Ik hoor je denken… “Alweer een crackerrecept?” Pas nog plaatste ik het recept van ‘pumpkin pie’ zadencrackers. Die maakte ik toen ik zag dat één van m’n pompoenen slecht aan het worden was. Toevallig had ik de dag ervoor ook net crackers gemaakt. Met rode biet. En die zijn toch ook echt de moeite van het delen waard. Niet alleen vanwege hun prachtige roze-paarse kleur 😉

Ik was toen eigenlijk van plan om groentenchips te maken. De bietjes (uit eigen tuin) die ik nog had liggen waren wat zacht aan het worden. Als ze eenmaal geoogst zijn, beginnen ze toch wat in te drogen. Dat geeft niet. Zeker niet voor groentenchips. Dan moet het vocht er toch uit.

Maar toen kwam ik op het idee van zadencrackers met rode biet. Die aardse en zoetige smaak van bietjes gecombineerd met dat krokante van de zaden en pitten en wat bijpassende kruiden. Ik zag het wel voor me. En ik werd niet teleurgesteld. Ze zijn minstens zo lekker als ik me had voorgesteld.

Eet zet gewoon zo, of met een lik roomboter. Of doe er eens geitenkaas op. Verse geitenkaas combineert namelijk heel goed met bietjes. De crackers lijken me dan ook erg lekker bij een kaasplankje.

Zaden- en pittencrackers met rode biet

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Natte ingrediënten:
  • 1 teen knoflook

  • stukje verse gember

  • 1/2 ui

  • 250 g rode biet, ongekookt

  • 1 ei, losgeklopt

  • 10 g gesmolten kokosvet

  • Droge ingrediënten:
  • 100 g bruin of geel lijnzaad, of een combinatie van beide

  • 35 g sesamzaad

  • 80 g zonnebloempitten

  • 1 tl psylliumvezels

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • rasp van mandarijn of sinaasappel

  • 1 tl elk van sumak (bij ons tegenwoordig ook te koop bij de buurtsuper) en venkelzaad

  • 1/2 tl elk van komijnzaad, kaneel en versgemalen peper

Stappen

  • Maak knoflook, gember en ui schoon. Schil de rode bietjes. Op de foto staat ook een verdwaalde yacon, die per ongeluk tussen m’n bietjes terecht gekomen was en die ik pas bij het schillen herkende. Die heb ik er ook door gedaan.
  • Hak de knoflook en gember fijn. Snipper de ui heel fijn. Rasp de rode bieten of snijd ze in hele dunne julliennereepjes.
  • Meng nu alle natte ingrediënten in een kom.
  • Naar eigen voorkeur kun je (een deel van) het lijnzaad malen. Ik heb dat niet gedaan. Meng alle droge ingrediënten in een andere kom.
  • Meng dan de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Als het mengsel te droog is, kun je een paar tl water (of eventueel versgeperst sinaasappelsap) toevoegen tot het voldoende plakt.
  • Laat dit minimaal een half uur staan, zodat de psylliumvezels kunnen binden.
  • Smeer het bieten-zaden-pittenmengsel uit op een bakplaat belegd met een bakvel of bakpapier. Gebruik eventueel een tweede bakvel om het uit te rollen en verwijder het dan weer.

    Strooi er desgewenst nog wat pitten of zaadjes over. Dek het dan nog even af met het bakvel en rol er nog een keer overheen met de deegroller. Dat voorkomt dat deze pitjes er naderhand allemaal afvallen.
  • Maak met een bot mes alvast de snijranden. Dat maakt het later makkelijker om ze in stukken te breken. Leg het bakvel op een bakplaat.
  • Bakken
  • Zet de crackers ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 125 graden Celcius.
  • Draai de crackers om. Als het al lukt, breek ze dan op de snijranden af. Anders leg je de hele plak terug en breek je ze later.
  • Zet ze nog 45-60 minuten in de oven op 100 graden Celcius, of tot ze goed krokant zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

    Tip: als sommige crackers nog net niet krokant zijn, kun je de oven uitzetten en deze crackers in de oven (met ventilator aan) verder laten drogen en afkoelen. Op het eind nog even de ovendeur op een kier zetten en de crackers helemaal koud laten worden.

Notities

  • Ik maakte 3 bakplaten, maar het recept is aangepast voor 1 grote bakplaat.
  • Tip: Let op voor vlekken van de rode biet. Zowel op je kleren als op je keukenspullen. Gebruik daarom het liefst geen plastic schalen e.d. Gebruik handschoentjes als je wilt voorkomen dat je handen helemaal roze kleuren.
  • Rode biet staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie. Zit je in fase 3 van deze vet gezonde leefstijl, dan mag je daarvan een halve gesloten handvol gebruiken op een dag. Mits je geen andere producten van deze lijst gebruikt op dezelfde dag.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.