Op deze Paasdag heb ik het recept van een overheerlijke biscuit voor je. Een goede vertaling daarvoor heb ik eigenlijk niet. Het is geen broodje, geen cakeje en geen cracker. En ook geen beschuit. Een knapperige koek komt in de buurt maar dekt de lading ook niet.

Het is gewoon een biscuit. Knapperig van buiten en bros van binnen. Zonder hard te zijn. Eerder wat mals zelfs. Ze hebben wel wat weg van een scone, maar zijn toch ook weer anders.

Bakken als wetenschap

De basis voor dit recept komt van Carry Brown. Ze is van huis uit banketbakker en is opgegroeid in Engeland. Ze maakt recepten en kookboeken. Jaren geleden is ze zelf koolhydraatarm gaan eten en sindsdien zijn haar recepten dat ook.

Ik heb vaak met veel plezier naar haar podcasts geluisterd. Over een koolhydraatarme leefstijl, koken en bakken. Eén ding herinner ik me nog heel goed. Ze zei altijd dat bakken net wetenschap is. Dat het belangrijk is om ingrediënten heel precies af te meten en te wegen om het juiste resultaat te krijgen. En dat je niet zomaar het ene ingrediënt kunt vervangen door het andere ingrediënt omdat het resultaat dan helemaal anders kan zijn.

Niet goed gekeken

En juist op dit vlak ging het bijna mis. Ik was met m’n vingers de boter tot vlokjes aan het wrijven. Door de droge ingrediënten. Ineens viel me iets op aan het meel. Het leek zo fijngemalen. Niet zo grof als ik gewend ben van amandelmeel. Ik had per ongeluk kokosmeel gebruikt. Beide bewaar ik in de vriezer en de zakken zien er ongeveer hetzelfde uit. Oeps…

Ik vond het zonde om alles weg te gooien, maar wat dan wel? Kokosmeel neemt véél meer vocht op dan amandelmeel. Zo laten was geen optie. Dan zouden het zeker droge en waarschijnlijk keiharde bommetjes worden. Maar je moet niet denken in problemen maar in oplossingen, toch?! Dus zeefde ik de hele boel met een grove zeef. Om grofweg de boter te scheiden van de droge ingrediënten. Het kokosmeel++ deed ik in een nieuwe zak terug in de vriezer. Om later eens te gebruiken. Dat komt wel goed.

Twee keer is scheepsrecht

Met de overgebleven boter begon ik opnieuw aan het recept. Met m’n volle aandacht. Ik was erg blij met het resultaat. Bijna ‘goddelijk’ van smaak. Perfect voor een dag als deze.

Rest mij nog om iedereen hele fijne Paasdagen te wensen. Met het zonnige weer dat voorspeld is gaat dat vast en zeker lukken.

Crème fraîche en bieslook biscuits

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Droge ingrediënten:
  • 210 g amandelmeel

  • 2 tl bakpoeder

  • 1 tl baking soda

  • optioneel: 1 tl xanthaangom (zorgt voor extra brosheid)

  • 1/4 tl zeezout

  • Overig:
  • 85 g koude roomboter

  • 1/2 ei, losgeklopt

  • 120 g crème fraîche

  • 1/2 el koud water

  • 15 g verse bieslook

  • 85 g fetakaas, verkruimeld

  • Afwerking:
  • 1/2 ei, losgeklopt

  • gerookte paprikapoeder

Stappen

  • Meng alle droge ingrediënten en zorg dat er geen klontjes in zitten.
  • Snijd de koude roomboter in de kom met de droge ingrediënten in kleine stukjes. Gebruik dan je duim en wijsvinger om er kleine vlokjes van te maken. Meng het goed door de droge ingrediënten.
  • Doe dan de rest van de ingrediënten genoemd onder het kopje ‘Overig’ bij de kom. Gebruik een mixer met deeghaken om alles te mengen tot een grofkorrelig mengsel.
  • Kneed dan met koele hand tot een samenhangend geheel. Doe dit niet te lang. Er mogen best nog kleine stukjes boter of feta in zitten. Als je te lang kneedt worden ze niet zo luchtig.
  • Verdeel het deeg in ongeveer 10-11 delen (van circa 50 gram) en vorm van elk eerst een balletje wat je dan platter drukt (ongeveer 1 1/2 – 2 cm dik) op een bakplaat met een bakvel.
  • Bestrijk de biscuits met losgeklopt ei en strooi er wat gerookt paprikapoeder over.
  • Bak de biscuits in circa 15-20 minuten in een oven op 175 graden Celcius of tot ze mooi goudbruin zien.
  • Laat de biscuits op een rooster afkoelen.

Notities

  • Voor circa 10-11 biscuits. Ik maakte de dubbele hoeveelheid en bewaarde ze in de vriezer.
  • Deze biscuits zijn bros en heel erg lekker! Credits hiervoor gaan naar receptenmaakster en auteur Carry Brown. Het originele recept vind je hier: https://carriebrown.com/archives/22650 Ik heb het slechts minimaal aangepast en die zit met name in de beschrijving van de stappen. Daarom, Carry, bedankt voor dit heerlijke recept!
  • RMR2.0: Amandelmeel staa7 op de lichtrode lijst, net als andere glutenvrije meelsoorten. Producten van de lichtrode lijst passen niet bij fase 2 en 3. Crème fraîche en feta staan als volle zachte zuivel op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.