[Dit stukje schreef ik in de begindagen van de blog. Het stond in de blog met het recept van Zalm met brie uit de oven. Bij de overgang naar de blog ‘nieuwe stijl’ waarin ik informatie beter wil scheiden van recepten, heb ik het los geknipt en het deze aparte blog gegeven. De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat we wel degelijk invloed kunnen uitoefenen op onze genen. Daarover gaat deze blog. De informatie in deze blog is nog summier. Ik wil het op een later moment een keer uitbreiden. Ook leefstijl heeft namelijk invloed op je genen. ]

Regelmatig loopt m’n hoofd zowat over van allerlei interessante onderwerpen. Zo was ik vanochtend tijdens het hardlopen aan het luisteren naar een podcast over het ‘endocannabinoid system’, dit is een lichaamseigen cannabis systeem.

Communicatie tussen lichaam en geest

In Cellular Healing podcast 147 werd het uitgelegd als een communicatiekanaal o.a. tussen onze cellen. Als communicatiekanaal is het bijvoorbeeld betrokken bij de connectie tussen ‘lichaam’ en ‘geest’. Zo kan een ernstige depressie vertaald worden naar een lichamelijke kwaal. Of het omgekeerde; positieve gedachten kunnen je dus echt helpen om beter te worden.

En het kan zoveel meer. Het kan net als ketonen onze genen aan- of uitzetten via epi-genetica. 

Epi-genetica vind ik super interessant, want het betekent dat ook als je via je genen meer kans hebt op bepaalde ziektes, je daar nog wel degelijk invloed op uit kan oefenen, bijv. via je voeding. Dit geldt bijv. voor bepaalde soorten kanker.

Bronnen

[1] Wat is het endocannabinoïde systeem? Artikel op de website van de CBD drogist dat o.a. ingaat op het menselijke endocannabinoïde systeem.

[2] Het endocannabinoïde systeem en cannabinoïden uitgelegd. Uitleg over het endocannabinoïde systeem op de website van Stichting Patiënten Groep Medicinale Cannabis Gebruikers.

[3] Cellular Healing podcast 147: How to Balance your Endocannabinoid System 7 De zeer interessant podcast van Dr. Pompa waar ik in deze blog naar verwijs. Deze gaat over het endocannabinoïde systeem en hoe je dat in balans kunt brengen of houden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.