met resterende plakken kaas.

Bak de schotel circa 30-45 minuten op 175-200 graden Celcius in de oven tot deze goudbruin en gaar is.

Bronnen

[1] Koolhydraatarme moussaka Het recept wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

[2] groentelasagne 2.0 Recept van een groentelasagne van Ger op de website van ‘Almond and Figtree’. In dit recept maakt Ger een bechamelsaus van 50 gram roomboter, 3 el kokosmeel en 200 ml kokosmelk. Als je de roomboter vervangt door kokosvet, heb je een zuivelvrije bechamelsaus. Voeg eventueel edelgistvlokken toe voor een kaasachtige smaak.

[3] Soufflé met spruitjes Recept van soufflé met spruitjes. Hierin maakte ik een roux van roomboter, amandelmeel en kokosmeel en slagroom. Je kunt hier een zuivelvrije bechamelsaus van maken, door de roomboter te vervangen door kokosvet en de slagroom door kokosmelk. Gebruik dan zoveel kokosmelk tot de saus dik vloeibaar is. Voeg eventueel edelgistvlokken toe voor een kaasachtige smaak.

[4] Edelgistvlokken Informatie over edelgistvlokken op de veganistische website ‘Groene meisjes’. Edelgistvlokken worden veel gebruikt bij veganistische recepten.  Dat is niet alleen omdat ze een kaasachtige smaak toevoegen aan gerechten, maar ook omdat ze veel gezonde B vitamines (vitamine B1, B2, B3, B6) bevatten. Daarom zijn ze een goede aanvulling op een dieet zonder dierlijke produkten. Bovendien bevatten ze foliumzuur. Een heel gezond product dus.

[5] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[6] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.