Laatst was Maaike thuis een film aan het kijken met een paar vriendinnen. Wij werden verondersteld om ons een beetje op de achtergrond te houden en vooral ook stil te zijn. Een mooi moment om de lectuurmand eens uit te spitten.

Inspiratie van de buurtsuper

In die mand liggen o.a. van die receptenboekjes van diverse buurtsupers. Leuk om door te bladeren onder het genot van een kopje thee. Daar kon ik me altijd heerlijk bij verlekkeren en ik heb er dan ook menig recept uit gemaakt.

Vulling…

Tegenwoordig kan ik me vooral ook enorm verbazen. Al die nieuwe producten… hoe makkelijker hoe beter… Zoveel producten die het label voeding niet zouden krijgen. In ieder geval niet van mij. Omdat het geen (of nauwelijks) voedingswaarde bevat. Vulling dat wel, maar voeding; nee.

of voeding?

Maar ik zie ook positieve trends. Gemaksprodukten; maar dan de verse en onbewerkte variant. Maaltijdpakketten met verse groenten. In één graai heb je dan een keur aan groenten te pakken. Ideaal ook voor mensen met weinig tijd. Als ze nu nog de bijgesloten kruidenpasta’s en sauzen meukvrij maken, ben ik om.

Niet te snel

Ook bij de recepten in die boekjes zijn de laatste jaren gezonde trends te bespeuren. Toch zijn verreweg de meeste recepten niet zondermeer geschikt om er een onbewerkte, koolhydraatarme en vetrijke maaltijd à la Real Meal Revolutie van te maken. Maar blader niet te snél verder. Want vaak kun je er met wat creativiteit echt wel je eigen gezonde twist aan geven.

Hét recept waar ik die middag meteen enthousiast van werd, was een bolognesetaart. Wat een leuke twist op een hartige taart. Dit leek me echt een recept voor David. Wat hij leuk zou vinden om te maken en lekker om op te eten. En ja hoor; twee keer raak. David maakte een gezonde, onbewerkte variant die we allemaal heerlijk vonden. Deze gaat dus zeker vaker op tafel komen.

Bolognese taart

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten:
  • 2 tenen knoflook

  • 1 grote ui

  • 1 grote winterwortel

  • 2 paprika’s of puntpaprika’s

  • 1 stengel bleekselderij

  • 1 bakje kastanjechampignons

  • kokosvet en/of olijfolie

  • Voor de gehaktsaus:
  • 300 g (biologisch) gehakt

  • 1 klein blikje tomatenpuree (70 g)

  • 175 ml gezeefde tomaten

  • Kruiden (naar smaak):
  • verse peper, kurkuma, gerookt paprikapoeder, basilicum, rozemarijn, marjolein, oregano

  • Himalaya- en/of Keltisch zeezout

  • Voor de kaassaus:
  • 4 eieren

  • 100 g ricotta

  • 75 g Parmezaanse kaas

Stappen

  • Voorbereiding:
  • Maak alle groenten schoon en snij in niet al te grote stukjes.
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Bolognesesaus:
  • Verhit de olijfolie of kokosvet in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook. Bak vervolgens op hoog vuur de rest van de groenten mee, beginnend met de hardere groenten. Kruid de groenten ruim naar smaak met de kruiden. Haal de groenten dan tijdelijk uit de pan. Doe ze bijvoorbeeld alvast in een (metalen) ovenschaal.
  • Bak dan het gehakt rul. Breng het goed op smaak met Keltisch zeezout en kruiden.
  • Doe er dan de tomatenpuree bij en laat dit op hoog vuur even bruineren. Zet de temperatuur lager en voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe.
  • Doe de groenten terug bij de saus en laat het even zachtjes sudderen. Proef en breng op smaak. Verdeel dit over een ovenschaal tot een laag van circa 4 cm. Gebruik indien nodig meerdere schalen.
  • Kaassaus:
  • Klop ondertussen in een kom de eieren los met de ricotta, flink wat Italiaanse kruiden, en meng de Parmezaanse kaas erdoor.
  • Verdeel de kaassaus gelijkmatig over de Bolognesesaus in de schaal.
  • Bak in circa 40 minuten op 180 graden Celcius, of totdat de kaaslaag mooi goudbruin en krokant is. Smakelijk!

Notities

  • David maakte meteen twee grote schotels. Die zie je op de foto. De hoeveelheden in het recept zijn aangepast naar 4 personen.
  • Alle ingrediënten met uitzondering van de ricotta en de wortel staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie. Zit je in fase 3 van de Real Meal Revolutie let dan goed op de maximale toegestane hoeveelheden van de producten op de oranje lijst. Je kunt de wortel vervangen door prei. De ricotta kun je ook weglaten, maar de hoeveelheid per persoon (25 g; minder dan 2 el) blijft makkelijk onder de maximale toegestane hoeveelheid van zachte volle zuivel in fase 3. Dat is namelijk 4 el. Let dan wel op wat je die dag nog meer eet van de oranje lijst.
  • Onder het recept lees je meer over de verschillende fases van de Real Meal Revolutie en over hoe je de gekleurde voedingslijsten kunt gebruiken.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.