Ik maak graag zaden- en pittencrackers. Niet omdat ik persé een vervanger zoek voor brood. Ontbijten doe ik niet meer en bij de lunch voeren eieren en groenten de boventoon. Maar ik vind zaden- en pittencrackers gewoon heel erg lekker. Die eet ik dan na m’n eitje.

Lekker met groenten

Tegenwoordig maak ik ze meestal met groenten. Dat begon ooit met een cracker met wortel en zoete aardappel. Dat gaf toen nog heel wat opschudding, want ‘o jee, die zoete aardappel… die was toch niet koolhydraatarm??!!’. Sinds die tijd heb ik geprobeerd om ook de andere kant van de zoete aardappel en andere koolhydraatrijkere (knol)groenten te laten zien.

Want ze zijn wél heel gezond. Een groot deel van de koolhydraten komt bovendien van vezels die wij zelf helemaal niet kunnen verteren in onze dunne darm. Daardoor hebben ze geen negatieve invloed op onze bloedsuiker. Sterker nog, deze vezels helpen zelfs om het effect van de verteerbare koolhydraten in je maaltijd te dempen. Eenmaal aangekomen in de dikke darm, weten onze goede darmbacteriën er wel raad mee. Ze breken de vezels af en maken er vetzuren van. Die vormen energie voor de darmen en helpen om de darmwand te repareren en/of gezond te houden.

In de winter zijn knolgroenten bovendien echte seizoensgroenten. Ook dat maakt ze gezond. En goed voor het milieu en je portemonnee.

In de zomer met courgette

Toen we afgelopen zomer veel courgettes hadden, maakte ik daar courgettecrackers mee. Uiteraard met zaden en pitten en allerlei lekkere kruiden. En soms met tomaatjes. Dat was een succes. Zó lekker! En lang houdbaar, mits je ze op een lage temperatuur bakt tot ze helemaal krokant zijn. Wij genieten daardoor nog steeds van deze zomerse crackers. En worden ze na een tijdje toch minder krokant? Dan pep je ze eenvoudig op in de oven. Daarna zijn ze weer als nieuw 😉

In de winter met pompoen…

Ik eet graag met de seizoen mee. Nu ben ik dus meer van de winterse groenten. Pompoenen bijvoorbeeld. Eén van de pompoenen die wij gekregen hebben, was voor een deel slecht geworden. Zonde! Hoog tijd om de rest te redden. In crackers, deze keer.

Vroeger heb ik twee jaar met m’n ouders in Amerika gewoond. Daar was (en ís) de ‘pumpkin pie’ heel populair. Het is een taart gemaakt van pompoenmoes met een specerijenmengsel dat lijkt op onze koek- en speculaaskruiden. Zo’n taart doet denken aan een kruidkoek. Dat leek me ook wel wat als cracker. Daarom maakte ik er ‘pumpkin pie’-crackers van.

… en yacon

Ik gebruikte ook yacon in de crackers. Dat zijn zoetsmakende knollen, die je bloedsuiker niet laten stijgen. Dat komt omdat de zoetigheid afkomstig is van inuline. Dat is ook zo’n onverteerbare vezel als waar ik het bij de zoete aardappel over had. Ze worden in Duitsland ook wel ‘aardappelen voor diabeten’ genoemd. Ze zijn heel erg gezond en lekker, maar helaas niet overal verkrijgbaar. Maar niet getreurd. In de crackers kun je ze vervangen door extra pompoen.

Net peperkoek

Door de specerijen en de sinaasappelrasp rook het heerlijk tijdens het bakken. Alsof je dus een kruidkoek aan het bakken bent. En gelukkig hield het niet op bij het bakken. De crackers zijn bijna verslavend lekker!

Het is dat we geen tussendoortjes meer gewend zijn, maar anders zouden ze een heerlijke vervanging zijn voor het ‘koekje bij de koffie’!

