In het weekend maakte ik deze gevulde portabello’s. Zien ze er niet prachtig uit? Wie mij kent van vroeger zou niet denken dat ik ooit vrijwillig zulke enorme champignons klaar zou maken. Tijdens mijn jeugd was het eten van een paar schijfjes champignons voor mij een enorme opgave. Gelukkig heb ik me daarover kunnen zetten en ben ik allerlei soorten champignons steeds meer gaan waarderen.
Een aantal jaren geleden toen ik nog niet zó ver was in mijn herontdekking van de champignon, kreeg ik bij een barbeque een gevulde portabello. Speciaal voor mij gemaakt, want ik at destijds geen vlees. Iets wat speciaal voor je gemaakt is, laat je uiteraard niet liggen. Bovendien ben ik meestal wel in om dingen (opnieuw) te proberen. Gelukkig maar, want die portabello gevuld met een kruidenroomkaas was echt hemels. Ik kreeg dan ook diverse jaloerse blikken van andere aanwezigen, die een worstje of hamburger aan het eten waren.
Toch had ik sindsdien nooit zelf een portabello klaargemaakt. Tijd om daar eens verandering in te brengen. Ik twijfelde tussen een groenten-gehaktvulling en een roomkaasvulling en was eigenlijk van plan om de helft met de ene en de helft met de andere vulling te maken. Toen ik eenmaal bezig was heb ik m’n plan bijgesteld en heb de vullingen gecombineeerd. Een goede keus, want ik vond het zo eigenlijk het beste van twee werelden.
In recepten voor gevulde groenten worden de groenten en/of gehakt vaak eerst voorgebakken. Ik vind het lekkerder om het gehakt rauw te gebruiken en te laten garen in de oven. Dan blijft het sappiger. De groenten snijd ik dan heel fijn en meng deze onder het gehakt. Ik gebruikte deze keer ui, knolselderij, courgette en kastanjechampignons als vulling, maar je kunt hier ook andere groenten voor kiezen. Denk aan wortels, peterseliewortel, prei of paprika. Of laat ze weg en gebruik gewoon gekruid gehakt.
Omdat ik verwachtte dat er wel wat vocht vrij zou komen door het gebruik van de groenten (met name de courgette en de champignons) voegde ik wat psylliumvezels toe aan het gehakt om dit vocht te binden. Dat werkte heel erg goed. Weer wat geleerd. En wat ik heel verrassend vond: toen we gisteren de overgebleven portabello aten vonden we ‘m nóg lekkerder. Ik denk omdat de smaken nu meer ingetrokken waren.
Variatie-tips:
Je kunt uiteraard ook kiezen voor alleen de roomkaas- of de gehaktvulling. Pas dan de hoeveelheden aan. Varieer ook eens met stukjes uitgebakken spek, noten, pijnboompitten, feta, etc. als topping. Op deze manier kun je heel veel verrassende combinaties maken.
Doreth liet nog weten dat ze een variatie met ui, feta, gehakt, provinciale kruiden, ontbijtspek en kaas gemaakt had. Deze was zowel warm als koud erg lekker. En in de kleinere versie ook als borrelhapje. En als tip voor op vakantie: de gevulde champignons en portabello’s zijn ook goed te maken in een camping mini-oventje.
Portabello’s gevuld met gehakt, groenten en pestoroomkaas
Voor de roomkaasvulling:
- 1 kleine rode ui
- 150 g roomkaas
- verse peper en zeezout naar smaak
- 3 el (zelfgemaakte) pesto
Voor het gehakt:
- 1 ui
- ±300 g extra groenten (bijv. knolseldrij, wortel, paprika,
- courgette, champignons)
- 275 g gehakt
- 2 t knoflook
- verse peper en zeezout naar smaak
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 5 tl gemengde Italiaanse kruiden
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde rozemarijn, fijngehakt
- 2 1/2 el van de roomkaasvulling
- 1 ei
- 2 tl psylliumvezels
Verder:
- 6 portabello’s
- 3 el pesto
- 50 g gedroogde tomaatjes
- geraspte Parmezaanse kaas
Maak de rode ui schoon en snijd ’m fijn. Meng in een kommetje de roomkaas met peper, zout, pesto en de rode ui.
Maak de ui, knoflook en verdere groenten voor in het gehakt schoon en snijd ze heel fijn. Je kunt er ook een grove rasp of een jullienne-snijder voor gebruiken. Zorg wel dat het klein genoeg is, anders worden de groenten niet gaar.
Meng dan de ui, fijngesneden groenten, het gehakt, de knoflook en kruiden, 2 1/2 el van het roomkaasmengsel, het ei en de psylliumvezels.
Verwijder, als dat nog niet gedaan is, de stelen van de portabello’s, zodat er een opening is om ze te vullen. Smeer de bovenkant en de randen in met olijfolie. Verdeel het gehaktgroentenmengsel over de portabello’s (als een hoedje). Maak dan een opening in het gehakt en vul met de roomkaasvulling.
Doe er nog een schepje pesto overheen. Leg de gedroogde tomaatjes in een cirkel omheen. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.
Bak 20-30 min. of 180-200 graden C tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.
Wil je het recept printen? Kijk dan hier: Portabello’s gevuld met gehakt, groenten en pestoroomkaas.
Ze zijn erg mooi geworden zeg !!
Ja, hè?! Fijn dat jij ze voor me mee genomen had!