Vorige week appte mijn moeder me. Als ik nog boerenkool of palmkool wilde hebben uit de moestuin moest ik niet te lang wachten.

Op de valreep

In de winter wordt het hek van de moestuin namelijk open gegooid en vanaf dan is het het rijk van de kippen. Elk jaar is het een verrassing voor mij wanneer dat gebeurt. Als m’n vader het op z’n heupen krijgt, denk ik. Hij kan namelijk niet kan wachten tot z’n geliefde kippetjes weer als Alice in Wonderland paraderen in de moestuin.

Ofschoon de kippen veel groenten eten, hebben ze wel hun voorkeuren. De boerenkool staat daarbij hoog op het lijstje. Net als de palmkool. Misschien niet zo verbazingwekkend. Palmkool is tenslotte het Italiaanse broertje van de boerenkool. Als het hek opengaat, is het daarom vlug gedaan met deze supergezonde groenten.

Reden genoeg om er nog snel creatief mee aan de slag te gaan. Om weer wat nieuwe gerechten te verzinnen. Verrassende combinaties die goed uitgepakt zijn. Altijd fijn.

Boerenkool en ei

Boerenkool en palmkool gaan goed samen met ei. Heerlijk bij een omelet, roerei of een spiegelei. Roergebakken met een uitje en knoflook, of met een roomsaus. Boerenkool à la crème, zeg maar. Zelfs de combinatie met pesto bleek overheerlijk. Ook kun je er een heerlijke hartige taart mee maken. Op m’n blog vind je dan ook diverse recepten met deze twee groenten in de combinatie met ei. En nu komt er dus nog één bij. De frittata.

Flinke lunch

Het recept hieronder staat garant voor een flinke lunch. Met een grote F! Zelfs voor mij, terwijl ik toch wel wat gewend ben. Ik eet namelijk wel minder vaak maar zeker niet minder.

Toen ik eenmaal op het pad van een gezonde leefstijl was gekomen, werd het mij al snel duidelijk dat we helemaal niet 3 keer per dag hoeven eten. Om over tussendoortjes maar helemaal te zwijgen.

Sterker nog; minder vaak eten blijkt héél erg gezond te zijn. Een tijdje niet eten geeft je lichaam tijd voor belangrijker zaken. Vertering van je vorige maaltijd. Herstelwerkzaamheden. Ontgiften. Recycling van beschadigde cellen. Een gezonde reset van je darmflora. Aanspreken van je vetreserves. Het stimuleren van je hersenen, je immuunsysteem en je mitochondria (= de energiefabriekjes in je cellen). De tegenhanger van veroudering dus.

Ontbijten doe ik daarom al jaren niet meer. Lunchen doe ik gemiddeld zo’n vier keer in de week. De andere dagen krijgt m’n lijf daardoor zo’n 24 uur lang alle bovengenoemde voordelen. En daar vaar ik wel bij.

Met ei…

Maar àls ik lunch dan eet ik wel heel goed. Voedzaam. Voldoende. Want (ook) als je minder vaak eet, moet je tussendoor wel bijtanken natuurlijk. Bij m’n lunch eet ik daarom steevast eieren. Eieren zijn heel voedzaam en ze hebben een hele mooie balans tussen vetten, eiwitten en koolhydraten. Ze zijn dus supergezond en bovendien vullen ze goed. Na een maaltje met eieren kun je er weer een tijdje tegen.

groenten…

Naast die eieren eet ik ook steevast groenten. Altijd wat gefermenteerde groenten vooraf, maar ook groenten bij m’n ei. Er is ook zoveel keus. Roerbakgroenten door het ei. Gemengde sla erbij. Een garnering van kiemgroenten. Naast allerlei andere voedingsstoffen heb je op deze manier ook je vezels te pakken.

en vis!

Ofschoon in eieren van kippen die lekker buiten hun kostje mogen scharrelen ook gezonde omega 3 vetten zitten, combineer ik m’n ei met groenten soms nog met vis. Wilde (!) vette vis. Op eigen olie of olijfolie. Verantwoord gevangen. Je herkent ze aan het MSC logo. Let goed op het logo want het ASC logo staat op gekweekte vis. En helaas heb je dan niet de voordelen van de gezonde omega 3 vetten. Integendeel, daar zitten weer veel omega 6 vetten in, waardoor je de balans tussen omega 3 en omega 6 nog verder verstoord.

