De Fat Head Pizza. Een begrip onder LCHF-ers. Heb je nog geen Fat Head Pizza geprobeerd, dan hoor je nog niet echt bij de club 😉 . Bij de keto club, wel te verstaan. Of je lust gewoon geen pizza, dat kan ook. Maar zelfs dan… je moet ‘m gewoon eens proberen.

Fat Head is een Amerikaanse documentaire film geproduceerd door Tom Naughton. Hierin stelt Tom o.a. de stelling aan de kaak dat Amerikanen vooral dik worden van het eten bij Fast Food ketens. Hij beargumenteert dat ook thuis eten volgens de geldende voedingsadviezen mensen dik maakt.  Om deze stelling te testen doet hij 2 experimenten. Eerst eet hij 30 dagen Fast Food, met beperkte koolhydraten en onbeperkt vet. Op het eind eet hij nog een Fast Food-achtig LCHF dieet, met bijv. hamburgers zonder broodje. De resultaten zijn opmerkelijk [1].

Tom Naughton heeft z’n eigen  Fat Head blog. Dit deeg voor een pizza bodem werd door zijn neef gepost op die blog. Daarna is het een eigen leven gaan leiden. Het recept voor dit deeg vind je overal op het internet terug, in allerlei variaties en met allerlei toppings en/of vullingen.

Toen ik het voor het eerst maakte, was ik meteen verkocht. Het deeg is makkelijk te maken en goed te verwerken. Het is alleen een beetje vettig aan je handen. Maar: vet is goed, toch?! En de pizza was zóóó lekker.

Er zijn ook low carb pizza’s met bijvoorbeeld een bloemkoolbodem. Toegegeven, ze zijn heel gezond want je bodem zit vol extra groenten. Persoonlijk vind ik die bodems niet echt lekker krokant worden. Sinds m’n eerste Fat Head Pizza ervaring doe ik dus liever m’n groenten óp de bodem dan erin. Deze pizza in keto style mag je me elke week wel voorschotelen. Dat zal niet gebeuren, maar toch… Zo lekker is’ie.

Volop variatie mogelijk

Met dit deeg kun je alle kanten op. Niet alleen door er allerlei pizza varianten van de maken. Zo heb ik het deeg ook heel succesvol gebruikt voor een gevuld (pizza)’brood’. Een soort calzone. Daarvoor gebruikte ik de vulling van een gevuld brood dat ik graag maakte vóórdat ik aan mijn LCHF avontuur begon. Een vulling van gekookte ham, geitenkaas, pesto en stukjes gegrilde paprika en (verse) tijm. Je rolt het deeg uit tot een ovale lap, verdeelt de vulling over de helft van het deeg (randen vrijlaten) en daarna maak je ‘m dicht. Zo simpel, zo subliem!

Van het deeg kun je ook crackers bakken. Rol het deeg dan dun uit tussen 2 bakvellen zoals hieronder beschreven. Snij er met een bot mes snijlijnen in, zodat je crackervormen krijgt. Bak deze crackers 5 minuten aan iedere kant of tot je ze krokant genoeg vindt, op 200-220 graden Celcius. Strooi er eventueel aan het eind nog wat Parmezaanse kaas over. Je kunt deze crackers een paar dagen bewaren.

Of maak er tortillachips van. Gebruik dan bijvoorbeeld 1 tl gedroogde koriander, 1 tl komijn poeder, wat knoflookpoeder en een flinke mespunt chili als kruiden. Rol ze zo dun mogelijk uit, bak ze 1-2 min. tot ze bruin zijn en herhaal voor de andere kant. Snijd of knip ze in tortilla vormen. Dan nog kort even afbakken.

Pizza in keto style

Fat Head Pizza: koolhydraatarm en VET lekker!

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor 1 plaatpizza ter grootte van een bakplaat:
  • 250 g Mozzarella kaas (harde; niet de witte zachte bolletjes); eventueel te vervangen door jonge milde kaas (Edammer, Goudse)

  • 125 g amandelmeel (of vervang door 6 el kokosmeel)

  • 3 el roomkaas

  • optioneel: 2 tl (wijnsteen)bakpoeder

  • 1 1/2 ei

  • beetje Himalayazout

  • 1 1/2 tl kruiden, zoals rozemarijn, knoflookpoeder, uipoeder, chili, basilicum, taco kruiden, peterselie of bieslook, etc.

