Hollandse kost. Stamppotten. Gemaakt van eerlijke pure ingrediënten. Niets mis mee. Ook niet als de basis daarvoor gemaakt is van aardappelen.

De grote boze aardappel?

Aardappelen zijn in mijn ogen niet het grote kwaad. Ze zijn er niet de oorzaak van dat we bijna massaal ziek worden en/of overgewicht hebben. Ondanks hun koolhydraten. Die ziektes worden veel meer veroorzaakt door sterk bewerkte voeding waaronder suiker, glutenhoudende granen, transvetten en sterk bewerkte plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Naast andere leefstijlgerelateerde factoren. Maar de aardappel staat niet aan de wieg van deze ziektes. Dat geloof ik echt niet.

De aardappel verdient wat mij betreft dan ook echt een plaats in een gezonde leefstijl. Meer daarover kun je lezen in ‘De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl‘.

Maar wat als je nu al ziek bent of overgewicht hebt? Dan past de hoeveelheid aardappelen in een stamppot misschien niet meer zo goed bij de leefstijl die gezond is voor jou. Op dít moment. Je ziet het ook aan de plaats van de aardappel in de gekleurde voedingslijsten van de Real Meal Revolutie.

Diep oranje

De aardappel staat op de oranje lijst B. Hier staan voedingsmiddelen op die in principe wel gezond zijn, maar die voor sommige mensen toch teveel koolhydraten bevatten. De oranje lijst B is dan ook tijdelijk verboden terrein als je in fase 3 zit. In fase 2 zou ik er nog steeds voorzichtig mee zijn als je van jezelf weet dat je insulineresistent bent. Want dan reageer je heftiger op de koolhydraten. Met een (nog) hogere insulinereactie dus. Heb je eenmaal je doelen bereikt en zit je dus in fase 4, dan kun je weer gaan experimenteren met aardappelen. Kijken in hoeverre ze weer bij jou passen. Zonder je behaalde doelen te schaden.

Eigen ervaring

Zelf eet ik weer af en toe aardappelen. Ik eet ze bijvoorbeeld gekookt en afgekoeld in een salade. Of plakjes, gebakken in kokosvet. Laatst heb ik zelfs voor het eerst in jaren frietjes op. Zelfgemaakt van verse aardappelen en met kokosvet gebakken in de Airfryer. Het recept, of liever gezegd de bereidingswijze daarvan, zal ik nog wel eens delen.

Aardappelen eet ik dus nog steeds niet vaak. Ook nooit in een grote portie. Ik blijf namelijk waken voor te grote hoeveelheden koolhydraten. Ook bij gezonde producten. Een stamppot zal ik dus niet snel maken van aardappelen. Er zijn alternatieven genoeg.

Alternatieven

Fase 2: oranje lijst A

Vooral op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie staan veel groenten die geschikt zijn om een stamppot van te maken. Zoals knolselderij, pastinaak, wortelpeterselie, pompoen.

Tijdens fase 2 kun je daar nog onbeperkt van eten. Ze bevatten namelijk wel veel koolhydraten, maar een groot deel ervan komt van onverteerbare koolhydraten. Ze worden nauwelijks verteerd in de dunne darm, waardoor ze geen negatieve invloed op onze bloedsuikerspiegel hebben. Terwijl ze een feestje vormen voor je goede darmbacteriën. Ideaal dus als je bezig bent met het herstel van je darmgezondheid. Fase 2 dus.

Fase 3: groene lijst

In fase 3 wordt het een andere verhaal. Tijdelijk gelden er dan behoorlijke beperkingen voor de producten van de oranje lijst A. De restricties voor knolgroenten zijn zodanig dat je er geen stamppot-maaltje van kunt maken. Maar zelfs dan zijn er opties.

Zelfs op de groene lijst staan groenten die geschikt zijn om stamppot van te maken. Zo is een bloemkool hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Maar ook van broccoli kun je een lekker stamppotje maken. En wil je het helemaal gemakkelijk? Kies dan voor bloemkool- of broccolirijst als basis. Geraspte stukjes dus, die een beetje op rijst lijken.

Behoud van energie en focus

Zelf gebruikte ik deze keer knolselderij als basis. Ik zit al jaren in fase 4 en weet dat knolselderij voor mij geen probleem is. Ik kan het in grotere hoeveelheden eten met behoud van mijn nieuw herwonnen energieniveau.

