Toen we deze zomer maïskolven uit de moestuin hadden gegeten hadden we na afloop twee kleine maïskolven over. Ik besloot om ze te gebruiken in de soep. Ik maakte er een currysoep van; met Thaise rode currykruiden. Ook deed ik er kerstomaatjes bij. De basis maakte ik van courgettes.

Gouwe ouwe

De soep werd een echte hit. Hij deed me ook denken aan één van onze lievelingssoepen van vroeger. Kerriesoep met kerstomaatjes en maïs. Het was één van de eerste recepten die ik meer dan 25 jaar geleden aan onze digitale receptenverzameling toevoegde. We hebben ‘m al die jaren regelmatig gemaakt. Voor ons een echte klassieker dus. De laatste 5 jaar niet meer, omdat een aantal ingrediënten niet meer passen bij onze leefstijl.

Copycat

Ik heb de soep niet bewust proberen na te maken. We hadden gewoon ook courgettes en kerstomaatjes uit de moestuin. Dat ‘ie zo leek op het vroegere recept was toeval.

Jammer genoeg had ik niet opgeschreven hoe ik ‘m gemaakt had. Niet handig toen de soep zo in de smaak viel. Ik maakte er daarom alsnog wat aantekeningen van. Toen we een paar weken later opnieuw maïskolvan aten, hield ik er bewust een paar achter. Juist ja; voor in de soep. En deze keer heb ik het recept wél opgeschreven. Bij deze dus.

Currysoep met kerstomaatjes en mais

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de soepbasis:
  • 1500 g courgette (dat waren 5 bolcourgettes van uiteenlopende grootte)

  • 1 tl Keltisch zeezout

  • Voor de roerbakgroenten:
  • 1 klein groen pepertje (of naar smaak)

  • 3 tenen knoflook

  • stukje gember (15 gram)

  • 1 grote ui

  • 650 g soepgroenten naar keuze (ik gebruikte wortel, prei en paprika)

  • kokosvet, om te bakken

  • Smaakmakers
  • 1 1/2 tl kerrie- of currykruiden, of naar smaak. Ik gebruikte rode currykruiden; een mengsel van koriander, kurkuma, venkel, chili, komijn, fenegriek en komijn.

  • 1 tl elk van koriander-, komijn- en mosterd- en uipoeder

  • 2 tl milde paprika

  • verse peper

  • 1 el Keltisch zeezout

  • Verder:
  • circa 750 g kerstomaatjes (of vervang door tomaten in stukjes)

  • mais van één grote of twee kleine kolven; in circa 30 minuten gaar gekookt en afgekoeld

  • water, om te verdunnen

  • Optioneel, om te serveren:
  • kokosmelk

  • verse groene tuinkruiden

Stappen

  • Soepbasis:
  • Snijd de courgettes in grove stukken. Smoor de blokjes met 1 tl Keltisch zeezout en een klein beetje water zodat ze in het begin niet aanbranden. Roer ze af en toe om en pureer de courgette met een staafmixer zodra ze gaar zijn.

    Ga ondertussen verder met de rest van de soep.
  • Groentenroerbak:
  • Maak de knoflook, gember en groenten schoon. Hak het pepertje, de knoflook en gember fijn en snijd de rest van de groenten in kleine stukjes.
  • Fruit de ui met de fijngehakte peper, knoflook en gember. Voeg daarna de soepgroenten toe en roerbak deze mee tot ze beetgaar zijn. Voeg de smaakmakers toe en roerbak deze even mee. Doe dan de groenten bij de soepbasis.
  • Afmaken:
  • Je kunt de kerstomaatjes zo toevoegen in de pan. Zelf vind ik het lekker om ze eerst even te roerbakken. Snijd er een paar doormidden, zodat ze voor wat vocht zorgen in de pan. Roer af en toe en voeg dan de tomaatjes toe aan de soep.
  • Snijd de maïskorrels van de kolven en voeg ze ook toe.
  • Voeg water toe tot de soep de gewenste dikte heeft. Serveer de soep naar wens met kokosmelk en/of groene tuinkruiden. Smakelijk!

    Let op: hele kerstomaatjes kunnen heel heet worden, omdat er stoom opbouwt in de tomaat en die kan dan niet weg. Let daarom op dat je je mond niet verbrandt!

Notities

  • Voor een snellere en/of minder gevulde soep kun je de extra soepgroenten ook weglaten.
  • Afhankelijk van de gewenste dikte, is bovenstaand recept voor minimaal 3 liter soep. Dan is ‘ie zeer goed gevuld. Verder verdunnen kan uiteraard ook.
  • Maïskolven staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de oranje lijst A. Je mag er tijdens fase 3 maximaal een halve gesloten handvol van gebruiken op een dag. Mit je dan geen andere ingrediënten van de oranje lijst A gebruikt die dag. Ook kokosmelk staat op de oranje lijst A. Beide kun je ook weglaten uit het recept. Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 ind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.