Dit Noorse platbrood is heel snel en eenvoudig te maken. Alleen daarom is het al de moeite waard. Daarnaast is het een bron van goede vetten door alle zaden en pitten. En niet te vergeten de eieren, roomkaas en mayonaise. Een echte vetbom dus.
Het is wel wat te vergelijken met de zonnebloempitten quiche. Wij vinden de zonnebloempitten quiche iets smeuïger, maar het is leuk om af en toe eens te variëren. Dit platbrood kom je overal op het internet tegen. De oorspronkelijke bron heb ik niet kunnen vinden.
Oorspronkelijk wordt het brood gebakken op een bakplaat. Dat heb ik ook wel eens gedaan. Deze keer maakte ik het beslag direct in een siliconen vorm. Op die manier heb je geen extra afwas. Wel voorzichtig roeren, zodat je de vorm niet beschadigt.
Het recept is zoals gezegd heel simpel. Mix in de goede volgorde de ingrediënten en zet de vorm dan in een voorverwarmde oven. Even bakken en klaar! In plaats van geraspte kaas kun je de kaas ook in kleine blokjes snijden. Gebruik je wel geraspte kaas, dan kun je die het beste zelf raspen. In zakjes kaas uit de winkel zit meestal zetmeel om te zorgen dat de kaas niet aan elkaar gaat plakken. En vaak ook kleurstoffen.
Je kunt dit Noorse platbrood zó uit het vuistje eten met wat roomboter, of belegd met kaas, zalm, ham, komkommer, tomaat, kiemgroenten, etc. Wij eten het zelf graag bij een kom (maaltijd)soep. Net als de zonnebloempitten quiche, trouwens.
Je kunt het brood ook meenemen als lunch en verder laat het zich goed invriezen. Het is dan wel handig om het vooraf in stukken te snijden.
Met dit recept kun je ook volop variëren. Voeg eens grofgesneden uien, knoflook en paprika toe (eventueel even gesmoord van te voren). Uitgebakken spekjes. Of Italiaanse kruiden, gedroogde tomaatjes, olijven, stukjes salami, etc.
Tip: heb je niet alle genoemde zaden en pitten, dan kun je ook hiermee variëren. Maak ‘m alleen met lijnzaad. Of voeg chiazaad toe. Zaden en pitten wegen ongeveer 75 gram per halve Amerikaanse cup. Vul je 2 cups, dan is het dus goed. Hiervoor kun je ook een standaard Nederlandse maatbeker nemen. Vul die tot 500 ml. Precies omgerekend is het 480 ml. Maar zo nauw komt het echt niet.
Noors platbrood
- 3 eieren
- 1 el (zelfgemaakte) mayonaise
- 2 grote el roomkaas of Griekse yoghurt
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 140 g geraspte (liefst oude) kaas
- 70 g sesamzaad
- 70 g lijnzaad
- 80 g zonnebloempitten
- 80 g pompoenpitten
Klop eerst de eieren en meng ze dan met de mayonaise, roomkaas of Griekse
yoghurt. Dit kun je dus direct in een grote siliconen bakvorm doen als je wilt. Roer dan wel voorzichtig, zodat je de vorm niet beschadigt.
Strooi er het bakpoeder over en maak er een glad beslag van.
Doe er daarna de kaas bij en roer deze erdoor.
Voeg de zaden toe en meng ze goed door het beslag.
Als je het brood op een bakplaat wilt bakken, bekleed je deze met bakpapier of een bakvel. Smeer het deeg hierover uit. Gebruik de achterkant van een (vochtige) lepel om het deeg gelijkmatig uit te smeren tot een dunne massa.
Bak het platte brood midden in een voorverwarde oven van 180-200 graden C in ±15 minuten of totdat het een mooie goudgele kleur heeft gekregen.
Laat het afkoelen en snijd het brood in circa 16 stukken.
Het printbare recept vind je hier: Noors platbrood
Ik vind dit ook heerlijk brood. Op bakplaat in 16 stukken. 2 stukjes < 5 khd
Invriezen gaat prima. Als je ze iets langer in de oven laat worden het crackers.
Hoi Helen, wat een goed idee om er crackers van te maken. Daarvoor was mijn brood in m’n vorm veel te dik. Maar op de bakplaat gaat dat dus blijkbaar wel.
Bedankt voor de tip! Groetjes, Cora
hallo,
ik heb het brood net gemaakt. lekker hoor. Ik wil een deel invriezen , maar hoe lang kan ik de rest bewaren? in de koelkast of er buiten?
mvg esther
Hoi Esther, fijn om te horen dat je het een lekker brood vindt! Ik zou het koel bewaren en bij deze warme temperaturen is dan vaak de koelkast de beste plek. Zo kun je het wel 3-4 dagen bewaren, denk ik. Maar meestal doen wij het deel wat we niet binnen een dag of 2 opeten, in de vriezer. Smakelijk nog. Groetjes, Cora
Hi! Ik.heb het brood net voor het eerst gemaakt. Het is heerlijk! Maar hoe bewaar ik het het best? In een doosje in de broodtrommel of in de koelkast (in plastic of in een doosje)?
Hoi Monique, fijn om te horen dat je het zo lekker vindt. Ik heb het zelf alweer een tijdje niet meer gemaakt. Wordt weer eens tijd! Bij warm weer doe ik het bij voorkeur in een goed afgesloten bakje of zak in de koelkast. Wanneer de broodtrommel op een plaats staat die niet te warm is dan kan het daar ook. Ik bewaar het zelf maar een paar dagen, want ik vind het zonde als het slecht zou worden. Je kunt het namelijk prima invriezen. Nog veel plezier ervan! Groetjes, Cora
Dag Cora, ik heb je brood al een paar keer gemaakt, heerlijk!!
Hoi Wilma, fijn om te horen dat je het lekker vindt. Heb je ook al eens m’n recente recept voor koolhydraat-arme brood(mix) geprobeerd? Die is helemaal zuivelvrij en ook heel lekker, vind ik. Misschien leuk om eens te variëren. Groetjes, Cora
Kun je het ook in een siliconenbakvorm bakken ?
Hallo Joke, jazeker kan dat. De blauwe vorm die je op de foto’s ziet, waarin ik het beslag maak én bak is ook een siliconen vorm. Veel succes met bakken. Ik ben benieuwd of je het ook zo lekker vindt!
Groetjes, Cora