Zaden- en pittencrackers vind ik heerlijk. De eerste die ik ooit proefde waren de lijnzaadcrackers van (destijds) m’n schoonzus. Ze had ze gemaakt van lijnzaad, parmezaanse kaas en water. Ik vond ze heerlijk, maar koolhydraatarm eten zei me toen nog niets en het bleef bij die ene keer.

Toen ik jaren later onbewerkt en koolhyraatarm ging eten, heb ik brood resoluut vaarwel gezegd. Schoonzus was inmiddels ex-schoonzus geworden en er was niemand die me op die crackers wees. In plaats van brood ging ik eieren eten. En salades. Er ging een tijd voorbij tot ik weer op het spoor van zadencrackers kwam. Ik herinnerde me die heerlijk crunchy crackers en ging zelf aan de slag. Sindsdien vormen ze een aangename aanvulling op m’n lunch van (meestal) eieren.

Variatie

In het begin maakte ik zadencrackers volgens recept, maar al snel ging ik experimenteren. Eieren en vetten in plaats van water. Meer variatie in zaden en pitten. Soms ook noten. Kruiden erbij voor extra smaak en/of zeewier voor extra jodium. Sambal of harissa voor extra pit. En steeds vaker ook groenten. Niet alleen gezond, maar ook nog eens heel erg lekker. Op die manier heb ik al veel verschillende soorten crackers gemaakt, waarvan de meeste ook terug te vinden zijn op m’n website.

Meestal heb ik meerdere soorten op voorraad. Ik maak de groentencrackers met de seizoenen mee. In de zomer van courgettes, die dan volop in de tuin aanwezig zijn. Al dan niet met tomaat. In de winter van bieten, pompoen of andere knolgroenten. En een tijd geleden voor het eerst van yacon.

Super gezonde cracker

Met de yacon voeg je niet alleen extra smaak toe, maar ook een heleboel prebiotische vezels waar onze darmen heel erg blij mee zijn. We kunnen ze zelf niet verteren, maar in de dikke darm zijn ze voeding voor de goede bacteriën die daar huizen. Met als gevolg dat die lekker kunnen groeien. Bovendien zijn de vetzuren die ze maken verwant aan ketonen en supergezond voor je darmwand.

Tip: De yacon is niet overal verkrijgbaar. Maar heb je een moestuin, plant dan eens zelf een yaconplant. Echt een aanrader. In mijn blog ‘Yacon – Peruaanse gezondheid uit de Hollandse moestuin‘ lees je er meer over. Bij de oogst heb je broedknolletjes en eetbare knollen. Onze broedknolletjes zijn alweer aan het schieten. Getuige de foto hierboven. En we eten en genieten nog steeds van de eetbare knollen.

Zaden- en pittencrackers met yacon

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Groenten en smaakmakers (totaal, schoongemaakt gewicht: circa 425 g)
  • 1 teen knoflook

  • stukje gember

  • 1 kleine ui

  • 75 g wortels

  • 1/2 rode (punt)paprika

  • 300 g yacon

  • Overige natte ingrediënten:
  • 2 eieren

  • 10 g kokosvet

  • Zaden en pitten (in totaal circa 450 g):
  • 125 g lijnzaad

  • 100 g zonnebloempitten

  • 75 g sesamzaad

  • 75 g chiazaad

  • 75 g pompoenzaad

  • Overige droge ingrediënten:
  • 2 tl psylliumvezels

  • 1 1/2 tl K zeezout

  • 2 tl gedroogde sinaasappelrasp

  • 1 tl elk van sumak en venkelzaad

  • 1/3 tl elk van komijnpoeder, mosterdpoeder en verse peper

Stappen

  • Natte ingrediënten:
  • Maak knoflook, gember, ui, wortel en rode paprika schoon. Hak knoflook en gember fijn. Snipper de ui en snijd de rode paprika in kleine stukjes. Rasp de wortel grof of snijd het in hele dunne jullienereepjes.
  • Schil de yacon en snijd deze ook in jullienereepjes. Meng alles goed door elkaar.
  • Klop de eieren los en laat het kokosvet op een laag vuur smelten. Meng het met de groenten.
  • Droge ingrediënten:
  • Meng nu alle zaden en pitten samen met de overige droge ingrediënten.
  • Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Als het mengsel te droog is, kun je een paar tl water toevoegen tot het voldoende plakt.
  • Afwerken:
  • Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
  • Smeer het bieten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.
  • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
  • Bakken:
  • Zet de crackers ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 125 graden Celcius.
  • Draai de crackers om. Als het al lukt, breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak terug en breek je ze later.
  • Zet ze nog 45-60 minuten in de oven op 100 graden Celcius, of tot ze goed krokant zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

    Tip: als sommige crackers nog net niet krokant zijn, kun je de oven uitzetten en deze crackers in de oven (met ventilator aan) verder laten drogen en afkoelen. Op het eind nog even de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal koud laten worden.

Notities

  • Ik maakte meteen 6 bakplaten vol. Het recept is aangepast voor circa 2 bakplaten.
  • Ondanks de zoete smaak is yacon een heel geschikte groente voor een koolhydraatarme leefstijl. In yacon zit heel veel inuline. Dit is een vezel die we zelf niet kunnen verteren en daarom gaat je bloedsuiker er niet van omhoog. Bovendien vormen de vezels voeding voor je goede darmbacteriën. Ze maken er vetzuren van die weer gunstig zijn voor (herstel van) de darmwand. De yacon is mede daarom reuze-gezond.
  • Wortels staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Zit je in fase 3 van deze vet gezonde leefstijl, dan mag je daarvan een halve gesloten handvol gebruiken op een dag. Mits je geen andere producten van deze lijst gebruikt op dezelfde dag. Je kunt de wortels ook vervangen door extra yacon of rode paprika.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.