Dit gevulde brood is niet gemaakt van brooddeeg. Geen echt brood dus. Dan zou het namelijk niet passen op mijn blog, want gluten staan op de rode lijst van de onbewerkte en koolhydraatarme leefstijl volgens de Real Meal Revolutie. Dit brood is gemaakt van amandeelmeel, roomkaas en eieren. Ook wel bekend als ‘fat head pizzadeeg’.

What’s in a name?

Van onze pubers mag ik het daarom geen brood noemen. Brood is wat zij eten. Dit is geen brood; dit is nep. Maar zoals de Engelsen zo mooi zeggen: “What’s in a name”? Wat maakt die naam nou uit? Als het maar lekker is. En gezond. Toch?!

Het brood is geïnspireerd door een recept wat ik vele jaren geleden voor het eerst maakte voor onze paasbrunch. Toen ik nog wel brood at. Het was destijds een doorslaand succes en is daarom wel vaker op het paasmenu terug gekeerd. Maar ik had nog niet eerder een koolhydraatarme versie gemaakt. Tot nu. Deze ligt nu in de vriezer. In stukken; zodat we niet alles met Pasen hoeven opeten. En omdat ik het brood toch moest snijden, kon ik alvast een stukje proberen. De buitenkant was logischerwijs anders dan wanneer het echt brooddeeg zou zijn. Maar dat geeft niet want dit fat head deeg is ontzettend lekker. En de vulling; die was als vanouds! Laat Pasen maar komen 😉 !

Gevuld “brood” met geroosterde paprika, ham en kaas

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 1 x fat head pizzadeeg (voor 1 plaatpizza); bewaar wat van het ei met kruiden voor het bestrijken van de deegplak

  • Voor de vulling:
  • 200 g gegrilde paprika’s

  • 6 el pesto (zelfgemaakt; veel gezonder en veel lekkerder)

  • 350 g jonge (geiten)kaas, geraspt

  • 2 tl tijmblaadjes, vers (+ beetje extra voor garnering)

  • 2 tl olijfolie

  • 100 g gekookte ham (let op ingrediënten!)

  • gemalen peper, Himalayazout

  • grof zeezout, om te bestrooien

Stappen

  • Voor de gegrilde paprika’s:
  • Grill paprika’s zoals uitgelegd in het recept ‘Boerenomelet met gegrilde paprika en roomkaas‘. Snijd 200 gram paprika’s in reepjes.
  • Voor het deeg:
  • Maak het fat head pizza deeg zoals uitgelegd in het recept.
  • Voor het gevulde ‘brood'”:
  • Rol het fat head pizzadeeg uit tussen twee bakvellen. Verwijder het bovenste bakvel.
  • Smeer de deegplak in met de pesto. Laat wel een rand vrij. Beleg de helft van de deegplak met reepjes gegrilde paprika.
  • Verdeel over dezelfde helft de kaas, tijm en olijfolie en beleg het geheel met de plakken ham. Maal er verse peper over. Laat ook nu een rand vrij.
  • Vouw de deeglap dubbel. Druk de randen goed vast met je duim. Eventueel kun je dat met de tanden van een vork nog wat extra doen. Dat ziet er ook mooi uit. Bestrijk de deegplak met het ei met kruiden (uit het recept van de fat head pizza). Strooi er de overgebleven tijm en het grove zeezout over.
  • Bak dit gevulde ‘brood’ circa 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celcius, of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Draai dan de deegplak voorzichtig om.

    Ik legde hiervoor eerste een bakvel en een omgekeerde tweede bakplaat op de eerste bakplaat en draaide ze in het geheel om. Het ‘brood’ ligt dan met het tweede bakvel op de tweede bakplaat. Doe voorzichtig, want de eerste bakplaat is heet!
  • Bak nu nog 5-10 minuten of tot de onderkant ook goed krokant is. Leg het ‘brood’ dan op een rooster om af te koelen. Lauwwarm is dit brood het lekkerst. Je kunt het ook invriezen en kort even opwarmen.

Notities

  • Tip: maak meteen wat meer gegrilde paprika’s. Ze zijn zo ontzettend lekker. Je kunt ze eventueel ook invriezen.
  • Ik denk dat het brood door z’n samenstelling van veel (gezonde) vetten, goed zal vullen. Hou daar rekening mee wanneer je het in stukken snijdt. Je kunt altijd nog een stukje bij pakken.
  • Het fat head pizzadeeg is vanwege het amandel- of kokosmeel niet geschikt voor fase 2 en fase 3 van de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0. Zit je zelf in deze fase dan raad ik je aan om dit recept te bewaren tot (de onderhouds)fase 4.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.