De ingrediënten van deze lijnzaadcrackers staan allemaal op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Geschikt voor alle fases van een koolhydraatarme en vet gezonde leefstijl dus.

De harissa in dit recept geeft deze crackers smaak en pit. Experimenteer zelf hoeveel harissa bij jou past. De perfecte hoeveelheid is heel persoonlijk en ook afhankelijk van hoe pittig de harissa zelf is. Zelf heb ik een klein beetje toegevoegd en het beslag geproefd voordat ik het uitgerold heb. Daarna heb ik kleine beetjes toegevoegd tot ik het goed vond. Ik heb wel het idee dat de smaak na het bakken iets milder is.

Lijnzaadcrackers met harissa:

  • — voor 1 grote bakplaat —
  • 150 g lijnzaad
  • 35 g sesamzaad
  • 35 g chiazaad
  • 50 g zonnebloempitten
  • 1 1/2 tl Keltisch zeezout
  • 2 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl harissa, of naar smaak
  • Eventueel een extra ei, om te bestrijken

Lijnzaadcrackers met harissa:

  • Meng het lijnzaad met de rest van de zaden en pitten. Maal de helft van dit zaden-pittenmengsel en doe het weer bij de rest.
  • Voeg het zout toe en meng het er goed door.
  • Doe de eieren en de olijfolie in een kommetje en klop het los met een vork.
  • Giet het eiermengsel bij het zaden-pittenmengsel en mix het goed onder elkaar met een spatel.
  • Voeg de harissa toe. Begin eventueel eerst met de helft, meng het goed door en proef dan of het al op smaak is. Blijf harissa toevoegen tot het mengsel jouw gewenste hoeveelheid pit heeft.
  • Rol het mengsel tussen 2 bakvellen dun uit. Verwijder het bovenste bakvel.
  • Smeer de crackers eventueel in met extra losgeklopt ei. Dit geeft de crackers ook extra stevigheid.
  • Maak met een bot mes snijvlakken in het uitgerolde deeg. Dit maakt het straks makkelijker om de crackers in stukken te breken.
  • Bak de crackers eerst 30 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden Celcius.
  • Zet de oven daarna op 125 graden Celcius en laat de crackers nog ongeveer 20 minuten bakken of totdat ze knapperig zijn. Hou ze wel in de gaten, zodat ze niet te donker worden. Draai ze eventueel een keer ondersteboven, zodat ook de andere kant krokant kan worden.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Tip: ik haal ze uit de oven als ik ze niet meer kan induwen met mijn vingernagel.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.