Ziet dit er niet schitterend uit? Het is alweer een aantal weken geleden dat ik rode bietjes met mandarijn in deze pot deed om te laten fermenteren. Inmiddels heeft de mandarijn de rode kleur van de bietjes opgenomen, maar toen deze nog op kamertemperatuur stond te fermenteren was het een lust voor het oog. En de gefermenteerde bietjes met mandarijn zijn erg lekker!

Weer eens iets anders

Hoe meer fermentatiemengsels ik gemaakt heb, hoe meer ik op zoek ga naar nieuwe creaties. Wanneer je begint met fermenteren raad ik je aan om simpel te beginnen. Gebruik bijvoorbeeld witte kool en wortel met wat kruiden en volg verder het basisrecept. [1, 2, 3]. Als je eenmaal de basistechnieken onder de knie hebt en weet hoe een pot gefermenteerde groenten ruikt en proeft, dan kun je helemaal los gaan. Want je kunt echt volop variëren. Met groenten, maar ook met smaakmakers.

Stukjes fruit

Deze keer voegde ik stukjes mandarijn toe aan de rode bietjes. Na eerdere zeer geslaagde experimenten met stukjes appel [4, 5], wilde ik nu eens experimenteren met citrusfruit. Rode bietjes met mandarijn leek me daarvoor wel een goede combinatie.

Ik gebruikte in dit groenten-fruitmengsel sumak en nigellazaadjes [6] omdat ik ook graag experimenteer met kruiden. De combinatie is erg lekker, maar je kunt ze weglaten als je ze niet hebt of vervangen door eigen kruiden of smaakmakers. Je kunt bijvoorbeeld verse gember gebruiken en verse citroenrasp. Of dille, kruidnagel en/of mosterdzaadjes.

Geef ze de ruimte

Wat me opviel is dat er deze keer veel meer gasvorming was tijdens de dagen dat het mengsel in de keuken stond om het fermentatieproces op gang te brengen. Ook rook het mengsel sterk(er) naar alcohol. Ik denk dat de mandarijn voor die extra alcoholvorming gezorgd heeft. Ik heb de pot daarom na een dag of 4 in de kelder gezet. In deze kelder is het niet heel koud. Een beetje tussen kamertemperatuur en koelkast in. Dat vertraagt dan de verdere fermentatie en alcoholvorming. Op die manier kon ik het een beetje in de gaten houden, zodat het niet te veel naar alcohol zou gaan smaken. Gelukkig voor mij viel het alleszins mee en kon ik de alcohol niet echt proeven.

Doordat het mengsel zo ‘werkte’, is het een paar keer overgestroomd, terwijl ik toch dacht dat ik voldoende ruimte in m’n anderhalve liter weckpot had overgelaten. Met dat bietensap is overstromen niet echt fijn. Gelukkig hebben we een aanrecht dat niet kan verkleuren, maar toch… Ik heb het toen overgedaan in twee weckpotten van een liter. Elk van die potten heb ik voor de zekerheid ook op een bordje gezet.

Goede (door)start

Toen de boel een paar keer overgestroomd was en ik het over 2 potten verdeeld had, stonden de bietjes niet meer onder het vocht. Ik heb toen, naast gekookt en afgekoeld water, ook vocht toegevoegd van een pot groenten die ik eerder had gefermenteerd. Op die manier hoefde ik geen extra zout toe te voegen, want het fermentatievocht bevat al de goede bacteriën.

Daarom kun je dit vocht ook als starter gebruiken voor een nieuwe fermentatie. Net als wei overigens, bijv. de wei die ontstaat bij het maken van melkkefir. Omdat het bij mij toen al een aantal dagen op kamertemperatuur stond, was het eigenlijk meer een doorstart 😉 .

Héél erg Real Meal

Dit recept past héél erg goed bij een vet gezonde koolhydraatarme leefstijl. Als je de methode van de Real Meal Revolutie volgt, dan hoort daarbij dat je iedere dag probiotica en/of bottenbouillon gebruikt om je darmen gezond te maken en te houden.

Dit recept is bovendien geschikt voor alle fases. Rode bieten staan weliswaar op de oranje lijst A en mandarijnen op de oranje lijst B, maar dat komt doordat ze teveel koolhydraten bevatten voor fase 3 en ze daardoor optimale vetverbranding in de weg kunnen staan. Maar het goede nieuws is, dat deze koolhydraten omgezet worden o.a. in kooldioxide en alcohol tijdens het fermentatieproces. En dan vergeet ik bijna de melkzuur(bacteriën) die daarbij ontstaan. Dat zijn die goede bacteriën waar het ons allemaal om te doen is. Fermenteren is dus zeer de moeite waard om eens te proberen!

