Een favoriet recept van David. Om te maken en uiteraard om te eten. Een vegetarische ratatouille. Lekker met allerlei soorten kaas. Liefst wat pittigere soorten. Zoals deze keer de geitenkaas, samen met de jongbelegen kaas. En met groenten die nu weer allemaal volop verkrijgbaar zijn, zoals courgettes en boontjes.
Er staan niet echt hoeveelheden bij, want David wil niet wegen en meten tijdens het koken. Bij zo’n schotel is dat ook niet echt nodig. Gebruik je gevoel. Kies in totaal de portie groenten die je normaal gesproken ongeveer eet. Of twee keer, zodat je meteen voor twee dagen kookt. Hou er wel rekening mee dat er geen vlees inzit. De eiwitten haal je voornamelijk uit de kaas, dus daar mag je best royaal mee zijn. Ook goed voor de vetten natuurlijk!
Ratatouille met sperziebonen en geitenkaas
Ingrediënten
sperzieboontjes
knoflook
ui
wortel
paprika
champignons
courgette
aubergine
kokosvet, om te bakken
tomatenpuree
gedroogde Provencaalse kruiden
verse kruiden, fijngehakt (rozemarijn, tijm, salie)
verse tomaten, of vervang door tomaten uit blik
verse peper en Himalayazout
(jong)belegen kaas, geraspt
zachte geitenkaas
Stappen
- Maak de sperzieboontjes schoon en snijd ze doormidden. Kook of stoom ze kort tot ze net niet beetgaar zijn.
- Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in niet te kleine stukken.
- Smoor de knoflook met de ui in kokosvet. Voeg achtereenvolgens de wortel, paprika, champignons, courgette en aubergine toe en laat tussendoor steeds even goed bakken. Als de pan te vol wordt, kun je tussendoor al groenten in een ovenschaal over doen. Voeg tussendoor ook extra kokosvet toe.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat dit even meebakken.
- Breng op smaak met peper, zout en de gedroogde en verse kruiden.
- Snijd de tomaten in stukken en voeg ze samen met het sap toe.
- Doe alles in een ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas over en leg er dan de plakjes geitenkaas op.
- Bak de schotel 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius of tot deze goudbruin en goed warm is.
Notities
- RMR2.0: Wortel en zachte geitenkaas staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel (zoals de zachte geitenkaas) is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor wortel is dat een gesloten halve handvol (= circa 1 el).
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de wortel weg en vervang de zachte geitenkaas door harde geitenkaas. Dan past dit recept ook zonder beperkingen bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven in 4 stappen
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/05/IMG_20190518_145500.jpg?resize=640%2C359)
![](https://i0.wp.com/ketoenzo.nl/wp-content/uploads/2019/06/Voedingslijst-GezondDorp-1024x725-1024x725.jpg?resize=696%2C493)