Laatst had ik van een nichtje een granaatappel gekregen. Het werd hoog tijd om daar iets mee te doen. Het idee om dit te combineren met witlof had ik van topkok Yotam Ottolenghi. In zijn recept van een witlofsalade met granaatappel gebruikte hij ook halloumi en walnoot. Allemaal heel gezond. En vast heel lekker samen.

Ban de suiker

In dat recept gebruikte hij echter ook suiker en melasse (suikerstroop). Ik vind het altijd zo jammer wanneer zelfs topkoks suiker gebruiken in gerechten waar het volgens mij helemaal niet nodig is.

Dat er suiker in bijna alle nagerechten zit vind ik ook jammer, maar kan ik wel beter begrijpen. Maar waarom moet het ook in het hoofdgerecht? Bij het roerbakken van witlof of het maken van een dressing? Waardoor je meteen weer afbraak doet aan een verder supergezond gerecht.

Toffe combi

Toch is het helemaal niet nodig om zo’n recept dan meteen aan de kant te gooien. Gebruik het gewoon ter inspiratie. Want die topchefs hebben er natuurlijk wel kijk op. Het zijn meesters in het combineren van smaken. Ik gebruikte daarom de hoofdingrediënten uit zijn recept om m’n eigen onbewerkte en vet gezonde bordje te maken. En geloof me, ik heb de suiker niet gemist 😉

Het werd een overheerlijke lauwwarme salade of roerbak. Het is maar hoe je het wilt noemen. Ik heb er in ieder geval heel erg van gesmuld. Het zoete van de granaatappelpitjes combineert super met de enigszins bittere smaak van de witlof. Alhoewel die door het grillen en wat extra olijfolie van zichzelf al heel bijzonder wordt. Halloumi is een Cypriotische kaas die je kunt grillen of bakken. Daar ben ik vele jaren terug tijdens een vakantie in Griekenland al verliefd op geworden. En de walnoten maken het helemaal af vanwege de lekkere crunch.

Dank dus aan Yotam Ottolenghi voor deze heerlijke smaakcombi.

Roergebakken witlof met halloumi en granaatappel

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • klein handje granaatappelpitjes

 • 1 kleine ui

 • optioneel: stukje yacon

 • 2 kleine struikjes witlof

 • olijfolie

 • 4-5 dunne plakjes halloumi

 • gemalen mosterdzaad, komijn en koriander

 • verse peper en himilayazout

 • klein handje walnoten

Stappen

 • Haal de pitjes uit de granaatappel.
 • Maak de groenten schoon. Snipper de ui. Snijd de yacon in kleine plakjes.
 • Bak de uien en yacon in wat olijfolie en haal ze uit de pan.
 • Snijd elk witlofstruikje in de lengte in 4 stukken, zodat ze bij de wortel aan elkaar blijven zitten.
 • Bak de witlof aan alle kanten mooi bruin in wat olijfolie.
 • Leg de halloumi-plakjes tussen de witlof en bak ze aan beide zijden mooi bruin. Strooi er peper, Himalayazout en de kruiden over.
 • Leg witlof en halloumi op een bord. Warm de ui en yacon nog even kort terug op en leg deze op het bord erbij.
 • Strooi er de walnoten en granaatappelpitjes over. Smakelijk!

Notities

 • Voor 1 persoon.
 • RMR2.0: Granaatappel staat op de oranje lijst B. Gebruik van producten van die lijst past niet bij fase 3. Zachte volle zuivel (waaronder halloumi) en walnoten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en  4. Met de aanpassing en beperking zoals hieronder beschreven past het recept ook bij fase 3.
 • Aanpassing & beperking voor RMR2.0 – fase 3: Deze tip stuurde lezeres Johanna me vanuit Frankrijk: vervang granaatappel door enkele frambozen of bosbessen en halloumi door enkele snippers parmezaanse kaas en de smaak komt waarschijnlijk nabij. Dit lijkt me een hele goede tip voor mensen die fase 3 van de Real Meal Revolutie volgens, want daarmee past het recept ook tijdens fase 3. Let wel op met de frambozen en bosbessen, want deze staan wel op de oranje lijst A. Tijdens fase 3 mag je er per dag een halve gesloten hand van eten, mits je geen andere producten van de oranje lijst A gebruikt diezelfde dag.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.