Zelf gebruik ik m’n gefermenteerde groenten als snelle en supergezonde salade voor bij m’n lunch. Ik voeg er dan vaak nog wat zelfgemaakte mayonaise of crème fraiche aan toe. Die zorgen voor extra vet. Naast gefermenteerde groenten eet ik dan nog eieren. Die zorgen dan voor vetten en eiwitten. Zo heb je heel snel een hele gezonde lunch.

Gefermenteerde rode bietjes met mandarijn

 • 1 kilo rode bietjes, ongekookt

 • 1 rode ui

 • 25 g Keltisch zeezout

 • 1 tl sumak

 • 1 tl nigella [6]

 • 1 tl anijs

 • 4 stevige mandarijnen

Gefermenteerde rode bietjes met mandarijn

 • Tip: let op voor vlekken in je kleren en verkleuring van je keukenmateriaal door het sap uit de bietjes. Spoel een snijplank of mandoline af na gebruik. Gebruik bij voorkeur een glazen of aardewerk schaal om de kool met het zout in te laten staan. Doe je weckpot niet te vol. Zet de weckpot ook op een schoteltje of schaaltje om vlekken bij een overstroming te voorkomen.
 • Schil de rode bietjes. Snijd ze fijn, bijvoorbeeld met een mandoline of keukenmachine.
 • Doe de rode bietjes samen met het zout en de kruiden in een grote kom. Meng goed door en masseer het zout met je handen erin. Draag eventueel handschoentjes als je bang bent voor extra roze handen.
 • Rasp de schil van de mandarijnen of trek er met een zesteur reepjes van en hak deze fijn.
 • Afhankelijk van je voorkeur: pel de mandarijnen of schil ze net zo dik dat je het witte vliesje ermee af schilt. Snijd de mandarijnen overlangs in schijven en daarna in stukjes. Houd eventueel een aantal schijven apart om tegen de rand van je pot te kunnen zetten voor een mooi effect.
 • Volg nu mijn Basisrecept voor gefermenteerde groenten om je pot(ten) te vullen en daarna te laten fermenteren. Tip: doe de potten vooral niet te vol.

Bronnen

[1] Basisrecept voor gefermenteerde groenten Blog met stappenplan om zelf heel eenvoudig gefermenteerde groenten te maken.

[2] Leer fermenteren en maak je eigen probiotica Blog die ik vorig jaar schreef over hoe ik er toe kwam om bij de Belevingsmarkt in Leende een workshop fermenteren te geven.

[3] Natuurlijke probiotica: maak er een dagelijkse gewoonte van Blog waarin ik je uitdaag om eens zelf te gaan fermenteren. En om van het gebruik van eigen gemaakte probiotica een dagelijkse gewoonte te maken. Zo gezond!

[4] Gefermenteerde knolselderij met appel.

[5] Gefermenteerde rode kool met appel.

[6] Nigelle zaad (kalonji) Uitleg over nigellezaad op de pagina van Aaziatische-ingredienten.nl.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Fermentatie wordt voor mij een nieuwe fase, pas 5 wk bezig met inlezen van jouw site. Geweldige ervaring, kan nu al zeggen dat ik nooit meer terug ga naar mijn oude eetgewoonten, inmiddels aardig wat kilo’s kwijt, maar daarnaast wat in nog veel belangrijker vind, is dat ik mij na jaren nog nooit , zo GOED gevoelig heb. Mijn overgangsklachten, de MS, de atrosse , alles wordt minder pijnlijk en ik wordt soepeler, in één woord GEWELDIG, ik zeg het voort.. Suikers ‘vergif voor je lijf’, het is echt waar…

  • Hallo Shirley, wat een leuk en positief berichtje zeg! Wat ontzettend fijn dat je je na jaren zoveel beter voelt. Je hebt het met al die klachten vast ook niet altijd makkelijk (gehad). Ik kan me voorstellen dat dit je enorm motiveert om door te gaan. Voor mij geldt ook dat ik me zoveel beter ging voelen, dat ik nooit anders meer wil. Heel erg fijn dat je dit wilde delen. Het motiveert mij enorm om me te blijven inzetten voor de blog, maar ik denk dat zo’n verhaal ook voor andere mensen een opsteker kan zijn of een reden om ook anders te gaan eten. Samen zeggen we het voort! Heel veel succes met en plezier van je leefstijl nog. Ik zou het leuk vinden als je nog eens iets laat weten!!

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.