Eerder gaf ik je al het recept van een koolhydraatarme en zuivelvrije pizzabodem. Dat was een wat dikkere bodem die krokant is van buiten en wat zacht blijft van binnen. Deze tweede zuivelvrije variant is wat dunner en mede daardoor als geheel wat krokanter.
Heel verschillend, maar beide heel lekker
Ik maakte gisteren beide bodems en maakte er ook twee verschillende toppings voor. Van beide pizza’s aten we een stuk. Ze waren heel verschillend, ook door het beleg. Maar allebei heel lekker. Zowel de bodem als het geheel.
Hou er ook bij deze rekening mee dat de pizza voorgebakken wordt en dat daardoor de topping maar ongeveer 10 minuten in de oven bakt. Roerbak indien nodig groenten en/of vlees van te voren (beet)gaar.
Niet geschikt voor fase 2 en 3
Ook deze pizzabodem is helaas niet geschikt tijdens fase 2 en 3 van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl van de Real Meal Revolutie. Dat komt omdat er amandelmeel in de pizzabodem zit en die staat op de lichtrode lijst. De produkten op die lijst zijn niet geschikt tijdens fase 2 en 3. Ook na fase 2 en 3, dus wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, zijn dit produkten die je met mate zou moeten gebruiken.
Wil je toch genieten van een lekkere pizza? Gebruik dan deze pizzabodem gemaakt van gehakt. Uiteraard is de bodem dan niet meer vegetarisch.
Zuivelvrije koolhydraatarme pizzabodem #2
- Droge ingrediënten:
- 50 g lijnzaad, liefst blond lijnzaad vanwege de kleur
- 75 g amandelmeel
- 30 g pyslliumvezels
- 2 tl xanthaangom (zorgt voor wat flexibiliteit van je deeg)
- 2 tl baking soda (of vervang door wijnsteenbakpoeder)
- 1 tl droge gist (voor de smaak, kun je weglaten)
- 1 tl zout
- Natte ingrediënten:
- 2 el olijfolie
- 2 eieren
- 2 tl (appelcider)azijn
- 2 tl coconut aminos (eventueel te vervangen door water)
Koolhydraatarme zuivelvrije pizzabodem 2
- Maal het lijnzaad fijn.
- Doe het lijnzaad samen met de rest van de droge ingrediënten in een beslagkom en meng het met een lepel goed door elkaar.
- Doe de natte ingrediënten in een andere kom of maatbeker en klop deze met een vork onder elkaar.
- Giet de natte bij de droge ingrediënten in de beslagkom. Meng het met een spatel goed onder elkaar tot je een consistent deeg hebt. Dit is een vrij vast deeg.
- Rol het deeg tussen twee bakvellen of tussen 2 vellen bakpapier uit tot een dunne bodem van ongeveer 4 mm dikte. Verwijder dan het bovenste bakvel.
- Leg het bakvel met de bodem op een bakplaat en bak deze ongeveer 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius (hete lucht). Als het goed is begint de bodem dan enigszins bruin te kleuren.
- Draai de bodem dan met behulp van het tweede bakvel om en bak deze dan nog zo’n 5-10 minuten tot ook deze bovenkant wat bruin en stevig begint te worden.
- Haal de bodem uit de oven en beleg deze met je favoriete topping.
- Bak daarna nog zo’n 10 minuten tot de pizza goed warm, goudbruin en gaar is.
Bronnen
Wil je het recept op één A4-tje printen, gebruik dan onderstaande file.