Dit was echt een uitprobeersel. Achteraf gezien een succesvol experiment! Anders kwam ‘ie natuurlijk niet op de blog. Maar toch. Er zit wel verschil tussen het ene en het andere lekkere gerecht. Dit is er zo één waarvan ik blij ben dat deze voortaan in m’n receptenmap zit. Deze blijft!

Ik denk dat deze soufflé ook lekker is met andere groenten. Denk aan prei, broccoli of spinazie. Of in het voorjaar met asperges, verse doperwten of rucola (met geitenkaas bijvoorbeeld). Of met heel veel verse tuinkruiden. Volop mogelijkheden dus.

Klassieker

Een klassieke soufflé bevat veel eieren. Dat was ook de reden dat ik aan een soufflé dacht. Ik had heel veel lekkere eitjes gekregen (waarvoor dank, pap). Bovendien had ik de dag ervoor anderhalve kilo spruiten gekocht. Een quiche had ook gekund, maar we hadden pas de aspergequiche op.

Naast eieren bevat een soufflé normaal gesproken ook bloem. Maar bloem is bepaald niet koolhydraatarm en bevat bovendien gluten. Een echte ‘no go’, dus. Ik heb daarom de klassieke ‘roux’ van boter, bloem en melk vervangen door een koolhydraatarme saus van boter en spekvet, amandel- en kokosmeel en slagroom. De eiwitten klopte ik op met wat bakpoeder (eventueel wijsteenbakpoeder) voor extra stevigheid.

Even erbij blijven

Bij het maken van de roux wel even opletten! Het is lekker om het mengsel van boter en amandel- en kokosmeel even te laten garen. Maar blijf er dan wel bij. Toen ik even dit deel van het recept aan het opschrijven was, is het mengsel aangebrand. Ik kon ongeveer de helft nog afscheppen en gebruiken. De rest heb ik helaas opnieuw moeten maken. Gelukkig heb ik de volgende keer het recept al klaar en kan ik er m’n aandacht helemaal bij houden.

Voor een wat koolhydraatarmere versie kun je wat meer kokos- en wat minder amandelmeel gebruiken. Of alleen kokosmeel. Hou er wel rekening mee dat kokosmeel veel meer vocht opneemt dan amandelmeel. Ik las ergens dat je in recepten waarbij je bloem wilt vervangen door amandelmeel je 1,5 x de hoeveelheid bloem moet gebruiken. Vervang je bloem door kokosmeel dan zou je slechts 0,25 keer (oftewel één vierde ) van de hoeveelheid moeten gebruiken. Als dat klopt zou je amandelmeel moeten vervangen door slechts één zesde deel kokosmeel. Ik heb echter te weinig ervaring in het koken of bakken met amandel- of kokosmeel om te kunnen zeggen of dit echt waar is. Ik heb wel het idee dat je bij dit recept wat speelruimte hebt. De soufflé zal er niet direct door mislukken denk ik.

Net een taartje

Hoe het smaakte? De soufflé had een klein beetjes een cake-achtige structuur. Wel een hele luchtige, door het eiwit. Het had zelfs iets zoetigs. Van de kokosmeel, denk ik. Net een soort gebakje, dus. Dat lijkt misschien raar in combinatie met de spruiten, maar probeer het vooral zelf. Laat jezelf verrassen. De smaak was trouwens toch hartig door de spekjes en de oude kaas. De walnoten maakten het helemaal af.

Het recept is ook nog eens kids-proof. Oftwel, goedgekeurd door kinderen (de mijne, welteverstaan 😉 ). Alhoewel degene die niet echt van spruiten houdt zei: ‘Zeg mam, ik denk dat deze schotel ook heel lekker is met prei en ham’. Ha ha!

Inmiddels is het ruim twee jaar nadat ik deze souffle voor het eerst maakte. Elke winter maken we ‘m wel één of meerdere keren. We blijven ‘m lekker vinden. Bij de kinderen staat hij bekend als ‘die spruitjesschotel met die cakelaag’.

Soufflé met spruitjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de groentenbasis:
  • 750 g spruitjes

  • olie of boter om ovenschaal in te vetten

  • versgemalen peper, zeezout en nootmuskaat

  • 1 ui

  • 300 g spekjes

  • 100 g oude kaas

  • Voor de roux:
  • 75 g spekvet, roomboter of kokosvet

  • 50 g amandelmeel

  • 20 g kokosmeel

  • 100 ml slagroom

  • Voor de soufflé en afwerking:
  • 4 grote eieren

  • 1 1/2 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • walnoten

Stappen

  • Voor de groentenbasis:
  • Maak de spruitjes schoon en kook ze in circa 5 minuten beetgaar. Vet de ovenschaal in met olie of boter. Giet de spruitjes goed af en doe ze in de ovenschaal. Breng ze op smaak met peper, zeezout en nootmuskaat. Let in het gerecht wel op met het zout, omdat er spekjes inzitten. Het moet ook niet té zout van smaak worden.
  • Maak de ui schoon en snijd deze in stukjes. Bak de spekjes uit en haal ze uit de pan. Doe de spekjes in de ovenschaal bij de spruitjes. Laat een beetje spekvet in de pan zitten en fruit er de ui in. Bewaar de rest van het spekvet!
  • Snijd de oude kaas in kleine blokjes en meng ze samen met de uien door de spruitjes en spekjes.
  • Voor de ‘roux’:
  • Smelt 75 g vet in een pannetje. Dit kan het spekvet zijn, roomboter of kokosvet. Doe er het amandelmeel en kokosmeel bij en laat het even op laag vuur garen. Let hier dus op dat het niet aanbrandt. Roer er dan de slagroom door. Haal de pan van het vuur en doe de ‘roux’ in een kom.
  • Voor de soufflé laag:
  • Splits de eieren. Doe de eiwitten één voor één steeds in een apart bakje en doe het alleen bij de andere eiwitten in een schone kom als er geen spoortje eigeel bij is gekomen. Anders krijg je ze later niet stijf geklopt.
  • Roer de eigelen, samen met peper, zeezout en nootmuskaat door de ‘roux’.
  • Strooi het bakpoeder en een beetje zout over de eiwitten en klop dan de eiwitten met schone gardes helemaal stijf. Je moet de bak op z’n kop kunnen houden zonder dat de eiwitten eruit lopen.
  • Schep het stijve eiwit op het eigeel-mengsel en schep het voorzichtig door elkaar met een spatel. Schep het bovenop de groenten in de schaal en schep het daarna voorzichtig door elkaar. Niet als een gek zitten roeren, want dan verliest het eiwit z’n luchtigheid.
  • Strooi er walnoten over. Bak de schaal in 30 minuten in een voorverwarmde oven van 170-190 graden C, tot de bovenkant bruin is en het soufflé mengsel gaar.

    En dan: smullen maar! Ik hoop dat dit straks ook één van jouw top-recepten wordt…

Notities

  • Vanwege het amandelmeel en kokosmeel past dit recept niet in fase 2 of fase 3 van de Real Meal Revolutie en het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Ze staan beide op de lichtrood gekleurde voedingslijst. Zit je in één van deze fases, bewaar het dan gewoon tot je in fase 4, de onderhoudsfase zit.
  • Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

11 REACTIES

    • Dat kreeg ik gisteren ook toen ik op weg naar huis wist dat er nog van deze soufflé over was ?. Hopelijk vind je ‘m ook zo lekker., Ellen.

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.