Nog geen tien dagen geleden publiceerde ik trots mijn blog ‘Basis voor courgettesoep’. Waarin ik schreef hoe ik de overvloed aan courgettes uit de moestuin gekookt en verwerkt had tot een basis voor soep.

Ik schreef erbij dat het voor mij de eerste keer was. En dat ik nog moest uitvinden hoe lang ik ze goed zou kunnen houden. Daarbij dacht ik in máánden, niet in weken. Laat staan in dagen.

Zingende potten

Toch heb ik vandaag de inhoud van de laatste potten leeggegooid. Eergisteren hoorde ik toevallig een potje pruttelen in onze kelder. Ik ging op onderzoek uit en vond zelfs 3 van deze courgette-potten die een beetje sisten. Bij de één moest ik heel goed luisteren, bij een andere pot was de inhoud zelfs uit de pot gelekt. Voorzichtig rook en proefde ik. Helaas was de inhoud niet meer goed.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, nam ik me voor om de rest zo snel mogelijk op te maken. Vanochtend zocht ik daarom naar een paar potten voor de soep vanavond. Daarbij wilde ik ze allemaal ook even controleren. Opnieuw was er een pot die overgelopen was en minstens 2 die heel zachtjes slisten. Op zoek naar een pot die nog wel goed was, kwam ik erachter dat ze allemaal slecht geworden waren. Bij sommige liep de inhoud al pruttelend eruit…

Toch maar niet

Wat een pech. Ik kreeg bijna zin om er een potje bij te janken. Ik had het recept twee keer gemaakt. Al die courgettes. Al het werk. De troep nu. En te bedenken dat David een deel meteen wilde gebruiken voor de soep. Terwijl ik stug bleef volhouden dat ik alles wilde inmaken. En o jee… andere mensen… ik had het recept op de blog gezet. En gepromoot in de Facebook groep.

Gelukkig hielp het om even mindful te denken. Oké, ik was teleurgesteld. Dat mocht. En had er anderen voor warm gemaakt. Maar met de beste intenties. En wie werkt, maakt fouten. Volgende keer beter. De schouders eronder en de boel opruimen dus. En dan vlug een nieuwe blog.

Wat ging er fout?

Op het internet lees je tegenstrijdige verhalen. De één zegt dat je courgettes op deze manier niet (goed) kunt inmaken, de ander zegt het succesvol gedaan te hebben. Mijn moeder was sceptisch. Maar een vriendin had het vaker gedaan. Met succes. En zeker een paar maanden bewaard. We belden nog even om zeker te zijn dat ik het op dezelfde manier zou doen.

Zonder suiker

In de Facebook groep waarschuwde een ervaren weckster dat inmaken (zonder te wecken) alleen werkt bij producten met suiker. Ik was eigenwijs. Dacht dat het wel zou lukken. Nadeel van wecken leek me ook dat het lang verhit wordt. Wat waarschijnlijk ten koste gaat van voedingsstoffen.

In mijn geval kreeg ze dus wel gelijk. Maar waarom ging het nu mis, terwijl ik met succes de laatste jaren andere dingen heb ingemaakt zonder suiker? Pure tomatensaus, tomatensaus met ui, knoflook en kruiden, bramensaus met groene stevia, vijgen-appelcompote, bottenbouillon. Op een enkele pot na, waarvan het deksel niet meer goed bleek, bleef het allemaal maanden tot meer dan een jaar goed. Ik kan er mijn vinger niet opleggen.

Hygiëne

Bij inmaken moet je héél schoon werken. Maar dat weet ik. Al zolang ik me kan herinneren. Want al jong maakte ik samen met m’n moeder jam. Potten steriliseren, netjes afvullen, indien nodig de rand goed schoonmaken. Goed vol doen, maar niet té, zodat het niet tussen de rand komt. Ik heb het allemaal gedaan.

Potdicht

Zoals gezegd moeten de deksels héél goed dichtzitten. Ik had ‘nieuwe’ potten gekregen die eenmalig gebruikt waren. Met betere deksels dan de meeste potten en flessen die ik daarvoor gebruikte. Daarvan hadden er verschillende inmiddels een deukje. Of twee. Dus ik was heel blij met m’n potten. Zouden ze niet goed afsluiten? Onwaarschijnlijk toch? Ze hebben toch ook in de winkel gestaan met eten erin.

Zou ik ze niet goed genoeg dichtgedraaid hebben? Misschien… Ik merkte toen ik later bramensaus maakte, dat ik potten beter vast kon draaien met een andere (vochtige) doek dan degene die ik gebruikt had voor de courgettes. Maar toch… Ik verwacht dan eerder dat er één of hoogstens twee potten waren opengegaan. En niet allemaal.

Te warm?

De potten stonden op de grond in een ondiepe kelder. Waar het met de hitte van de afgelopen dagen gewoon warm is. Misschien zelfs meer dan gewone kamertemperatuur. Terwijl je ze koel moet bewaren. Zou dat het zijn? Maar alle andere potten in de kelder worden toch ook niet meteen slecht? Het moet iets anders zijn…

En nu?