Ik heb altijd wat blikjes van deze vette wilde vissoorten op voorraad. Tonijn, zalm, sardientjes, ansjovis. En kabeljauwlever, niet te vergeten! Kies zoveel mogelijk voor vis mét vel en graten. Die zijn namelijk heel gezond… onder ander voor onze eigen huid en botten.

Niet één maar twee voedingsbommetjes

Voor deze lunch koos ik weer eens voor bovenstaand trio van eieren, groenten én wilde vette vis. Dat staat garant voor een ware voedingsbom. Het werd een explosie van smaken, gezonde vetten, vitamines, mineralen en vezels. Om maar wat te noemen.

Niet voor niets dat het zo goed vult. Maar je kunt altijd de helft van je boerenkoolroerbak bewaren. Want ik heb nóg een recept voor je in petto. Van een lauwwarme boerenkool-ei salade met sardientjes in pittige tomatensaus. Met dezelfde ingrediënten en de boerenkoolroerbak als basis. Omdat die ingrediënten zo goed combineerden! Het recept daarvan volgt zo snel mogelijk.

Boerenkoolfrittata met avocado en sardientjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de boerenkoolroerbak:
  • 1 teentje knoflook

  • 1/2 ui

  • 100 gram boerenkool of palmkool, of een combinatie van beide

  • kokosvet en olijfolie

  • verse peper en Himalayazout

  • 1/2 avocado

  • Voor de frittata:
  • olijfolie

  • 3 eieren

  • 1 1/2 tl ras el hanout (Noord Afrikaans kruidenmengsel van paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel, piment)

  • verse peper en Himalayazout

  • 50 g geraspte kaas

  • 1/2 blikje sardines, (MSC, met vel en graat)

  • 3 el pittige tomatenketchup, zelfgemaakt of zonder suiker, zoetstoffen en andere ongewenste ingrediënten (zie ook de tip onderaan het recept)

  • gedroogde tomaatjes

  • eventueel kiemgroenten om te serveren

Stappen

  • Voor de boerenkoolroerbak:
  • Maak de knoflook en ui schoon. Hak de knoflook fijn, snipper de ui.
  • Was de boeren- en/of palmkool en knijp deze goed uit. Rol de bladeren een beetje op tot compacte pakketjes en snijd ze dan in kleine reepjes.
  • Smelt wat kokosvet in een pan en smoor hierin de ui met de knoflook.
  • Doe dan de boerenkool bij de uien, samen met wat olijfolie en roerbak het geheel een paar minuten, tot de kool bijna beetgaar is.
  • Breng het groentenmengsel op smaak met verse peper en Himalayazout.
  • Snijd de avocado in stukjes en roerbak deze nog even mee.
  • Voor de frittata:
  • Kluts de eieren goed los met de Ras el hanoutkruiden, de verse peper en het Himalayazout.
  • Roer wat extra olijfolie door de boerenkoolroerbak in de pan en verhit dit kort. Voeg dan de geklutste eieren toe.
  • Strooi de geraspte kaas erover en leg een deksel (liefst met wat ontluchtingsgaten) op de pan. Laat zo de eieren bijna gaar worden en de kaas smelten.
  • Verdeel dan de sardines, tomatenketchup en gedroogde tomaatjes toe en laat deze met de deksel op de pan nog een beetje mee opwarmen.
  • Serveer eventueel met wat kiemgroenten. Smakelijk!

Notities

  • Dit gerecht is als lunchgerecht geschikt voor 1-2 personen. Ik heb het zelf als lunch op. Het was mijn eerste maaltijd van die dag en ik had ‘s ochtends gesport, maar het was toch een flinke maaltijd en ik had ‘s avonds geen trek meer in avondeten. Je bent gewaarschuwd!
  • Maak eventueel een dubbele portie van de boerenkoolroerbak. Laat de avocado weg (dus volg stap 1 tot en met 5) en bewaar de helft om er één van de volgende dagen een ‘lauwwarme boerenkool-ei salade met sardientjes in pittige tomatensaus’ van te maken. Recept volgt.
  • De sardientjes en tomatenketchup kun je eventueel vervangen door ‘Sardines zonder vel en graat in pittige tomaat’ (merk Fish Tales, MSC keurmerk). Hier zitten geen ongewenste ingrediënten in, maar helaas mis je dan wel de gezonde graten en het vel.

Bronnen

[1] Boerenkool: Voordelen voor gezondheid van deze groente

[2] De geneeskracht van palmkool

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.