Een kladdkaka is een Zweedse chocoladetaart. Stevig aan de buitenkant en een beetje zacht en kleverig aan de binnenkant. Traditioneel zit er ook bloem en suiker in. Niet geschikt voor ‘Keto en zo’.

Gelukkig kan het ook anders. Kwestie van omdenken. Lily van de website Suikerbom heeft zelf jaren in Zweden gewoond. Van haar kreeg ik onderstaand recept. Met slechts drie ingrediënten. En ook nog eens super simpel om te maken. En je kunt er goed je geduld mee oefenen. Want de taart moet wel een paar uur afkoelen in de koelkast.

In de vriezer

Zelf heb ik ‘m in de diepvries gedaan. Een tijdje geleden al. Voor wat ik toen nog dacht dat een Paasbrunch met familie zou worden. Zelfs m’n Duitse vriendin Susanne zou er dit jaar bij zijn. Helaas loopt dit jaar anders dan we allemaal hadden kunnen voorzien. We gaan het dus dit jaar anders doen; maar dat wist ik toen nog niet.

Traditioneel maak ik alles zelf voor de brunch. En de laatste jaren naast de meer traditionele brunch ook gerechten die passen binnen een onbewerkte en koolhydraatarme leefstijl. Vooral hartige dingen, maar ook een paar zoetigheden. Wat geschikt is om in te vriezen maak ik liefst ruim van tevoren. Om het werk wat te verdelen. Deze Kladdkaka heb ik daarom in kleine puntjes gesneden en goed verpakt in de diepvries gedaan. En later een stukje laten ontdooien om te proeven. Zodat ik zou weten wat ik op de website voor zou schotelen.

Super simpel maar wel heel lekker

Na het bakken had ik nog m’n twijfels. Er zat nog wel wat gesmolten vet (roomboter of cacaoboter) aan de rand van de springvorm. Ik wist niet goed of ik ‘m langer had moeten bakken. En de buitenkant was wat korrelig. Maar gelukkig is de binnenkant lekker smeuïg.

Dus Lily, bedankt voor dit makkelijke en heerlijke recept.

Kladdkaka

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • 150 g pure chocolade (85% cacao)

  • 150 g roomboter

  • 3 eieren

Stappen

  • Bekleed een springvorm met bakpapier. Verkreukel eerst het bakpapier en knijp het tot een prop. Vouw het daarna uit en bekleed dan de vorm ermee. Het is dan veel beter plooibaar.
  • Snijd of breek de chocolade in kleine stukjes. Doe het samen met de roomboter in een pannetje en laat het op laag vuur smelten.
  • Klop ondertussen 3 eieren luchtig en schuimig.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Spatel de gesmolten roomboter met chocolade door de schuimig geklopte eieren.
  • Giet het beslag in de met bakpapier beklede (spring)vorm. Laat deze in ongeveer 8 minuten gaar worden in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart afkoelen op een rooster en laat ‘m daarna minimaal 3 uur in de koelkast afkoelen.

Notities

  • Voor een ronde (spring)vorm van 20 cm doorsnede.
  • Je kunt deze taart ook invriezen. Ik vroor ‘m in puntjes gesneden in. Dan kun je precies de porties eruit halen die je nodig hebt.
  • Chocolade (van minimaal 80%) cacao staat onder het kopje ‘Tussendoortjes en chocolade’ op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. Dit recept is daardoor niet geschikt voor fase 2 en fase 3 van deze vet gezonde leefstijl. En alleen af en toe en met mate in fase 4. Voor een speciale gelegenheid dus. Zoals in ons geval: Pasen.
  • Kijk ook bij chocolade van 85% of meer goed naar de ingrediëntenlijst. Er zit nog veel verschil in koolhydraten / toegevoegde suiker. Chocolade van minder dan 70% cacao past niet binnen de onbewerkte en vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie. Daar zit simpelweg teveel suiker in.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

17 REACTIES

  1. het lijkt me wel wat maar hoezo gaar worden? zonder oven? zo aan de lucht? of heb ik ergens overheen gelezen?