Pumpkin pie zadencrackers

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Natte ingrediënten
 • 200 g pompoen, draden en pitten verwijderd (schoongemaakt gewogen)

 • 70 g yacon (of extra pompoen)

 • stukje verse gember, geraspt of heel fijn gehakt

 • 1 klein ei, geklutst

 • 5 g gesmolten kokosvet

 • 2 tl sap van een sinaasappel

 • sinaasappelrasp; vers (circa 1/2 tl of naar smaak) of gedroogd (circa 1/4 tl of naar smaak)

 • Droge ingrediënten
 • Stukje verse gember

 • 90 g blond of bruin lijnzaad (of combinatie van die twee)

 • 70 g zonnebloempitten

 • 50 g chiazaad of maanzaad (of combinatie van die twee)

 • 20 g pompoenpitten

 • 1 tl psylliumvezels

 • 1 tl Keltisch zeezout, of naar smaak

 • 5 tl koek- en speculaaskruiden

Stappen

 • Maak de pompoen en yacon schoon.
 • Rasp de pompoen en yacon inclusief schil met een grove rasp.
 • Meng de pompoen en yacon met de rest van de natte ingrediënten.
 • Meng in een andere kom alle droge ingrediënten.
 • Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
 • Smeer het groenten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.

  Strooi er desgewenst sesamzaad of zonnebloempitten over. Dek het dan nog even af met het bakvel en rol er nog een keer overheen met de deegroller. Dat voorkomt dat deze pitjes er naderhand allemaal afvallen.
 • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
 • Bakken
 • Zet de crackers ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 125 graden Celcius.
 • Draai de crackers om. Als het al lukt, breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak terug en breek je ze later.
 • Zet ze nog 30-45 minuten in de oven op 100 graden Celcius, of tot ze goed krokant zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

  Tip: als sommige crackers nog net niet krokant zijn, kun je de oven uitzetten en deze crackers in de oven (met ventilator aan) verder laten drogen en afkoelen. Op het eind nog even de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal koud laten worden.

Notities

 • Zelf maakte ik ineens een grote hoeveelheid om de pompoen op te maken en ook om een voorraadje crackers te hebben. Het recept is aangepast voor 1 grote bakplaat.
 • Je kunt zelf eenvoudig sinaasappelrasp maken, door een (liefst biologische) sinaasappel goed te wassen en dan met een zesteur of rasp de schilletjes eraf te halen. Wat je over hebt kun je in de vriezer bewaren, of drogen en dan in een glazen potje bewaren.
 • Sap van een sinaasappel kun je in ijsblokjesvormpjes bewaren in de vriezer.
 • Zijn je crackers net niet helemaal krokant genoeg geworden of door lang bewaren een beetje taai? Pep ze dan eenvoudig op in de oven. De volgende methode werkt bij mij: leg ze uitgespreid op een bakplaat in de hetelucht oven. Verwarm de oven tot 150 graden Celcius. Bij mijn oven is 5-7 minuten meestal genoeg, maar dat kan heel erg verschillen per oven. Zet de oven uit als deze op temperatuur is (zodat ze niet donkerder worden of verbranden), maar laat de ventilator aan staan tot de oven bijna helemaal afgekoeld is. Daarna de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal laten afkoelen. Als het goed is, zijn ze nu weer helemaal krokant en kun je ze luchtdicht verpakt weer heel lang bewaren. Tip: je kunt hiervoor ook de restwarmte van je oven gebruiken. Zet de crackers in de oven nadat je een ovenschotel hebt gemaakt bijvoorbeeld.
 • RMR2.0: Pompoen staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Sinaasappel staat op de oranje lijst B en past niet bij fase 2 en 3, maar de hoeveelheid hiervan is zo klein in een cracker, dat ik me daar maar geen zorgen over zou maken.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
 • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor pompoen is de maximale hoeveelheid per dag een halve gesloten handvol (= circa 1 el).
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.