Ik ben gisteren weer heerlijk aan het kokkerellen geweest. Ik heb onder andere paprika’s gegrild. Dat was weer een tijdje geleden, maar die zijn zó lekker.

Ook heb ik geëxperimenteerd met twee verschillende pizzabodems, ieder met hun eigen topping. Alles koolhydraatarm uiteraard. En beide bodems zuivelvrij.

Krokant, maar toch zacht

Recepten volgen. Hier het recept voor bodem numero uno. Van de eerste bodem dus. Deze maakte ik zo’n 6 mm dik of zo. De buitenkant bakte lekker krokant en de binnenkant was nog enigszins zacht. Dat geeft een beetje een broodachtige beleving. Zoals een traditionele pizza dus.

We vonden ‘m beide erg geslaagd en deze gaat vast vaker op tafel komen. Naast de gehakt-pizza en de fat head-pizza. En mocht je nu denken dat we hier bijna altijd pizza eten, dan moet je dat voor de grap maar eens bij één van onze kinderen navragen 😉 .

Vulling voorbakken

Hou er rekening mee dat de pizzabodem voorgebakken wordt. Daarna gaat hij nog maar een minuut of 10 terug met toppings. Roerbak daarom vlees en groenten indien nodig vooraf gaar.

Niet geschikt voor fase 2 en 3

Helaas is deze pizza niet geschikt tijdens fase 2 en 3 van de gezonde koolhydraatarme en vetrijke leefstijl van de Real Meal Revolutie. Dat komt omdat er kokosmeel in de pizzabodem zit en die staat op de lichtrode lijst. De produkten op die lijst zijn niet geschikt tijdens fase 2 en 3. Ook buitenom fase 2 en 3, dus wanneer je je gezondheids- en gewichtsdoelen hebt bereikt, zijn dit produkten die je met mate zou moeten gebruiken.

Wil je toch genieten van een lekkere pizza? Gebruik dan deze pizzabodem gemaakt van gehakt. Uiteraard is de bodem dan niet meer vegetarisch.

Koolhydraatarme zuivelvrije pizzabodem 1

  • Droge ingrediënten:
  • 70 g kokosmeel
  • 40 g pyslliumvezels
  • 1 tl droge gist (voor smaak, kun je ook weglaten)
  • 1 1/2 tl (wijsteen)bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn, salie, dragon)
  • Natte ingrediënten:
  • 40 g olijfolie
  • 175 ml warm water
  • 4 eieren

Koolhydraatarme zuivelvrije pizzabodem 1

  • Doe de droge ingrediënten in een beslagkom en meng ze met een lepel goed door elkaar.
  • Doe de natte ingrediënten in een andere kom of maatbeker en klop deze met een vork onder elkaar.
  • Giet het olie-water-eimengsel bij de beslagkom. Meng het met een spatel goed onder elkaar tot je een consistent deeg hebt.
  • Smeer het deeg uit op een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede vel om erop te leggen en het deeg mooi uit te rollen tot ongeveer 6 mm dikte. Verwijder dan weer het bovenste bakvel.
  • Leg het bakvel met de bodem op een bakplaat en bak deze ongeveer 10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius (hete lucht). Als het goed is begint de bodem dan enigszins bruin te kleuren.
  • Draai de bodem dan met behulp van het tweede bakvel om en bak deze dan nog zo’n 5-10 minuten tot ook deze bovenkant wat bruin en stevig begint te worden.
  • Haal de bodem uit de oven en beleg deze met je favoriete topping.
  • Bak daarna nog zo’n 10 minuten tot de pizza goed warm, goudbruin en gaar is.

Bronnen

Wil je het recept op een A4-tje printen? Gebruik dan onderstaande file.

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.