    • Hallo Lia, bedankt voor je berichtje. Het stond er inderdaad niet zo duidelijk. Er stond wel dat je de oven moest voorverwarmen op 200 graden, maar er stond niet letterlijk dat je de springvorm daarna ook in de oven moest zetten.
      Dat heb ik er nu bij gezet! Ik hoop dat je ‘m lekker zult vinden als je ‘m inderdaad gaat maken. Groetjes, Cora

  2. Super recept. vooral voor Pasen. We zijn dan maar met zijn 3en zijn vanwege de voorschriften. Kan ik Onze dochter toch nog verwennen

    • Zo is dat! We maken er thuis toch maar iets gezelligs van o.a. met lekkere dingetjes en de tijd voor elkaar. Ik wens jullie alvast een fijne en gezellige Pasen. Hopelijk valt de kladdkaka in de smaak.

    • Hallo Marita, ik denk dat het kan, maar dat je niet zo’n smeuïge structuur krijgt. Het eindresultaat zal wanneer het eenmaal weer gestold is, een stuk harder zijn omdat kokosvet bij kamertemperatuur veel harder is dan roomboter. Als je geen roomboter wilt gebruiken vanwege de melksuikers / een lactose-intolerantie, zou je in plaats van gewone roomboter geklaarde boter kunnen gebruiken. Dit wordt ook wel ghee genoemd (in het Engels, maar zo zie je het ook hier tegenwoordig. Je laat de boter dan smelten en schept er de vaste bestanddelen (de eiwitten) vanaf. Je kunt het ook in de meeste buurtsupers tegenwoordig wel kopen. Mocht je één van de twee proberen, dan ben ik heel benieuwd naar je resultaat. Dus als je die wilt delen, graag! Groetjes, Cora

  3. Potverdrie Wat is dit lekker zeg, dit is niet goed voor mij… Kan er niet van af blijven..HHHEEEERRRRRLIJKKKK

    • Hallo Deanne, nou, dat is niet zo best dan ;-). Vlug in de vriezer ermee. Maar dank je wel voor het compliment. Ik geef het door aan Lily, waar ik het recept van heb. Groetjes, Cora

    • Hallo Gea, in het oorspronkelijke recept stond het er niet bij. Zelf heb ik de hetelucht stand gebruikt.

          • Hallo Cora, wat een verwennerij is dit taartje. Inmiddels heb ik het al 2X gebakken. En omdat het oog ook wat wil: gepresenteerd op een bordje met 2 aardbeitjes en een dotje slagroom. Nu nog een vraag waar ik benieuwd naar ben: hoeveel koolhydraten bevat zo’n taartje nu?
            Groetjes en een mooie dag. Hanny

  4. Hoi Hanny! De hoeveelheid koolhydraten is sterk afhankelijk van de soort chocolade die je gebruikt. Een goede keus is de Delicata puur 85% van AH. Deze bevat slechts 16 gram kh per 100 gram. Ik gebruik zelf een vorm met een doorsnede van 22 cm en snijd er 8 punten van. Het is dan 3,25 gram kh per punt. Doe je er wat slagroom en bessen of aardbeien op dan zal je zo rond de 5 gram kh uitkomen.
    Groetjes, Lily

    • Hallo Hanny en Lily, leuk om te horen dat de kladdkaka zo in de smaak valt. En superfijn dat Lily het voor je uitgerekend heeft! Dank je wel, Lily! Zelf tel ik nooit koolhydraten. Ik eet volgens de gekleurde voedingslijsten en de methode van de Real Meal Revolutie 2.0. Zelf zit ik in fase 4, de onderhoudsfase. Maar zelfs dan is dit heerlijke gerecht er één voor af en toe en met mate. Maar met Pasen ga ik er heerlijk van smullen.
      Groetjes, Cora

  5. Hallo Cora, heb het chocolade taartje gemaakt. Schrok echt van hoe het uit de oven kwam, het zwom in de gesmolten boter maar het is helemaal goed gekomen. En het is ook heerlijk zelfs mijn dochter vindt deze lekker. Serveer het met Pasen als een toetje en dan met je Zelfgemaakte bosvruchtensaus van het mascarpone toetje en een dot slagroom.

    • Ja, ik had hetzelfde. Dat had ik geloof ik ook in de blog geschreven. Ik vroeg me toen af of het wel goed zou zijn. Maar net als bij jou kwam het helemaal goed.
      Leuke combinatie met de bosvruchtensaus¡ Fijne Pasen en geniet van de kladdkaka! Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.