Fermenteren spreekt niet iedereen aan. Sommige mensen zijn bang om het te proberen. Zo’n rottingsproces klinkt ook wel eng natuurlijk. Een gecontroleerd rottingsproces, dat wel. Maar toch…

Toch zou ik je zeker aanraden om het eens te proberen. En om van het eten van zelf gefermenteerde groenten een gewoonte te maken. Er zijn weinig dingen waar je je darmen en je weerstand zo’n gezonde boost mee kunt geven.

Dagelijkse gewoonte

Zelf eet ik de gefermenteerde groenten niet dagelijks. Bij mij is deze gewoonte namelijk gekoppeld aan mijn lunch. Dan start ik ermee. Op werkdagen eet ik alleen ‘s avonds en dan eet ze niet.

Maar ik drink wel elke dag zelfgemaakte melkkefir. Daar zitten weer andere gezonde bacteriën en gisten in. Een heleboel!

Voor een betere weerstand

Bij mij werkt het. Mijn weerstand is zoveel verbeterd. Het is inmiddels heel lang geleden dat ik een koorstlip gehad heb. Terwijl dat vroeger schering en inslag was. Echt een weerstand-dingetje, wat me regelmatig te pakken kreeg als ik bijvoorbeeld slecht geslapen had. En als ik tegenwoordig al eens een zere keel krijg, is het na een paar dagen weer over. Een flinke verkoudheid heb ik al jaren niet meer gehad. Ook ken ik verschillende mensen die door het dagelijkse gebruik van probiotica geen last meer hebben van hun voorheen regelmatig terugkerende blaasontsteking.

Het is natuurlijk ‘gevaarlijk’ om op te gaan scheppen over je geweldige weerstand. Want voor hetzelfde geld ben je morgen geveld door een virusje. Feit blijft dat je weerstand enorm toeneemt als je goed voor je darmen zorgt. Aan de ene kant door geen suiker en bewerkte voeding meer te eten, want dat voedt net de slechte darmbacteriën. Daarnaast door dagelijks goed te zorgen voor de goeie rakkers in je darmen, met prebiotica (voor ons onverteerbare vezels die de goede darmbacteriën omzetten in hele gezonde vetzuren) en probiotica (goede bacteriën die de zure omgeving in je maag overleven en levend onze dikke darm bereiken).

Zorg daarnaast voor ontspanning en voldoende kwalitatief goede, diepe slaap. Want stress en slaapgebrek kunnen al die goede gewoontes ook weer snel teniet doen.

Beginnersrecept

Als beginner kun je het beste kiezen voor groenten die zich makkelijk laten fermenteren. Dan is de kans op succes het grootst. Witte kool is zo’n groente. Bovendien is de smaak heel toegankelijk. Zeker als je zuurkool gewend bent. Zuurkool, op traditionele wijze bereid, is immers niets anders dan gefermenteerde witte kool. Bedenk wel dat verhitting de bacteriën doodt. Eet het dus liever als salade als in een zuurkoolschotel. Of eet het allebei 😉

Yacon, wortel of knolselderij

Ik maakte de gefermenteerde witte kool met yacon. Yacon bevat namelijk heel veel prebiotische vezels. Op die manier combineer ik dus prebiotica met probiotica. Twee vliegen in één klap. Bovendien is de yacon heerlijk zoet, terwijl het juist je bloedsuiker niet laat stijgen. Het wordt in Duitsland niet voor niets de diabetes-aardappel genoemd. En wat ik ook zo geweldig vind aan yacon is dat het zo’n heerlijk knapperige groente is. En dat ook blijft. Niet alleen bij koken of bakken, maar ook bij het fermenteren. Dan hou je dus die heerlijke crunch.

Mocht je nu niet aan yacon kunnen komen, vervang deze dan door bijvoorbeeld wortel of knolselderij. Beide bevatten ook veel vezels en zijn heel lekker om te fermenteren. Je hoeft niet bang te zijn voor de extra (verteerbare) koolhydraten, want het zijn net deze koolhydraten waarmee de goede bacteriën zich voeden tijdens het fermentatieproces. Waarbij de suikers worden omgezet en daarna dus niet langer je bloedsuiker verhogen.

Gefermenteerde witte kool

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Groenten: in totaal 1100 g
 • 2 rode uien

 • circa 750 g witte kool

 • circa 300 g yacon (of vervang door een gelijke hoeveelheid wortel bijv.)

 • 27 g Keltisch zeezout

 • Smaakmakers:
 • 2 tenen knoflook

 • 1 tl elk van korianderzaad, mosterdzaad en komijnzaad

Stappen

 • Maak de ui, witte kool, yacon en knoflook schoon. Laat de yacon nog even in water liggen, zodat hij niet verkleurt.
 • Hak de knoflook fijn. Snijd de rode uien in kwart ringen, de witte kool in fijne reepjes en de yacon in dunne halve plakjes.
 • Meng het zout en de smaakmakers door de groenten.
 • Masseer het groentenmengsel met je handen. Dit zorgt ervoor dat de celwanden kneuzen, waardoor de fermentatie wat makkelijker verloopt. Laat minimaal een half uurtje staan. Hierdoor zal het vocht uit de groenten trekken.
 • Schep dan de groenten met aanhangend vocht en de smaakmakers in een gesteriliseerde glazen (weck)pot. Verzwaar de groenten met een gesteriliseerde steen of een kleiner glazen potje wat in je grote pot past. Druk hiermee ook goed op de groenten, zodat er zo min mogelijk zuurstof in blijft zitten. Het vocht zal dan ooknaar boven geduwd worden. Zorg dat er wel voldoende ruimte boven aan de pot blijft, zodat de pot niet overstroomt als de groenten uitzetten door de vorming van koolzuurgas.
 • Vul de pot indien nodig af met 3% pekelwater. Dit kun je maken door 3 gram Keltisch zeezout per 100 ml water op te lossen in kokend water. Laat het wel goed afkoelen voordat je het bij de pot giet.
 • Volg verder het basisrecept voor gefermenteerde groenten.

Notities

 • Heb je meer of minder groenten? Pas dan de hoeveelheid zout aan. Gebruik 25 g Keltisch zeezout per kilo groenten.
 • Gefermenteerde groenten staan bij de Real Meal Revolutie op de groene lijst onder het kopje ‘Voeding voor onze darmflora’. Daarbij geldt het volgende advies: “We raden aan om vanaf fase 2, de herstelfase, iedere dag tenminste 1 portie hieruit te kiezen.”. Maak dus vooral een gewoonte van het gebruik van gefermenteerde producten.
 • Onder het recept vind je meer informatie over de vet gezonde leefstijl volgens de Real Meal Revolutie / het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand’.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

  • Kl9t, Jan. Op de ouderwetse manier gemaakte zuurkool (ook wel zuurkool uit het vat genoemd) is inderdaad gefermenteerd, zoals ook in de blog staat. Maar bij zuurkool zit geen yacon een bij mijn gefermenteerde witte kool wel. Dus toch een beetje anders.
   Geurtjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.