Deze week ging ik wandelen met een vriendin die sinds een tijdje Paleo eet. Voor wie dat niets zegt; het wordt ook wel het oerdieet genoemd. Het idee is om te eten zoals de oermens hoogstwaarschijnlijk vroeger at.

Paleo versus koolhydraatarm en vetrijk

Er zijn veel overeenkomsten tussen een Paleo leefstijl en een koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Beide gaan uit van ècht en onbewerkt eten en vermijden granen, (geraffineerde) suiker, industriële plantaardige olie en bewerkt eten.

De verschillen zitten ‘m voornamelijk in het gebruik van fruit en natuurlijke suikers en in het al dan niet gebruiken van zuivel. Omdat Paleo uitgaat van de manier van eten van de oermens, zijn fruit en natuurlijke suikers zoals bijvoorbeeld honing, geen probleem.

Bij een koolhydraatarme leefstijl past fruit veel minder goed omdat het relatief veel koolhydraten bevat. Hetzelfde geldt voor natuurlijke suikers.

Daarentegen is bij e koolhydraatarme en vetrijke leefstijl volvette zuivel weer geen probleem. In ieder geval in beperkte mate. Binnen de Paleo wereld is zuivel een beetje een discussiepunt, maar hard-core Paleo-ers zullen het over het algemeen niet gebruiken [2].

Zuivelvrij

Zelf vermijdt m’n vriendin wel zuivel omdat ze er ook niet goed op reageert. Ze eet nu als ontbijt vaak fruit in combinatie met kokosmelk. Maar dan krijgt ze na een tijdje wel weer honger.

Ze is daarom op zoek naar alternatieven. ‘s Morgens eieren eten trok haar niet meteen. Ze vertelde nog dat ze houdt van kruidige recepten. En dat ze de groentencrackers [3] van m’n blog heel lekker vond, maar dat ze daar moe van werd. Misschien nog teveel koolhydraten..?

Ik zocht daarom naar een alternatief crackerrecept. Zonder zuivel, maar met eieren en/of kokosvet. Zodat ze langer een voldaan gevoel geven.

Ik vond zo snel niets en ging zelf aan de slag. Vandaag zag ik dat het recept voor noten-zaden crackers ook zuivelvrij is [3]. Dat kan ze dan ook nog eens proberen. Maar in noten zitten wel weer meer koolhydraten, die vermoeidheid en/of honger kunnen stimuleren. Dat is dus een kwestie van uitproberen.

Gisteren maakte ik een cracker die voornamelijk uit zaden en pitten bestaat. Uiteraard met kruiden. Ik hou daar zelf ook van. Zijn de kruiden niet zo jouw ding? Laat ze dan weg of vervang ze door jouw eigen favoriete kruiden(mix).

Past dit recept bij de  Real Meal Revolutie?

Alle ingrediënten van dit recept staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie (RMR). Het is dus geschikt voor alle fases van de koolhydraatarme en vetrijke leefstijl à la RMR. [4,5]

In veel crackerrecepten wordt water gebruikt om de boel bij elkaar te houden. In dit recept gebruik ik daarvoor eieren en kokosvet. Dit voegt extra gezonde vetten toe. We zijn immers niet aan het lijnen! Gezonde vetten zijn belangrijk bij elke maaltijd en ze geven lang een voldaan gevoel.

Kruidige crackers (glutenvrij, zuivelvrij)

 • voor 1 bakplaat

Voor het lijnzaadmengsel:

 • 125 g lijnzaad (zèlf malen)
 • 30 g chiazaad
 • 1 tl elk van gerookt paprikapoeder, kerrie of kurkuma,
 • knoflookpoeder, korianderpoeder
 • 1 tl Keltisch zeezout
 • 2 eieren
 • 1 el gesmolten kokosolie of milde olijfolie

Voor het zaden- en pittenmengsel:

 • 50 g (blond of bruin) lijnzaad, of sesamzaad
 • 30 g zonnebloempitten
 • 30 g pompoenpitten

Maal het lijnzaad fijn. Meng het met het chiazaad, de kruiden en het zout.

Klop de eieren los en meng het samen met de olie door het lijnzaadmengsel. Als het niet voldoende plakt kun je nog wat water toevoegen.

Doe in een andere kom het lijnzaad (of sesamzaad), de zonnebloempitten en pompoenpitten. Meng de helft hiervan door het lijnzaadmengsel.

Rol het mengsel tussen twee bakvellen uit tot een dunne laag. Strooi er de rest van het zaden- en pittenmengsel over. Leg het bakvel even terug en rol er nog eens met de deegroller overheen, zodat de zaden goed blijven zitten bij het bakken. Verwijder het bovenste bakvel.

Maak snijlijnen in het deeg. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bot mes. Op deze manier kun je de crackers na het bakken makkelijker breken. Let op dat je je bakvel niet beschadigt!

Bak ±30 minuten op 165-170 graden Celcius. Draai de crackers om, haal degene die helemaal knapperig zijn uit de oven (zie tip) en bak de rest op 100 graden Celcius tot ze ook knapperig zijn. Hou ze wel in de gaten, zodat ze niet verbranden!

Tip: haal de crackers uit de oven wanneer je ze niet meer kunt induwen met je nagel.

Bronnen

[1] Kruidige crackers (glutenvrij en zuivelvrij) Recept van de kruidige crackers wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

[2] Zuivel Tijdens Paleo? Moeilijk, Moeilijk Artikel op de website van Paleo.nl wat uitlegt waarom zuivel een discussiepunt is binnen de Paleo wereld. Gaat in op mogelijke problemen van zuivel en welke zuivelkeuzes de beste zijn als je toch zuivel wilt gebruiken.

[3] Groenten-zaden crackers en noten-zaden crackers Recepten van zuivelvrije groenten-zaden crackers en van noten-zaden crackers. Ook de noten-zaden crackers zijn zuivelvrij. Mits je er niet de optionele Parmezaanse kaas over strooit natuurlijk.

[4] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[5] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.