Palmkool was lange tijd niet zo bekend in Nederland, maar is bezig met een opmars. Het is zeg maar het Italiaanse broertje van onze boerenkool.

De plant groeit als een soort palmboompje. Vandaar de Nederlandse naam. In Italië heet deze kool Cavolo nero (zwarte kool). Dit komt vanwege de donkere kleur [2]. Tijdens het bakken wordt deze kleur trouwens nog intenser.

Eigenlijk is deze kool Nederlandser dan we denken. Tot in de 19e eeuw werd deze namelijk in Nederland verbouwd, om daarna om onduidelijke redenen het pad te ruimen voor de boerenkool.

Het blad kun je kort koken maar ook roerbakken. De Italianen gebruiken het onder andere vaak in goed gevulde soepen, zoals de minestrone of de ribolitta. Die overigens volgens traditioneel Italiaans recept gemaakt, niet koolhydraatarm is.

De nerf kun je beste verwijderen, want deze is een beetje taai. Je kunt ‘m eruit snijden, maar zelf vind ik het makkelijker en sneller om het blad langs de nerf af te rissen.

Was de stukjes blad daarna zorgvuldig. Ik had er wat meelifters uit de tuin bijzitten 😉 .

Omdat het blad heel stevig is, kun je het daarna gewoon goed uitwringen, wat oprollen of tot een prop vormen en dan snijden. Ik snij het zo eerst in reepjes en daarna in stukjes.

Je kunt in een recept boerenkool en palmkool onderling uitwisselen. Toch is er wel duidelijk een verschil in smaak(beleving) tussen de twee. Een website van ‘Groei en Bloei’ omschreef het zo: ‘Hoewel deze winterharde groenten veel gemeen hebben, heeft boerenkool meer structuur dan smaak, en Cavolo Nero juist meer smaak en minder van dat vezelige van de boerenkool.’ [4]

Voor mij was dit een kennismaking met palmkool. Ik maakte ‘m klaar zoals ik in de winter ook regelmatig boerenkool eet. Geroerbakt met een ui, spekjes, pesto en extra knoflook en met een paar spiegeleieren. Ik heb echt genoten van deze lunch. Een goede eerste indruk dus. M’n man vond het ook erg lekker. Als niet-boerenkool liefhebber wil dat misschien nog méér zeggen.

En niet te vergeten, net als alle kolen en boerenkool in het bijzonder, is deze palmkool reuze gezond! [3, 6]

Palmkool met pesto en eieren

Lunch voor 1 persoon

  • 1 stronk palmkool
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • kokosvet
  • 1 el uitgebakken spekjes
  • 1-2 el pesto, naar smaak
  • verse peper en Himalayazout
  • 2-3 eieren
  • eventueel extra: pijnboompitten, zonnebloempitten of walnoten

Ris met je hand de palmkoolbladeren van de stugge middennerf, of snij de middennerf tussen de bladeren uit. Was de palmkoolbladeren zorgvuldig. Rol de bladeren op en snij ze dan eerst in reepjes en daarna in stukjes.

Pel en snipper de ui. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Verhit wat kokosvet en fruit hierin de ui met de knoflook. Voeg de uitgebakken spekjes toe.

Doe dan steeds zoveel van de gesneden palmkool erbij dat je het nog goed kunt omscheppen. Laat het al omscheppend slinken en voeg het volgende deel toe. Als alles erbij zit nog kort even roerbakken, tot de palmkool gaar genoeg is.

Voeg de pesto toe. Breng de palmkool op smaak met de peper en het zout.
Maak 2 of 3 kuiltjes in de groenten en breek hier een ei boven. Strooi peper en zout over het ei. Leg een deksel op de pan en wacht tot het eiwit gestold is maar het eigeel nog vloeibaar.

Strooi er eventueel nog geroosterde pijnboompitten, zonnebloempitten of walnoten over.

Tip: Het is ook lekker om wat tomaatjes mee te bakken met de ui en knoflook. Vers of gedroogd.

Bronnen

[1] Palmkool met pesto en spiegeleieren Het recept wat je kunt gebruiken om te printen

[2] Palmkool Wikipedia pagina over palmkool.

[3] De geneeskracht van palmkool Pagina op InfoNu.nl waarin je kunt lezen dat palmkool net als andere kolen een preventieve werking heeft tegen kanker.

[4] Recept ribolitta Recept van ribolitta, een Italiaanse soep met palmkool op de website van Groei en Bloei. Het brood in deze soep is niet koolhydraatarm. Ook in de borlottibonen zitten wat meer koolhydraten dan bijvoorbeeld bonen die met peul gegeten worden, zoals een sperzieboon. Dit soort peulvruchten staat in de lijsten van de Real Meal Revolutie op de oranje lijst B. Dat wil zeggen dat ze niet passen bij de transformatiefase waarin je aan het afvallen bent. [5]

[5] Wat mag ik nog wèl eten? Blog over alle heerlijke dingen die je kunt eten bij een gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl. Je kunt doorklikken naar de vertaalde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie (RMR) die voor elke fase van deze leefstijl aangeven wat je volop, met mate, of (tijdelijk) niet kunt eten.

[6] boerenkool à la crème Recept voor boerenkool à la crème, met informatie over de gezondheidsvoordelen van boerenkool.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.