  • Vulling naar keuze, bijv.:
  • 1 teen knoflook

  • 1 grote ui

  • 1-2 winterwortels

  • 1 grote paprika

  • 1/2 dikke prei

  • 1/2 courgette

  • 1 klein bakje champignons

  • kokosvet, om te bakken

  • verse peper, Himalayazout, Italiaanse kruiden, naar smaak

  • 400 g gehakt (zo vet mogelijk)

  • circa 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

  • 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder

  • Italiaanse kruiden, naar smaak

  • 250 g gezeefde tomaten

  • 150 g ontbijtspek, uitgebakken

  • 150-200 g (belegen) kaas, geraspt

Stappen

  • Begin met de vulling:
  • Tip: Bereid je vulling vast zo ver voor, dat je het tijdens de 10-12 minuten bakken van de bodem kunt afwerken. Ga dan door met het maken van de bodem en maak dan de vulling af.
  • Maak knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn en snijd de groenten in stukjes.
  • Smelt wat kokosvet in een grote braadpan. Roerbak hierin de groenten. Begin met knoflook en ui, daarna wortel, paprika, prei, courgette en champignons. Voeg verse peper, Himalayazout en Italiaanse kruiden naar smaak toe.
  • Haal de groenten uit de pan en bak dan het gehakt rul met Keltisch zeezout, gerookt paprikapoeder en Italiaanse kruiden.
  • Meng dan de groenten en het gehakt met de gezeefde tomaten en breng op smaak met verse peper, Himalayazout en Italiaanse kruiden.
  • Voor de bodem:
  • Meng de geraspte kaas en het amandelmeel in een magnetron-bestendige schaal. Voeg de roomkaas en bakpoeder toe en en verwarm 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand. Roer het goed door en verwarm nog 1 minuut.
  • Kluts ondertussen het ei met het zout en de kruiden. Roer dit goed door het kaasmengsel totdat er een stevig deeg ontstaat.
  • Leg de bol deeg tussen twee vellen bakpapier en rol het uit tot een (ronde) pizzabodem. Als het deeg hard wordt kun je het 10-20 seconden in de magnetron opwarmen om zacht te worden. Let op: niet te lang anders wordt het ei gekookt!
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. Haal het bovenste vel bakpapier weg, prik met een vork wat gaatjes in de pizzabodem. Bak de bodem ongeveer 10-12 minuten of tot deze bruin begint te kleuren.
  • Draai de bodem dan om. Het omdraaien van zo’n grote plaatpizza gaat het beste als je er het extra bakvel weer oplegt en het deeg dan tussen 2 bakvellen in,  in een vloeiende beweging met twee handen aan één zijde omdraait. Haal dan weer het vel wat nu boven ligt ervan af. Bak de pizza nu nog eens 5-10 minuten. Voel even of de bodem stevig is en bak hem anders nog wat langer.
  • Afwerken:
  • Haal hem vervolgens uit de oven en beleg met de groenten-gehaktvulling, de uitgebakken ontbijtspek en de geraspte kaas. Bak de bodem met toppings nog 5 minuten.

Notities

  • Wil je liever geen magnetron gebruiken, meng dan alles in de keukenmachine tot een smeuïg en goed uit te rollen deeg.
  • Voor een ronde pizza van ongeveer 6 stukken, maak je het deeg van 160 g kaas, 85 g amandelmeel (of 4 el kokosmeel), 2 el roomkaas, optioneel 1 1/2 tl bakpoeder, 1 ei, Keltisch zeezout en 1 tl gedroogde kruiden.
  • Afhankelijk van hoe dik of dun het deeg uitgerold wordt, kun je soms wat deeg over hebben. Als dat zo is, kun je er nog een mini pizza van maken.
  • Andere of aanvullende vullingingen: stukjes gebraden kip, ham, salami (let goed op ingrediënten!), tonijn, zalm, andere soorten kaas (Parmezaanse, feta), rucolasla of verse basilicum (beide pas na het bakken toevoegen).
  • Amandelmeel en kokosmeel staan op de lichtrode lijst van de de Real Meal Revolutie 2.0. Dit recept is daarom niet geschikt wanneer je in fase 2 of 3 van deze vet gezonde leefstijlmethode zit. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze overheerlijke gehaktpizza!

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Bronnen

[1] Wikipedia Fat Head

Print Friendly, PDF & Email

4 REACTIES

  1. Cora ik ga er zeker eens crackers van maken.
    Pizza is voor ons niet besteed doordat Ton geen kaas eet ??.
    Bedankt voor het recept.

  2. Deze ga ik ook eens maken. Leuk om ook te lezen hoe die pizza zo ontstaan is! Lijkt me heerlijk. Ik krijg het nog druk met al die recepten van jou….

    • Deze is zo de moeite waard! Ik heb ook niet altijd tijd om alles te maken wat ik aan lekkers voorbij zie komen. Maar het houdt ons van de straat, hè?!

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.