Geen LCHF deze keer, maar LCHT. Een nieuwe afkorting die ik in de low carb wereld wil introduceren. De Low Carb High Tea!

Eindeloos thee en eindeloos kletsen

Want wat is het toch ontzettend gezellig. Bij grote potten thee, mooi servies en een etagère met heerlijke hapjes eindeloos bijkletsen met je tafelgenoten. Het is vast niet voor niets dat de High Tea zo’n enorme opmars gemaakt heeft in Nederland. Bij bijna elk restaurant kun je tegenwoordig ‘High Tea’-en.

Dagje met z’n tweetjes

Mijn moeder en ik hebben ook een High Tea traditie. Die is begonnen in het jaar dat ik een hersenbloeding kreeg. Ik wilde mijn moeder bedanken omdat ze zoals altijd, maar toen nog extra, altijd voor mij klaar stond. Het werd een dag met een gouden randje. Zo één waarop je denkt, waarom hebben we dit niet eerder gedaan?

Sindsdien is het dus een jaarlijks terugkerende dag voor ons tweetjes. Net zo goed een kado aan mezelf als aan ‘ons mam’. We combineren het met een fiets- en/of wandeltocht. Op die manier kunnen we de tijd samen nog wat rekken.

Niet bepaald koolhydraatarm

Twee jaar geleden ging ik koolhydraatarm en vetrijk eten. Toen was ineens de high tea niet meer zo vanzelfsprekend. Ga immers naar een willekeurig restaurant en de high tea die er geserveerd wordt zal verre van koolhydraat-arm zijn. En ook verre van vet-rijk.

Ik ben ook niet van de ‘cheat-days’. Deze Engelse term wordt in de dieetwereld gebruikt voor dagen dat je je niet aan je dieet wilt of hoeft te houden. Ik doe daar niet aan mee. Voor mij is het geen dieet maar een leefstijl. Iets voor iedere dag. Ik kies voor m’n gezondheid en daar passen geen ‘cheat-days’ in.

Normaal gesproken is dat geen enkel probleem. Ik heb niet snel last van ‘verboden verleidingen’. Zet gerust een taart voor m’n neus op tafel. Eet een stuk waar ik bij zit. Ik heb er geen problemen mee. Maar om tijdens een high tea alleen maar thee te drinken dat zie ik niet zitten. Zeker niet als je maar met z’n tweeën bent! Ik ben ervan overtuigd dat de ander dat ook niet heel gezellig zal vinden.

High tea nieuwe stijl

Natuurlijk hadden we ervoor kunnen kiezen om samen iets anders te gaan doen. Ergens gaan lunchen bijvoorbeeld. Een aangepaste lunch die koolhydraatarm en vetrijk is, kun je bijna overal wel krijgen. Maar dan is het toch minder speciaal. De oplossing? Een etagère vol met koolhydraatarme en vetrijke hapjes. De Low Carb High Tea!

Ervaring met de low carb high tea

Inmiddels ben ik vier van zulke High Tea’s verder en wil ik m’n ervaringen met jullie delen.

De eerste keer: gluten- en suikervrij

De eerste keer was met meiden waarmee ik gestudeerd heb. We zijn toen naar High Tea&Co in Grave geweest. We waren daar al een paar keer eerder geweest. Een gezellige plek waar we altijd heerlijk hebben gegeten. Grave ligt bovendien op een beetje een centrale plaats voor ieder van ons. Ik heb contact gezocht en uitgelegd dat ik koolhydraat-arm at. Ik was toen nog niet lang bezig en heb voornamelijk het accent gelegd op het weglaten van de gluten en suikers. Daar is netjes rekening mee gehouden. Ik herinner me een soepje, zelfgemaakte groenten-chips, glutenvrije scones met suikervrije clotted cream en pure chocolade. We hadden zoals altijd een heel gezellige middag en ik heb heerlijk gegeten.

De tweede keer: weinig fantasie

De tweede keer was met m’n moeder en ben ik bewust op zoek gegaan naar een plaats waar ze rekening wilden houden met ‘dieetwensen’. Ik ben gaan googlen op ‘High Tea’ in combinatie met bijv. ‘dieetwensen’, ‘glutenvrij’ of ‘suikervrij’. Verder zocht ik naar plekken waar de hapjes zelf gemaakt worden. Dat laatste was voor mij altijd al een pré en bovendien dacht ik dat ik zo de ideale combinatie zou vinden. Een plek waar ze zelf de high tea bereiden en waar ze bereid zijn om de hapjes aan te passen.

Ik vond zo’n plek en heb die keer ook duidelijker aangegeven wat LCHF voor mij inhoudt. Er werd me verzekerd dat het allemaal goed zou komen en met hoge verwachtingen togen we richting de High Tea. Helaas viel het deze keer heel erg tegen. Misschien waren m’n verwachtingen te hoog of de creativiteit in de keuken te laag. Ik kreeg een paar simpele salades en een bakje yoghurt met fruit. Ondertussen voelde m’n moeder zich opgelaten met haar etagère vol met zoete hapjes. Evengoed hebben we er een gezellige dag van gemaakt, maar het was wel een beetje een teleurstelling.

De derde keer: een feestje

Maar toen… de derde en de vierde keer. Die hebben alles weer goed gemaakt.  Ik weet nu: het kan echt. Een Low Carb High Tea maken met overheerlijke en creatieve hapjes. Bij ‘t Boshuys in Best, een ‘pareltje’ in de Brabantse Kempen, beheersen ze die kunst. Ik heb deze parel niet zelf ontdekt. Eén van de meiden van de studie had er vorig jaar onze jaarlijkse high tea gereserveerd. Het enige wat ik gedaan heb, is opbellen om te vragen of ze ‘m voor me konden aanpassen. Ze hadden toen nog geen ervaring met LCHF en vroegen me een email te sturen met een overzicht van wat ik wel en niet wilde eten. Ze zouden dan wel kijken wat ze voor me konden doen.

Op aanraden van mijn man voegde ik in de mail zelfs een link naar de website van Oahn’s Kitchen voor eventuele inspiratie. Deze keer had ik m’n verwachtingen naar beneden bijgeschroefd. Ik zou gaan voor de gezelligheid en het eten was bijzaak. Maar wat een feestje hadden ze ervan gemaakt. Elke gang was een lust voor het oog en bovendien was alles even lekker. M’n vriendinnen werden bijna jaloers 😀 .

De vierde keer: terug met m’n moeder

Gisteren ben ik weer met m’n moeder gaan High Tea-en. De keuze voor een restaurant was deze keer niet moeilijk. Ik heb opnieuw contact opgenomen met ‘t Boshuys en gevraagd of ze nog een keer een LCHF High Tea wilden maken. Deze keer voor 2 personen. Ze lieten me weten dat ze er weer een feestje van zouden maken. Dat was niets teveel gezegd. De gerechtjes waren helemaal anders dan de vorige keer. Maar de mooie presentatie, de creativiteit en de smaak waren weer precies hetzelfde. Ook m’n moeder was helemaal onder de indruk.

Ben je benieuwd geworden naar wat we daar gegeten hebben? Kijk dan eens op de blog: Low Carb High Tea bij ‘t Boshuys.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.