Deze overheerlijke, super gezonde en zeer verzadigende maaltijd maakte ik een paar dagen nadat ik een ‘Boerenkoolfrittata met avocado en sardientjes‘ had gegeten. Van de overgebleven boerenkoolroerbak en het overgebleven halve blikje sardientjes.

Zelfde ingrediënten

Het leek me leuk om een gerecht te maken met dezelfde ingrediënten als de frittata. Niet alleen omdat de smaken zo goed combineerden, maar ook om te laten zien dat je vaak met dezelfde ingrediënten hele verschillende dingen kunt maken.

Deze lauwwarme salade voldoet er bijna aan. Ik heb alle ingrediënten van de frittata gebruikt. Soms wel in een andere vorm. Ik heb alleen nog één ingrediënt toegevoegd. Dat was zelfgemaakt mayonaise. Voor in de ei-avocado-kaassalade. Maar die zou je zelfs kunnen vervangen door de olie van de sardientjes. Zodat je echt dezelfde ingrediënten hebt. Leuk toch?!

De salade was inderdaad heel anders dan de frittata, maar evengoed weer héél erg lekker en verrassend. En natuurlijk net zo gezond!

Lauwwarme boerenkool-ei salade met sardientjes in pittige tomatensaus

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de boerenkoolroerbak:
  • 1 teentje knoflook

  • 1/2 ui

  • 100 g boerenkool of palmkool, of een combinatie van beide

  • kokosvet en olijfolie

  • verse peper

  • Voor de eiersalade:
  • 3 gekookte eieren

  • 1/2 avocado

  • 40 g kaas

  • 1 flinke schep zelfgemaakte mayonaise

  • 1 tl ras el hanout (Noord Afrikaans kruidenmengsel van paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment)

  • verse peper en Himalayazout

  • Voor de sardientjes en afwerking:
  • 1/2 blikje sardientjes in olijfolie (MSC, met vel en graat)

  • 3 el pittige tomatenketchup, zelfgemaakt of zonder suiker, zoetstoffen en andere ongewenste ingrediënten; zie ook tip onderaan het recept

  • gedroogde tomaatjes

Stappen

  • Voor de boerenkoolroerbak:
  • Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui.
  • Was de boeren- en/of palmkool en knijp deze goed uit. Rol de bladeren een beetje op tot compacte pakketjes en snijd ze dan in kleine reepjes.
  • Smelt wat kokosvet in een pan en smoor hierin de ui met de knoflook.
  • Doe dan de boerenkool bij de uien, samen met wat olijfolie en roerbak het geheel een paar minuten, tot de kool bijna beetgaar is.
  • Breng het groentenmengsel op smaak met verse peper en Himalayazout.
  • Voor de eiersalade:
  • Pel de eieren en snijd in stukjes.
  • Snijd de kaas en avocado in blokjes. Meng ze samen met de mayonaise en de ras el hanout kruiden door de eieren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voor de sardientjes en afwerking:
  • Prak de sardientjes met een vork om de graten te breken. Meng de sardientjes met de olijfolie en de tomatenketchup.
  • Schep de warme boerenkoolroerbak op een bord. Schep hierop de eiersalade.
  • Schep er tenslotte de sardientjes in de pittige tomatensaus op. Garneer met de zongedroogde tomaatjes. Smakelijk!

Notities

  • De sardientjes en tomatenketchup kun je eventueel vervangen door ‘Sardines zonder vel en graat in pittige tomaat’ (merk Fish Tales, MSC keurmerk). Deze zijn erg lekker en er zitten geen ongewenste ingrediënten in, maar helaas mis je dan wel de gezonde graten en het vel.
  • Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie / het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’. Let wel, dit geldt alleen voor zelfgemaakte mayonaise. Ik moet de eerste mayonaise in de supermarkt nog vinden waar geen plantaardige olie uit de rode lijst in zit. Uit de categorie ‘Nooit meer eten’ dus (of in ieder geval niet denken dat je je gezondheid er een plezier mee doet).
  • Omdat alle ingrediënten op de groene lijst staan, kun je binnen elke fase van de koolhydraatarme leefstijl à la Real Meal Revolutie hiervan naar hartelust genieten. Meer over de Real Meal Revolutie lees je onder het recept.
  • Het gerecht is geschikt voor 1-2 personen. Ik heb het in m’n eentje op als lunch, maar had ‘s avonds (net als bij de frittata) echt geen zin in avondeten. M.a.w. met enkel deze maaltijd heb ik dan voor een hele dag voldoende energie en voedingsstoffen. En ik zat die dag écht niet de hele dag op een stoel…

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.