Eerder vandaag zette ik al het recept van een overheerlijke paprikasoep op de blog. En daarna het recept voor het kruidenmengsel za’atar wat ik daarin gebruikte.

Nu ik toch bezig ben, ook maar meteen het recept van een pompoensoep. Deze soep was namelijk de aanleiding voor mij om za’atar te maken.

Ik heb al verschillende recepten voor pompoensoep geprobeerd en vind ze eigenlijk altijd lekker. De zoetige aardse smaak doet het goed met allerlei smaakcombinaties. Deze za’atar gaf er weer een hele eigen draai aan. Verrassend lekker weer en voor herhaling vatbaar.

Code oranje

Pompoen is een hele gezonde groente die prima past bij dit seizoen, maar bevat wel redelijk wat koolhydraten. Hetzelfde geldt voor wortelen. Deze staan dan ook op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie.

Zit je in fase 3 van deze koolhydraatarme leefstijl en is je aandacht dus gericht op afvallen, dan is deze soep niet geschikt voor jou op dit moment. Daarvoor zit er teveel pompoen in. Tijdens fase 3 mag je er dagelijks maximaal een halve gesloten hand van gebruiken. Mits je geen andere dingen van de oranje lijst A gebruikt.

Zit je nog in fase 1 of 2, of heb je je streefgewicht al bereikt en zit je in onderhoudsfase 4? Dan is deze soep een prima keuze! Blijf wel altijd zelf in de gaten houden of je je bereikte doelen blijft behouden.

[1, 2]

Pompoensoep met za’atar

Voor de basis van de pompoensoep:

 • 4 tenen knofook
 • stukje gember (10 g)
 • 2 mini-pepertjes
 • 3 rode uien
 • 1250 g pompoen, pitten en draden verwijderd
 • 5 el za’atar [3]
 • kokosvet en olijfolie
 • 1 citroen
 • 1/2 l (kippen)bottenbouillon [4] (of groentenbouillon voor een vegetarische variant)
 • verse peper en Keltisch zeezout

eventueel 750 g extra groenten, bijv:

 • winterwortel
 • prei
 • wortelpeterselie
 • paprika

Maak de knoflook, gember, pepertjes schoon en hak ze fijn. Maak de uien schoon en snipper ze. Snijd de pompoen in stukken. Schillen hoeft niet. Rasp de citroenschil en pers de citroen.

Maak eventuele extra groenten schoon en snijd ze in stukjes.

Smoor de helft van de ui, knoflook, gember en pepertjes in wat kokosvet met olijfolie. Voeg daarna eventuele extra groenten toe. Begin met hardere groenten en eindig met groenten die sneller gaar zijn. Schep ze uit de pan zodra ze beetgaar zijn.

Smoor dan de rest van de ui, knoflook, gember en pepertjes in extra kokosvet en olijfolie. Voeg de pompoen toe, samen met de za’atar. Roer regelmatig. Voeg na ongeveer 5 minuten de citroenschil, 2 el van het citroensap en de bottenbouillon toe. Breng aan de kook en laat goed gaar worden.

Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de geroerbakte extra groenten toe en breng op smaak met peper en Keltisch zeezout.


Tip:
Serveer met Griekse yoghurt, omgeroerd met 1-2 tl za’atar, peper en zout en fijngehakte peterselie.

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Sumak en za’atar Blog over sumak en za’atar waarin je ook kunt lezen hoe ik zelf de za’atar maakte.

[4] Chinese tomatensoep; koolhydraatarm en van verse tomaten In dit recept lees je hoe je kippenbottenbouillon kunt maken.

[5] Pompoensoep met za’atar Recept van deze pompoensoep met za’atar wat je kunt gebruiken als je het wilt printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.