Dit recept is nog van vóór de zomer. Toen aten we deze heerlijke hartige taart. Het recept heb ik toen wel uitgewerkt maar niet meer gepubliceerd. Gevalletje ‘niet meer van gekomen’. Bij deze alsnog. Want deze taart past perfect bij dit seizoen. Nu de dagen korter worden en de temperatuur lager.

De taart is een beetje een variant op de broccoli-paprikataart met brie. Zo mogelijk nóg lekkerder. En sowieso leuk voor de afwisseling. Het kipgehakt maakt hier het verschil. Het is lekker op smaak gemaakt met harissa, venkel- en komijnzaadjes. Afgemaakt met de extra bite en de hartige smaak van uitgebakken spekjes.

Broccoli-preitaart met kipgehakt

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • 500 g broccoli

  • 1 ui

  • 2 paprika’s

  • 1 middelgrote prei

  • 150 g spekreepjes

  • Keltisch zeezout, naar smaak

  • 1 tl venkelzaad

  • 1 tl komijnzaadjes

  • 300 g kipgehakt

  • 1 tl harissa, of naar smaak

  • kokosvet

  • 1 tl kerrie

  • 200 g kaas

  • 6 eieren

  • 2 dl slagroom

  • 3 tl gedroogde Italiaanse kruiden (bijv. oregano, basilicum, salie en peterselie)

  • 200 g brie

Stappen

  • Maak de knoflook en groenten schoon. Hak de knoflook fijn, verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes. Snijd de ui en paprika in blokjes en het wit van de prei in ringen. Snijd het preigroen in kleine stukjes.
  • Kook de broccoliroosjes in ongeveer 5 minuten in kokend water met Keltisch zeezout nét niet beetgaar. Giet ze af of schep ze uit de pan.
    Tip: Vang het water op. Deze groentenbouillon kun je bijvoorbeeld gebruiken als basis voor een heerlijke soep.
  • Doe de goed uitgelekte broccoliroosjes in een ingevette quichevorm of andere ovenschaal
  • Bak ondertussen de spekjes krokant in een (braad)pan. Schep ze uit de pan.
  • Zet het vuur lager en laat de venkel- en komijnzaadjes even bakken in het spekvet. Zorg wel dat ze niet verbranden, want spekvet kan heel heet worden.
  • Doe dan het kipgehakt bij de pan. Verdeel de harissa over het gehakt, samen met ongeveer 1/2 tl zout (of naar smaak) en verse peper naar smaak. Zet het vuur hoger en bak het gehakt rul in grove stukken.
  • Voeg, voordat het gehakt helemaal gaar is, de knoflook en ui toe en laat even meebakken. Voeg dan achtereenvolgens de paprika en, op het laatste, het preigroen mee.
  • Schep het groentengehaktmengsel op de broccoliroosjes in de vorm.
  • Smelt wat kokosvet in de (braad)pan en smoor hierin de preiringen met de kerrie. Voeg op het laatst de uitgebakken spekjes toe. Schep het mengsel ook in de vorm.
  • Rasp de kaas en verdeel deze over de vorm.
  • Klop de eieren los met de slagroom en de kruiden en giet deze over de kaas in de vorm. Verdeel er tenslotte de plakjes brie over.
  • Bak de taart in circa 25 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celcius, of totdat deze goudbruin en stevig is. Smakelijk!

Notities

  • RMR2.0: Zachte volle zuivel (slagroom en brie) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit 200 ml slagroom en 200 ml brie. Je kunt in dit recept heel makkelijk de brie weglaten. Dat doen wij ook voor onze kinderen, omdat die er niet zo’n fan van zijn. Dan kun je 1/4 deel van deze taart eten en binnen de grenzen van de oranje lijst blijven.
  • Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de brie en slagroom weg. Je kunt de eieren zo loskloppen of met 1-2 el water. Dan past dit recept zonder beperkingen ook bij fase 3.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.