Vandaag weer zoiets lekkers gegeten. Mijn man had zin in kip met zo’n krokant korstje. Zoals je ze bij de Kentucky Fried Chicken kunt krijgen, maar dan de gezonde variant. Hij had daarvoor kipdijbeenfilet gekocht. Kipdijbeen is de vettere variant van de kippeborst. Een veel gezondere keuze en ook nog eens veel malser. Laat die kippenborst dus voortaan maar in de winkel.
Frituren doen wij eigenlijk zelden. Vrijwel alle frituurvetten (vast of vloeibaar) zijn erg ongezond. Bovendien hebben we ook geen frietpan. Dat helpt ook niet als je wilt gaan frituren 😉 . Maar we hebben wel een Airfryer. Die gebruiken we ook niet zo vaak, maar wie weet komt daar nu verandering in.
Het recept is namelijk heel simpel en het resultaat echt super-lekker. Krokant van buiten met een heerlijk kruidig korstje. En de kip was sappig en mals.
Om te paneren kun je bij een koolhydraatarm en vetrijk recept gebruik maken van bijvoorbeeld kokosmeel, gemalen knabbelspek en/of Parmezaanse kaas. We gebruikten een combinatie van de laatste twee. Door er kruiden aan toe te voegen kun je het aanpassen aan je eigen smaak of aan de rest van je maaltijd.
Krokante kip
- 4 stukjes kipdijbeenfilet
- 1 ei
- 50 g Zeeuws knabbelspek
- 2 – 3 el Parmezaanse kaas
- Himalayazout en kruiden naar smaak (bijv. paprikapoeder, uipoeder, knoflookpoeder, gemalen chilivlokken)
Klop het ei los in een kom of diep bord, samen met wat peper en zout. Opletten, want het knabbelspek is al wat zout.
Maal het knabbelspek tot fijne kruimels en meng het in een diep bord of in een schaal met de Parmezaanse kaas en de kruiden.
Haal de kip eerst door het losgeklopte ei en dan door het kruimelmengsel. Zorg dat de kip goed bedekt is met de kruimels.
Wij bakten de kip op de grilplaat in de Airfryer. Deze heeft gaatjes in de onderkant. Zonder voorverwarmen duurde het 30 minuten op 180 graden tot de kip een goudbruin korstje had.
Je kunt de kip uiteraard ook in een pan met kokosvet bakken of in de oven.
Smakelijk!