Hoe kun je lang met je lunch bezig zijn? En ook nog eens veel vieze vaat genereren?

Mij lukte het met deze boerenomelet. Mijn paprika’s waren notabene al gegrild. Ik had ze over van een ander gerecht. Eigenlijk is zo’n omeletje dan een fluitje van een cent. Toch was ik bijna anderhalf uur bezig.

De moeite dubbel en dwars waard

Toen had ik wel overheerlijk gegeten; dat wel. Ik heb de laatste jaren al heel wat lekkere eitjes gegeten, maar deze nieuwkomer mag zeker in de top 5.

Je kunt de groenten meebakken in de omelet, zoals bij een traditionale boerenomelet. De omelet is dan wel wat lastiger om te draaien. Daarom ‘mislukte’ mijn eerste poging.

De tweede keer heb ik er de groenten pas na het omdraaien over verdeeld. Daarover smeerde ik een kleurrijke spread. De zoet-zachte gegrilde paprika’s maken die spread heerlijk smeuïg. Dit ga ik vaker maken. Nu weet ik hoe het moet. Bovendien hoef ik het dan ook niet meer op papier en foto te zetten. Dan wordt het echt een eitje om te maken 😉 .

De rest van m’n gegrilde paprika heb ik daarom snel in de vriezer gedaan. Om nog eens deze paprika-spread te maken. Voor net als nu in een omeletje of op een zadencracker of oopsiebroodje.

Boerenomelet met gegrilde paprika en roomkaas

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor gegrilde paprika’s (en knoflook):
  • paprika’s (je gebruikt in dit recept ongeveer 1 grote)

  • eventueel knoflooktenen (ongepeld)

  • Voor de gegrilde paprika-spread:
  • 1/2 gegrilde rode paprika (circa 75 gram)

  • verse bieslook

  • 1 teen knoflook (vers of gegrild)

  • 3 el roomkaas en/of crème fraîche

  • verse peper en Keltisch (kruiden)zeezout

  • Voor de boerenomelet-groenten:
  • 1 teen knoflook (vers of gegrild)

  • 1 kleine rode ui

  • 100 g prei

  • 1/2 gegrilde rode paprika (circa 75 gram)

  • Voor de omelet:
  • 3 eieren

  • optioneel een scheutje slagroom

  • verse peper en Keltisch (kruiden)zeezout

  • Overig:
  • kiemgroenten (of vervang door bijv. rucola)

Stappen

  • Paprika’s (en knoflook) grillen:
  • Was de paprika(‘s) en maak ze droog. Leg ze circa 25 minuten in een hele hete oven (230 graden in hetelucht oven) tot ze aan de buitenkant donkergeblakerd zijn. Draai ze in tussentijd een keer om. Voorzichtig, want ze zijn heel heet!

    Als je ook knoflook wilt grillen, dan leg je de ongepelde teentjes bij de paprika’s in de oven.
  • Doe de paprika’s dan minimaal 10 minuten in een afgesloten schaal. Dit zorgt ervoor dat het schilletje los laat.
  • Verwijder de kroon en de zaadjes van elke paprika. Giet het vocht uit de paprika en trek met de punt van een mesje voorzichtig het schilletje weg.
  • Voor de paprika-spread:
  • Snijd de gegrilde paprika in stukjes. Snijd de bieslook fijn. Doe de knoflook door de knijper. Meng alle ingrediënten van de spread. Proef en maak op smaak met de peper en het zeezout.
  • Voor de boeren-omeletgroenten:
  • Maak knoflook en groenten schoon. Doe de knoflook door de knijper, snipper de ui en snijd de prei in kleine stukjes. Snijd de gegrilde paprika in stukjes.
  • Verhit wat kokosvet of dierlijk bakvet in een pan en fruit hierin achtereenvolgens de ui, de prei en de knoflook en tenslotte de gegrilde paprika. Haal tijdelijk uit de pan om de omelet erin te bakken.

    Je kunt ook het ei over de groenten gieten, maar dan is het ei moeilijker om te draaien.
  • Voor de omelet:
  • Klop de eieren met de peper en het zout en optioneel de slagroom luchtig.
  • Verhit opnieuw wat kokos- of dierlijk vet in de pan en giet daarin de eierstruif. Laat de onderkant mooi bruin worden.
  • Draai de omelet om en leg de groenten erop. Laat dan ook deze kant van de omelet bruin worden.
  • Omelet vullen:
  • Schuif de omelet met groenten op een bord. Verdeel de paprika-spread over het midden van het ei.
  • Verdeel dan kiemgroenten over de spread.
  • Rol de omelet op en snijd deze in schuine stukken. Eet ‘m lauwwarm of koud. Smakelijk!

Notities

  • Dit recept was voor mij een lunchgerecht. Het was wel mijn eerste maaltijd van de dag. Ik heb het in m’n eentje op, maar de eierstruif in 2 keer gebakken. Ik was bang dat de omelet anders te zwaar en dik zou worden om om te draaien en op te rollen. Als je 1-2 eetlepels roomkaas extra toevoegt en een paar eieren, kun je er ook een iets lichter lunchgerecht van maken voor 2 personen.
  • Gegrilde paprika’s zijn heerlijk! Tip: maak er meteen wat meer. Je kunt ze ook invriezen.
  • Tip: het vocht wat uit de paprika’s komt is een heerlijke smaakmaker. Je kunt het zo drinken, of in een soep of saus gebruiken bijvoorbeeld. Ook de velletjes die niet zwart geworden zijn, zijn heerlijk van smaak en bevatten veel vezels. Ik eet ze daarom lekker op.
  • Tip: gegrilde knoflook is ook heel lekker. Leg teentjes knoflook in schil bij de paprika’s in de oven. Verwijder na afloop de schilletjes en doe de (dan zachte) knoflook door de knijper.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel (zoals de roomkaas, creme fraiche en het optionele scheutje slagroom) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit gerecht zit 45 ml roomkaas en optioneel een scheut slagroom (max. 1 el = 15 ml). Dit gerecht past dus ook bij fase 3, mits je die dag geen andere dingen van de oranje lijst A gebruikt.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.