Fusion koken. Een paar jaar geleden was dat heel erg populair. Het betekent dat je elementen uit verschillende eetculturen met elkaar gaat vermengen. Op die manier ontstaan weer verrassende nieuwe recepten.

In deze soep komen verschillende Oosterse culturen bij elkaar. Ik heb harissa gebruikt om het kipgehakt op smaak te brengen. Harissa is een Noord-Afrikaanse hete rode saus. Ik vind het geweldig goed combineren met kipgehakt omdat dat een vrij neutrale smaak heeft.

Je kunt de harissa zelf maken. Tegenwoordig heb ik er zelf een heerlijk recept voor. Deze saus kun je dan weer invriezen in siliconen ijsblokjesvormen. Zodra het bevroren is, doe je het eenvoudig over in een diepvrieszak of -bakje. Als je de harissa in de winkel koopt, let dan goed op de ingrediëntenlijst. Kijk niet alleen naar het aantal koolhydraten (zoveel gebruik je er tenslotte niet van), maar vooral ook naar de ingrediënten. Let bijv. op suikers, zoetstoffen en andere E-nummers.

Om de soep op smaak te brengen heb ik groene curry pasta gebruikt. Er bestaan verschillende soorten groene curry. Het wordt veel gebruikt in o.a. Thailand maar ook India. Hiervoor geldt hetzelfde. Je kunt het zelf maken [4, 5] en ook invriezen. Als je het koopt, let dan goed op de ingrediëntenlijst.

Ik heb zowel de harissa als de groene curry pasta nog nooit zelf gemaakt. Het staat wel op m’n lijstje. Het lijkt me heerlijk om ze allebei op voorraad te hebben in de diepvries. Net als zelfgemaakte groene pesto.

Dit fusion-experiment is in ieder geval goedgekeurd. Door de hele familie. Wat was dit smullen, zeg. Zo’n soep waarvan je de volgende dag helemaal blij wordt, omdat je weet dat er nog over is.

De soep heeft een wat zoetige smaak van de kokos. Dat bleek een heerlijke combinatie met het pittige kipgehakt en de groene curry. Je kunt zelf uiteraard wat spelen met de hoeveelheid harissa en groene curry pasta, want de één houdt meer van pittig en de ander meer van mild.

Varieer ook gerust met groenten van je eigen keuze. Denk aan paksoi, spinazie, wortel, champignons, sperziebonen, etc. Op deze manier kun je ook kiezen voor groenten die meer of minder koolhydraten bevatten, afhankelijk van je eigen gezondheids- of gewichtsdoelen.

Oosterse soep met kipgehakt

 • 2 uien
 • 3 stengels bleekselderij
 • 350 g broccoli
 • 3 paprika’s
 • 2-3 cm verse gember
 • 3 tenen knoflook
 • kokosvet
 • 600 g kipgehakt
 • versgemalen peper en zeezout
 • 1  1/2 tl harissa
 • 1  1/2 tl groene curry pasta
 • 2 blikjes kokosmelk à 270 ml
 • bijna 2 l water (7 keer blikje bijvullen)
 • 4 tl Keltisch zeezout
 • 1 tl koriander
 • 1 tl komijn
 • 2 tl kurkuma
 • 3-4 tl konjakpoeder (koolhydraatarm bindmiddel)

Bereiden

Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken. Maak de verse gember en de
knoook schoon en hak ze heel fi jn. Bak de uien met de gember en knoflook glazig in ruim kokosvet.

Voeg het kipgehakt toe en strooi daarover peper en zout. Smeer er de harissa over, zodat het een beetje verdeeld is. Verdeel de kruiden en de ui onder het gehakt. Doe dit terwijl het gehakt nog rauw is, zodat je het goed kunt verdelen en laat het dan bruin bakken. Roer het af en toe door, zodat je grove stukjes gehakt krijgt. Het is niet de bedoeling dat het gehakt helemaal kruimigelig gebakken wordt. Net die grove stukjes geven straks die lekkere bite en de extra pit!

Voeg dan eerst de bleekselderij toe, dan de broccoli en dan de paprika’s. Laat de groenten tussendoor steeds even smoren.  Door de hardere groenten eerst toe te voegen, wordt alles toch gaar.

Doe er de groene curry pasta bij. Giet er de blikjes kokosmelk bij. Vul een van de blikjes 7 keer met water en voeg dat steeds toe. Doe er het zout en de kruiden bij.

Proef de soep en maak ‘m zelf op smaak met peper, zout en eventueel extra kruiden. Laat de groenten beetgaar worden.

Bind de soep eventueel met het konjakpoeder. Het resultaat is deze pan met ongeveer 4,5 liter soep:

De printbare versie van het recept vind je hier: Oosterse soep met kipgehakt

Linkjes:

[1] Harissa Wikipediapagina die kort uitleg geeft over harissa.

[2] Snelle harissa Recept van Jamie Magazine om zelf harissa te maken.

[3] Recept harissa maken. Recept van de website Voedzaam&Snel.

[4] Groene curry Recept van Pauline’s keuken om zelf groene curry te maken.

[5] Groene currypasta maken Recept voor groene curry pasta op de website ‘Feel good by food’.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.