Een soort van bonbonnetjes, maar dan zonder chocolade. Deze kleine traktaties worden in het Engels vaak ‘fat bombs’ genoemd. Vetbommetjes dus. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, maar ze hebben één ding gemeen: ze zitten bomvol gezonde vetten. Daardoor passen ze perfect in een ketogene leefstijl.

Geen fan van tussendoortjes

Hoewel ik toch al meer dan 5 jaar koolhydraatarm / ketogeen leef, waren dit mijn eerste vetbommetjes. De aard van het beestje brengt namelijk met zich mee dat dit vaak als tussendoortje gebruikt wordt.

Maar tussendoortjes druisen in tegen een gezonde leefstijl. Het idee dat je elke paar uur moet eten om je motortje draaiende te houden, is écht achterhaald. En het komt je gezondheid en je gewicht absoluut niet ten goede. Bovendien kun je je gezonde vetten beter bij je maaltijd gebruiken. Samen met je groenten bijvoorbeeld, omdat het vet nodig is om de vetoplosbare vitamines op te nemen.

Voor een speciale gelegenheid

Ik ben dus nooit begonnen aan de vetbommetjes tussendoor. Maar voor een speciale gelegenheid vind ik zoiets prima. Toen ik aan het zoeken was naar koolhydraatarme en gezonde lekkernijen voor bij de Paasbrunch, werd m’n aandacht getrokken door een plaatje van een bramen-vetbommetje. Prachtig paars van kleur. Ik zocht nog wat verder en vond allerlei varianten. Andere vetten, ander fruit, soms met een soort van bodem. Door al deze lekkernijen geïnspireerd, maakte ik een mijn eigen mix-and-match variant.

Zelf kokosboter maken

In het recept zit kokosboter. Dat had ik nog nooit gebruikt. Je kunt het in potten kopen, maar dan is het wel prijzig. Ik las op internet dat je het ook zelf kunt maken. Met een geschikte keukenmachine.

Je hebt er maar 1 ingrediënt voor nodig: geraspte kokos. Aangezien ik nog een zakje had liggen heb ik het geprobeerd. In principe hoef je alleen de keukenmachine te laten draaien. Na een tijdje wordt de kokos door de wrijving warm en komen de vetten steeds meer vrij. De rondvliegende gedroogde stukjes kokos gaan dan op een gegeven ogenblik samenklonteren en worden uiteindelijk vloeibaar. Met een geschikte keukenmachine zou dit ongeveer 15 minuten moeten duren.

Mijn keukenmachine bleek niet geschikt. Ik heb het eerst met een klein hakmolentje geprobeerd en daarna met een wat groter keukenmachientje. De motor daarvan zit in de staafmixer. Ik heb ‘m echt véél langer laten draaien dan de 15 minuten en de kokos was ook echt warm geworden. Steeds dacht ik, nú gaat het gebeuren. Dan kwam er wat vettige substantie op de bodem en klonterde de kokos weer wat meer samen. Maar een echte vloeibare substantie; nee dat werd het niet. Uiteindelijk heb ik er wat kokosvet aan toegevoegd en samen werd het toen wel smeuïg, maar wel nog met stukjes geraspte kokos erin. Misschien had ik hetzelfde resultaat gekregen als ik gewoon geraspte kokos had gebruikt. Wie zal het zeggen?

Volgende keer gebruik ik er een blik kokosmelk voor. Van die dikke romige. Als je die in de koelkast zet, dan scheidt de bovenste dikke room van het vloeibare gedeelte onderin het blik. Dat dikke gedeelte lijkt me eigenlijk wel een goede vervanger van de kokosboter.

Bosbessen-kokos-mascarpone bonbon

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de onderlaag:
  • 125 g ongebrande macadamianoten

  • Voor de bovenlaag:
  • 150 g bosbessen; vers of ontdooid (!)

  • 200 g kokosboter (gekocht, of zelfgemaakt [1] van 200 g kokosrasp; zie ook mijn ervaring hierboven) of vervang door het harde deel van een 400 g blik kokosmelk wat je een paar uur in de koelkast hebt laten afkoelen.

  • 3 el mascarpone

  • 250 g kokosolie

  • 1/2 tl vanille-extract

  • 1/2 tl vers citroensap

  • optioneel: groene stevia naar smaak (= verpulverde gedroogde blaadjes van de steviaplant)

  • Tussenlaag:
  • 100 g bevroren bosbessen

  • 125 g roomkaas

Stappen

  • Voor de onderlaag:
  • Maal de noten fijn. Het vet komt dan wat vrij, zodat je het kunt samendrukken. Doe deze noten in een vorm bekleed met bakpapier.
  • Druk het notenmengsel goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Bak de laag circa 8-10 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden Celcius, tot je de noten begint te ruiken en de bodem een beetje begint te verkleuren. Laat de bodem afkoelen op een rooster.
  • Voor de bovenlaag:
  • Laat de bosbessen die je gebruikt voor de bovenlaag ontdooien.
  • Maak eventueel zelf de kokosboter.
  • Meng nu in een keukenmachine alle ingrediënten van de bovenlaag, met uitzondering van de bosbessen, door elkaar.
  • Doe er daarna de ontdooide bosbessen bij en meng nog een keer goed. Ik deed er bevroren bosbessen bij, maar dat was geen succes. Het werd één grote klont die ik eerst weer moest laten ontdooien.
  • Tussenlaag en afwerking:
  • Hak de bevroren bosbessen van de tussenlaag in grove stukken. Meng ongeveer de helft door de roomkaas.
  • Smeer de roomkaas over de afgekoelde macadamiabodem. Strooi de overgebleven bosbessen erover.
  • Smeer nu de bovenlaag erover.
  • Zet de vorm minimaal 4 uur in de vriezer. Ik haalde de vorm er na ongeveer 2 uur uit en sneed ‘m toen in stukjes. Dat ging het beste met de notenlaag naar boven, omdat deze een beetje zacht was. Laat de stukjes ontdooien voordat je ze serveert.

Notities

  • Voor een vierkante vorm van circa 18 x 18 cm.
  • RMR2.0: Noten, bosbessen, mascarpone en roomkaas staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. Als je je houdt aan de beperking die hieronder beschreven staat, zou het recept ook kunnen passen bij fase 3. Zelf heb ik daar de berekening niet voor gedaan.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel (mascarpone en roomkaas) is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor noten is de hoeveelheid 1 gesloten handvol per dag (circa 2 el). Voor bosbessen is dat een halve gesloten handvol per dag (circa 1 el). Ik heb de hoeveelheden per blokje niet berekend.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Bronnen

[1] Zelf kokosboter maken Blog waarin uitgelegd wordt hoe je in 15 minuten zelf kokosboter kunt maken van kokosrasp. Met de verschillende stadia waar de boter doorheen gaat.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.