Wanneer je koolhydraatarm gaat eten, zul je wellicht in het begin vooral groenten van boven de grond eten. Zo deed ik het zelf ook [1]. Maar het is ook goed om te weten dat ook andere groenten best hun plaats hebben in een koolhydraatarme leefstijl. Bijvoorbeeld als je nog werkt aan het herstel van je (darm)gezondheid. Of wanneer je eenmaal op gewicht bent. En dat een traditionele zelfgemaakte huzarensalade met aardappel en erwtjes in sommige gevallen dus geen probleem hoeft te zijn.


De aardappel

Een klassieke koude schotel bestaat uit stukjes gekookte aardappel, (rund)vlees, erwtjes, augurkjes en uitjes met daar doorheen mayonaise. En dat lekker op smaak gemaakt met o.a. peper en zout.

Eén van de belangrijkste ingrediënten in de koude schotel is de aardappel. Deze heeft echter een slechte naam in het koolhydraatarme wereldje.

Daarmee doen we de aardappel eigenlijk tekort. Naast voedingsstoffen zit er namelijk ook veel resistent zetmeel in een aardappel. Dat zetmeel heeft net een positief effect op onze bloedsuiker èn is heel belangrijk voor onze (darm)gezondheid. Om hier volop van te profiteren kun je het beste de aardappel koken en een nacht in de koelkast laten afkoelen.

Toch bevat ook een gekookte en afgekoelde aardappel nog steeds koolhydraten die wel onze bloedsuiker kunnen verhogen. Als je nog bezig bent om je gewichtsdoelen te bereiken, kun je de aardappel beter nog even laten staan. Meer hierover lees je in mijn blog ‘De pieper’s plek in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl‘.

Doperwtjes

Ook erwtjes kun je in die fase beter maar beperkt eten. Ze staan, net als bijvoorbeeld rauwe noten en volle zuivelproducten op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie [2]. Van die lijst kun je dagelijks één ding kiezen in de aangegeven hoeveelheid. Voor erwtjes is dat een halve gesloten hand. Dat zijn er niet zoveel dus.

Kies wat bij jou past

Het is dus afhankelijk van de fase van koolhydraatarm eten waarin je je op dit moment bevindt. Wil je afvallen, dan kun je je huzarensalade maar beter even zonder aardappel en erwtjes maken.

Omdat ik koolhydraatarm en vetrijk eten als een leefstijl zie, heb ik een aantal varianten op de koude schotel gemaakt. Met verschillende basisingrediënten. Zodat je zelf kunt kiezen, welke het beste bij jou past op dit moment [2]. Tenslotte wil de één nog afvallen, terwijl de ander met koolhydraatarm en vetrijk eten z’n gezondheid en gewicht wil vasthouden. Daarom vind je 3 verschillende recepten van huzarensalades in de blog ‘Huzarensalade of koude schotel‘. Voor ieder wat wils.

Bronnen

[1] Hoe ik zelf eet. Blog waarin je kunt lezen hoe mijn koolhydraatarme eetpatroon zich ontwikkeld heeft in de afgelopen jaren.

[2] ‘Wat mag ik nog wèl eten?’ Blog over wat je allemaal kunt eten bij een gezond koolhydraatarm en vetrijke dieet. Met een introductie naar de voedingslijsten die gebruikt worden bij de gezonde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de Real Meal Revolutie van Prof. Tim Noakes.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.