Witlof heb ik leren eten bij m’n schoonfamilie. Daar was het een geliefd gerecht. Alhoewel David zelf er z’n buik eigenlijk wel van vol had. Te vaak moeten eten in z’n jonge jaren. Toen de witlof het erg goed deed in hun moestuin. Goedkoop en lang te bewaren. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Gelukkig heeft hij witlof de laatste jaren wel weer leren waarderen. Want je kunt er de heerlijkste schotels mee maken. Vinden wij. Onze kinderen denken er (nog) anders over.
Niet koken maar bakken
Deze witlof met avocado en serranoham is een leuke en overheerlijke afwisseling van de bekende schotel met kaas en ham. Die is ook lekker, maar geef mij deze toch maar ;-). De vorige keer dat we witlof uit de oven aten, kookte ik de witlof een keer niet voor. Ik vond dat ideaal. Onder andere omdat er dan veel minder vocht uit de witlof vrij komt.
Deze keer volgde ik een idee van Nancy op en bakte de witlof even voordat deze de oven in ging. Ook een goed idee. De witlof wordt er nog lekkerder van.
Witlof met avocado en serranoham
Ingrediënten
4 stronken witlof
kokosvet
verse peper en Himalayazout
1 avocado
‘groen zeezout‘ (= Keltisch zeezout met gedroogde groene kruiden)
8 plakjes kaas
4 el pesto
8 plakken serranoham
- Optioneel:
6 el crème fraîche, gemengd met wat peper en gedroogde peterselie
kerstomaatjes; voor gegrilde tomaatjes voor bij de witlof
olijfolie
Stappen
- Snijd elke stronk witlof in de lengte doormidden. Verhit wat kokosvet in een braadpan en bak hierin de stronkjes mooi goudbruin aan twee kanten. Op deze manier zal de witlof straks nog een beet hebben. Hou je meer van wat zachtere witlof, voeg dan een beetje vocht toe en laat de witlof een beetje garen met de deksel op de pan (met een kleine opening).
- Leg de stronkjes in een ovenschaal met de platte kant naar beneden. Bestrooi ze met de verse peper en het Himalayazout.
- Snijd de avocado doormidden en schep met een lepel de avocadohelften uit de schil. Probeer ze daarbij heel te laten. Als een avocado heel rijp is, lukt het soms ook om de schil eraf te pellen. Leg op elk stronkje een plak avocado. Bestrooi met het ‘groene zeezout’.
- Leg op elke stronk een plakje kaas en verdeel de pesto hierover.
- Vouw elk plakje serranoham rond een stronkje witlof. Verdeel daar (optioneel) de kruiden crème fraîche op.
- Halveer (optioneel) de kerstomaatjes. Laat ze voor het gemak nog net met een randje aan elkaar zitten, dan liggen ze stabieler. Leg ze in de ovenschaal naast de witlofstronkjes. Bestrooi ze ook met het ‘groene zeezout’. Sprenkel er wat olijfolie over.
- Bak de schotel ongeveer 30 – 40 minuten in de oven op 175 graden Celcius tot de witlof (beet)gaar en de serranoham mooi goudbruin en krokant is. Smakelijk!
Notities
- RMR2.0: Zachte volle zuivel (zoals in dit recept de crème fraîche) staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking of aanpassing hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 6 el crème fraîche. Dat is 90 ml.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Laat de crème fraîche weg. Dan is het recept ook zonder beperking geschikt voor fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.