Verwacht met deze schotel geen mooie plaatjes op je bord. Bij mij viel de boel in ieder geval uit elkaar.  Ook netjes terug opstapelen was geen succes. ‘Het wordt er niet beter op, mam…” was het nuchtere commentaar aan tafel. Dan maar geen foto van m’n bord.

Ik maakte de schotel met 2 verschillende soorten kool. Savooiekool en palmkool. Palmkool is het Italiaanse broertje van onze boerenkool. Héél gezond. Net als boerenkool.

Maar maak deze schotel ook gerust met alleen savooiekool. Of kies één of twee andere soorten, zoals boerenkool, spitskool, witte kool, Chinese kool en/of paksoi.

Laagjes favoriete smaken

Onze kinderen zijn geen superfan van kool. Het is niet het eerste waar ze aan denken als ze hun verjaardagsmaal samenstellen, zeg maar.

Wil ik ze niet met lange tanden aan tafel hebben, dan moet ik dus wel met iets speciaals komen. Ik bedacht een laagjesschotel met een aantal van hun favoriete smaken. Heel verschillende smaken die verrassend goed combineren. Een laag met pindasaus, een pittige gehaktlaag met harissa en een laag met tomatensaus. Denk daar nog spekjes bovenop en ja hoor: “Lekker mam, ik proef de groenten nauwelijks!”

Eenpansgerecht kan ook

Je kunt deze schotel ook maken als een éénpansgerecht. De smaken van de verschillende lagen lenen zich daar prima voor. Dat scheelt tijd en afwas. Maar dan mis je wel de afwisseling in structuren en smaken.

Tahini in plaats van pindakaas

Kokosmelk staat bij de Real Meal Revolutie op de oranje lijst A. Met mate past kokosmelk ook in fase 3, dus wanneer je wilt afvallen.

Rauwe pinda’s staan echter op de oranje lijst B. 100% pindakaas, gemaakt van rauwe pinda’s en niets anders, past helaas niet in die fase. Vervang het dan door tahini. Dat is een pasta gemaakt van sesamzaadjes. Het smaakt ook nootachtig en is een prima vervanger voor pindakaas.

Alle andere ingredieënten staan op de groene lijst en zijn geschikt voor alle fasen. [1, 2]

Savooiekool- en palmkoolschotel met pindasaus, gehakt en spekjes

 • 2 tenen knoflook, 1 cm gember, 1 ui
 • verse peper en zeezout
 • Kokosvet

Voor de lagen gehakt:

 • 500 g gehakt, zo vet mogelijk
 • 1-2 tl harissa, naar smaak
 • 1/2 tl elk van nootmuskaat, komijnzaadjes en koriander

Voor de laag savooiekool:

 • 350 g savooiekool, schoongemaakt
 • sesamolie
 • 3 el pindakaas (kies 100% pindakaas, zonder toevoegingen)
 • 4 el kokosmelk
 • 1 el tamari (gefermenteerde kha sojasuas) of Coconut Aminos

Voor de laag palmkool:

 • 200 g palmkool, schoongemaakt
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • 2 el kokosmelk

Topping:

 • 200 g spekjes

Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui. Snijd de savooiekool in reepjes. Verwijder de dikke nerf van de palmkool en snijd dan het blad in reepjes.

Bak de spekjes uit. Haal ze uit de pan. Schep eventueel een deel van het bakvet uit de pan.

Bak het gehakt, samen met wat peper, zout, 1 tl harissa en de genoemde kruiden. Laat het gehakt even bruin worden aan de onderkant en schep het dan om. Laat het dan weer even bruin worden. Op die manier krijg je wat grovere stukken met een lekkere beet.

Proef of het gehakt op smaak is. Voeg eventueel wat extra harissa, peper of zout toe. Schep het gehakt uit de pan.

Doe wat kokosvet of bakvet van de spekjes in de pan, en fruit hierin de uien met de knoflook en gember. Schep de helft uit de pan.

Voeg aan de rest wat sesamolie toe en roerbak de savooiekool beetgaar. Voeg de pindakaas, kokosmelk en tamari of Coconut Aminos toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de savooiekool in een ovenschaal. Verdeel de helft van het gehakt over de savooiekool.

Schep de savooiekool in een ovenschaal. Verdeel de helft van het gehakt over de savooiekool. Op de foto zie je een deel van deze gehaktlaag, zodat de savooiekool nog te zien is.

Doe opnieuw wat kokosvet of bakvet van de spekjes in de pan en roerbak hierin de palmkool tot deze beetgaar is. Voeg de rest van de gefruite uien, het blikje tomatenpuree en de kokosmelk toe. Breng op smaak met peper. Zout is in deze laag niet nodig, vanwege de spekjes die erop komen.

Verdeel de palmkool over de gehaktlaag. Dek af met de rest van het gehakt en de spekjes.

Zet 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of tot deze door en door warm is.

Bronnen

[1] In vier stappen koolhydraatarm, suikervrij en vet gezond! Korte samenvatting van de 4 stappen/fasen van de Real Meal Revolutie methode. Werk in uitvoering 😉 .

[2] Nederlandse vertaling van de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie

[3] Palmkoolschotel met pindasaus, gehakt en spekjes Het recept van deze schotel dat je kunt gebruiken om te printen.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.