Ergens vorig jaar hoorde ik van het bestaan van kabeljauwlever. En leerde ik dat je deze reuze gezonde omega-3 bom gewoon in blikjes kunt vinden bij de buurtsuper.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en de dag erna lag er al zo’n blikje in m’n winkelkarretje. En at ik de kabeljauwlever en de olie tijdens m’n lunch. De kabeljauwlever wordt verkocht in z’n eigen vet. Kabeljauwolie dus. Als je een beetje thuis bent in de wereld van de omega-3 supplementen dan ken je het wellicht als ‘cod liver oil’.

Beetje eng

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er die eerste keer wel een beetje huiverig tegenover stond. Lever… van een vis… uit blik…

Ik gebruikte de kabeljauwlever in een salade. De salade was heerlijk en de kabeljauwlever viel 100% mee. Helemaal niet vis-achtig. Eerder neutraal van smaak. In tegenstelling tot veel van die omega-3 supplementen waar kabeljauwolie in zit. Die schijnen vaak wel heel erg naar vis te smaken. Dat komt dan omdat de olie in de capsules ranzig geworden is. Geen goed teken dus.

Doornroosje

Kabeljauwlever is zoals gezegd een hele goede bron van omega-3 vetten. Wist je dat een tekort aan omega-3 vetzuren of een verkeerde verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren onder ander kan leiden tot slaapproblemen? [1, 2, 3]

Aangezien ik niet altijd een goede slaper ben, is het voor mij een extra reden om vaker kabeljauwlever op het menu te zetten.

In een omeletje

Zo at ik het een keer in een omelet. Een half blikje. Méér dan genoeg voor een stevige lunch. Zeker in combinatie met wat eieren. Ik gebruikte alleen de lever en niet de olie.

De olie kun je in de koelkast in een glazen potje bewaren. Je kunt er bijvoorbeeld een hele gezonde mayonaise maken. Ook weer bomvol omega-3 vetten. Of hap er zo een lepeltje van weg. Als omega-3 supplement.

Visgeur

Door het verwarmen van de lever gaat deze meer naar vis ruiken dan wanneer je het koud gebruikt. Gewoon zo in het blikje ruik je er nauwelijks iets van. Ook niet als het blikje open is 😉 . Dat vond zelfs mijn zoon, die al begon te zuchten toen ik een blikje te voorschijn haalde. Maar het viel hem dus mee. Het is vrij neutraal van smaak en geur.

Ik dacht dat de warme lever dan ook meer naar vis zou smaken. Maar dat vond ik dan weer niet. De kabeljauwlever blijft een heel bescheiden plekje op de achtergrond houden. Zo’n met kabeljauwlever gevulde omelet is dus ook een prima manier dus om je portie omega-3 vetten binnen te krijgen.

Ingrediënten

 • 2-3 eieren

 • verse peper en Himalayazout

 • kokosvet

 • 1/2 blikje kabeljauwlever

 • verse kruiden (ik gebruikte peterselie, daslook en bieslook)

Stappen

 • Klop de eieren los met wat peper en Himalayazout.
 • Smelt wat kokosvet in een koekenpan. Giet hierin het ei.
 • Prak de kabeljauwlever een beetje kleiner, strooi er ook wat peper en zeezout over en verdeel deze over het ei.
 • Hak de verse kruiden en verdeel ze over het ei.
 • Wacht tot het ei bijna gestold is en draai ‘m dan om. Bak nog even kort aan deze kant en serveer ‘m dan.
 • Smakelijk!

Notities

RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie 2.0.
RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Beter slapen met omega 3 Kort artikel op de website Medisch Dossier, de Nederlandse uitgave van het Britse ‘What doctors don’t tell you’ (ofwel ‘Wat dokters je niet vertellen’). In dit artikel worden de resultaten aangehaald van een onderzoek van de Oxford University waarbij kinderen die 16 weken lang elke dag een supplement met 600 mg omega-3 vetzuren kregen gemiddeld 58 minuten langer gingen slapen en zeven wakkere momenten minder hadden per nacht ten opzichte van de kinderen die een placebo kregen.

[2] Fatty acids and sleep in UK children: subjective and pilot objective sleep results from the DOLAB study–a randomized controlled trial. Samenvatting van het onderzoek waar het in [1] over gaat. Verschenen op PubMed.

[3] Fish Consumption, Sleep, Daily Functioning, and Heart Rate Variability Wetenschappelijk artikel met de resultaten van een onderzoek dat de effecten onderzocht op mensen die 3 keer per week vette vis (Atlantische zalm) aten tussen september tot februari ten opzichte van mensen die in plaats daarvan bijvoorbeeld kip, varkens- of rundsvlees aten. Eén van de conclusies uit het onderzoek is dat vis consumptie een positieve invloed leek te hebben op slaap in het algemeen.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Beste Cora,
  ik ben ontzettend blij met je blogs. Ik zou anders geen idee hebben dat kabeljauwlever bestaat of wat je ermee kan. Je blog heeft me al vaker inspiratie gegeven om mijn voeding aan te passen van vegetarisch (40 jaar lang) naar graanvrij ( =keto/paleo). Ik doe dit vanwege een advies dat mij geholpen heeft om eindelijk van mijn opgeblazen buiken af te komen.

  • Hallo 1958apolonia, wat fijn om te horen! Dat moet een hele omschakeling zijn geweest van zo lang vegetarisch naar keto/paleo. Een beetje hetzelfde verhaal als de mijne, alhoewel ik minder lang vegetarisch heb gegeten. Wel nog 1 jaar vegetarisch en koolhydraatarm en vetrijk. Weer vlees gaan eten was wel even een stap om te zetten, maar met alle informatie die ik nu heb, denk ik wel dat het een goede stap was. Wat fijn dat het jou van je opgeblazen buiken heeft geholpen! Dank je wel voor je reactie. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.