De blog over de ‘Basis voor courgettesoep’ heb ik inmiddels verwijderd. Ik wil niet dat anderen dit ook overkomt. Niet nadat ik ze het heb aangeraden. Ook in de Facebookgroep zal ik m’n verhaal doen.

Heb jij na het lezen van de blog je courgettes al op deze manier ingemaakt? Dan raad ik je aan om niet af te wachten. Kijk hoe het ermee gesteld is. Is je ‘Basis voor courgettesoep’ nog goed, gebruik ‘m dan snel. Of doe het alsnog over in pakjes of zakjes in de vriezer. Misschien kun je ze zelfs alsnog wecken. Maar daar heb ik zelf dus geen ervaring mee.

Heb je courgettes over en durf je net als mij ze niet meer op deze manier in te maken? In blokjes kun je ze met schil invriezen [1]. Ook kun je ze inwecken [3].

Zelf blijf ik experimenteren. Maar vóór ik nog eens op deze manier courgettes inmaak, moet ik eerst snappen wat er mis ging. Heb jij nog een idee wat er fout kan zijn gegaan, laat het me dan vooral weten. Onderaan de pagina kun je een reactie achterlaten. Alvast bedankt.

Bronnen

[1] Courgette invriezen Informatie op de website WECKENonline over het invriezen van blokjes courgette.

[2] Courgette’s inmaken voor soep Blog op de website RiksGewijs die uitlegt hoe ‘zij’ op een soortgelijke wijze courgettes inmaken voor soep als ik gedaan heb. Maar dan zonder ui en knoflook en met een bouillonblokje. Iets wat ik zelf niet wil gebruiken. Zij bewaren de soep zelfs 2 jaar.

[3] SOEP WECKEN Uitleg op de website WECKENonline over hoe je soep kunt inwecken.

Print Friendly, PDF & Email

14 REACTIES

 1. Ik heb diverse keren met succes de volgende bewaarmethode toegepast: na bereiding deksel erop, en dan omgekeerd in de vaatwasmachine zetten en heet programma draaien (zonder wasmiddel uiteraard 🙂 ). En dan af laten koelen en je kunt het heel lang bewaren!

 2. Wat jammer. Zelf weck ik de soep niet maar vries ze gewoon in. Ik bewaar daarvoor de emmertjes van de Griekse yoghurt.

  Verder heb ik de ervaring dat je warme soep niet op een koude keldervloer kunt zetten. Altijd op een krant. Zo heb ik een keer 10 liter vissoep voor mijn verjaardagsfeestje de volgende dag al weg kunnen gooien, terwijl ik het huis vol gasten had…

  • Dank je wel voor je reactie. Heel jammer inderdaad! Invriezen is zeker een veilige optie, Hanny. Maar ik loop vaak tegen de limieten van m’n vriezer aan. Dat is weer het voordeel van in potten inmaken
   Ik zet inderdaad ook nooit warme soep direct op de koude vloer. En bij het inmaken laat ik ze omgedraaid afkoelen in de keuken op een theedoek. Dan pas gaan ze de kelder in.
   Bij onweer kan soep ook ineens slecht worden. Zelfs in een heel koude kelder.

 3. Hallo Cora, thema van 2019 dus hopelijk heb je nog wat aan de volgende tips.
  Courgettesoep gaat prima (zonder room, bloem en de gebruikelijke no go’s)
  De soep lijkt me veel te dik, maak ze beter wat dunner zodat de.warmte tijdens het wecken er goed doorgaat. Verder is de pot te hoog gevuld. Min. 2 cm van de rand vrijlaten. Als laatste mag je de potten niet ondersteboven laten afkoelen. Vroeger werd dat gedaan, echter de deksels zijn tegenwoordig anders gemaakt en deze verdragen die warmte niet. Snel laten afkoelen na het wecken (onmiddellijk uit de ketel nemen) en op kamertemperatuur laten afkoelen. Dagje laten staan en daarna pas naar de uiteindelijke bewaarplaats.
  Tot nu toe gaat dit bij mij op deze.manier goed. Zo wek ik ook pompensoep en die bewaart intussen toch al meer dan 8 maand en smaakt oké. Veel succes!

  • Hallo Inge, dank je wel voor je reactie, ook al is de blog al van 2019. Ik denk dat er misschien een misverstand is, want ik heb de potten na het vullen nooit geweckt. Onder wecken versta ik de potten in een grote weckketel of pan zetten, vullen met water en dat dan aan de kook (of op een bepaalde temperatuur) brengen. Ik ken dat wel van vroeger, want mijn moeder deed dat met boontjes en kersen en allerlei andere dingen. Dat heb ik nooit gedaan. Ik doe de soep kokend in de potten en laat ze dan afkoelen. Met tomatensoep en vruchtenmoes lukt me dat prima, maar met courgettesoep dus niet. Zo te lezen doe jij dat wel en dan zal het inderdaad wel goed gaan. Die stap van het wecken heb ik (nog) niet genomen. Misschien nog ooit in de toekomst… Dat van die deksels is een hele goede tip, die ik inmiddels ook via onze lokale moestuin-FB-groep had gehoord. Dus ik laat ze inmiddels wel rechtop staand afkoelen. Nogmaals bedankt voor je reactie en nog heel veel succes en plezier met wecken!!
   Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.