In combinatie met mijn leefstijl van veel bewegen en minder vaak eten, kan ik het blijkbaar hebben. De extra koolhydraten triggeren geen honger en ik blijf mentaal scherp. Belangrijke graadmeters voor mij. Ik kan lange tijd zonder eten met behoud van energie. Goede aanwijzingen dat ik na een tijdje dus weer gewoon lekker in ketose kom. Ruim vóór m’n volgende maaltijd.

Boerenkool-knolselderijstamppot met verse worst en kerrie-uienrelish.

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Voor de boerenkool-knolselderijstamppot met worst:
 • 200 g spekjes

 • 1 grote knolselderij (iets meer dan 1 kilo schoongemaakt gewicht)

 • 400 g boerenkool (zonder nerven gewogen)

 • 20 g roomboter

 • 1 el slagroom (of gebruik meer roomboter)

 • nootmuskaat

 • verse peper en Himalayazout of Keltisch zeezout

 • 4 braadworsten (let goed op of er geen ongewenste ingrediënten inzitten)

 • Voor de kerrie-uienrelish:
 • 2 uien

 • optioneel: 200 g yacon (zie ook info onderaan het recept)

 • 2 tl kerrie

 • 2 tl appelazijn

Stappen

 • Bak de spekjes uit in een braadpan. Haal dan de spekjes uit de pan en bewaar ook een deel van het spekvet. Laat de rest in de pan om er later de braadworsten in te bakken.
 • Maak ondertussen de knolselderij en de boerenkool schoon.
 • Snijd de knolselderij in stukjes van ongeveer dezelfde grootte.
 • Doe de knolselderijblokjes in een pan met ruim water en breng met het deksel op de pan aan de kook.
 • Snijd ondertussen de boerenkool in fijne reepjes.
 • Voeg de boerenkool toe aan de pan met knolselderijblokjes wanneer de blokjes zo’n 3 minuten gekookt hebben. Kook dan samen nog ongeveer 15 minuten, of tot de knolselderijblokjes en de boerenkool goed gaar zijn.
 • Verhit het spekvet in de braadpan. Bak hierin de braadworsten mooi goudbruin. Haal ze daarna uit de pan. Ga ondertussen verder met de kerrie-uienrelish.
 • Giet goed af of stort het in een vergiet en doe zo snel mogelijk terug in de pan. Stamp de groenten.
 • Voeg slagroom, boter, verse peper, zeezout en nootmuskaat naar smaak toe en mix het er goed door. Zet eventueel op een lage temperatuur nog even op het fornuis om de stamppot droog te laten worden en/of op temperatuur te brengen. Hou wel in de gaten.
 • Voor de kerrie-uienrelish:
 • Maak de uien schoon en snijd ze in grove stukjes. Maak de yacon schoon en leg deze nog even in water tegen het verkleuren.
 • Smoor de uien samen met de kerrie in het overgebleven vet in de braadpan. Laat ze even lekker smoren. Ze worden dan zacht en zoeter.
 • Optioneel: Rasp ondertussen de yacon op een grove rasp. Voeg meteen toe aan het kerrie-ui-mengsel en bak/smoor deze dan mee.
 • Voeg de appelazijn toe en roer de relish goed door. Breng eventueel met wat verse peper en zeezout op smaak. Leg de worsten tussen de relish en laat ze gaar en warm worden.
 • Serveer de stamppot met de spekjes, de worsten en de uienrelish. Smakelijk!

Notities

 • Ik maakte wat meer uienrelish, maar het recept is aangepast voor ongeveer 4 personen.
 • Ik gebruikte yacon om met de natuurlijke zoetheid van de yacon de relish naast het zuurtje van de appelazijn ook een zoetje te geven. Kun je niet aan yacon komen, dan kun je de appelazijn weglaten, een zure relish maken met appelazijn maar zonder yacon of een zoetzure versie met appelazijn en wat groene stevia.
 • Tip: Maak wat meer en maak de dag erna deze heerlijke Stamppottaart van boerenkool met verse worst
 • RMR2.0: Knolselderij staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0.  Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Met de aanpassing zoals hieronder beschreven is het recept ook geschikt voor fase 3.
 • Meer info RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor knolselderij is de maximale hoeveelheid een halve gesloten handvol (= circa 1 el). Er zit teveel knolselderij in de stampport voor fase 3.
 • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Maak de stamppot met bloemkool in plaats van knolselderij.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  • O Jolanda, wat goed dat je me daar op wijst. Natuurlijk heb je helemaal gelijk. Misschien een beetje gehaast geweest hier… ben vaak met meerdere blogs tegelijk bezig. Ik pas het zo meteen aan. Laat je het me weer weten als je een fout ziet?! Nogmaals bedankt. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.