Heerlijkheden uit ‘eigen’ tuin
Wanneer ik na een dagje in de moestuin werken naar huis fiets heb ik meestal m’n fietstassen vol. Ik krijg heerlijke eieren mee van de kippen van m’n vader en natuurlijk allerlei heerlijks uit de moestuin. Daar doen we het tenslotte voor.
Gedroogde basilicum voor in de winter
Deze week had ik een zak basilicumblaadjes bij. Soms droog ik die, zodat ik ook in de winter kan genieten van eigen basilicum. Ik was de blaadjes dan meteen dezelfde avond en slinger ze droog. In reepjes gesneden laat ik ze dan in een doosje met keukenpapier op een warme plaats drogen. Op die manier houden ze optimaal hun smaak en kleur.
Verse basilicum voor nu
Maar ik gebruik de blaadjes ook graag vers. De bloemkool die ik nog had liggen, kwam daarbij goed van pas. Want met de neutrale bloemkool kun je alle kanten op. Het leek me een prima idee om ‘m deze keer te combineren met basilicum of pesto. Ik liet kippenpoten garen en maakte zo tegelijk een heerlijke kippen(botten)bouillon. Het vlees van de poten blijft in de bouillon heerlijk mals. Overheerlijk voor in deze romige pestoschotel van bloemkool, erwtjes en gedroogde tomaatjes.
Geroosterde bloemkool met kip, pesto en gedroogde tomaatjes
Ingrediënten
- Vlees:
circa 550 g kippenpoten (voor circa 225 gaar kippenvlees)
circa 700 ml water
1 ui
1 teen knoflook
stukje gember
1/2 el Keltisch zeezout
2 tl citroensap (of vervang door appelciderazijn)
verse peper en nootmuskaat
Optioneel: verse kruiden (salie, rozemarijn, tijm, bonenkruid, laurier)
Optioneel: gedroogde kruiden en andere smaakmakers (citroen- en/of sinaasappelrasp, currykruiden, kurkuma, gemalen mosterd- en korianderzaad)
- Voor de rest van de schotel:
1/2 grote of 1 kleine bloemkool
olijfolie
verse peper, Himalayazout en verse nootmuskaat
100 g diepvrieserwtjes
8 el crème fraiche en/of slagroom (= 120 ml in totaal; ik gebruikte een combinatie van beide)
6 el pesto, of naar smaak (meer mag dus ook; voor een krachtigere pesto-smaak)
100 g kaas
Stappen
- Voor het vlees:
- Leg de kippenpoten in een soeppan. Giet er het koude water bij. Maak de ui, knoflook en gember schoon en snijd ze in grove stukken. Doe ze bij de pan. Voeg citroensap, zeezout, verse peper en nootmuskaat toe en eventuele andere kruiden en smaakmakers voor een extra krachtige en smaakvolle bouillon.
- Breng het water heel zachtjes aan de kook en laat de kippenpoten in 2 uur tijd gaar worden.
Of zet, zoals ik doe, de pan in een goed geisoleerde oude slaapzak, dekbed of een hooikist en laat deze hier verder trekken. Ik liet het vlees ongeveer 4 uur staan. Daarna was het gaar en nog heel mals. - Haal het vlees van de botten. Doe het vel en de botten terug in de pan met de bouillon en breng deze opnieuw zachtjes aan de kook. Laat de botten verder trekken in de bouillon voor een overheerlijke en gezonde bottenbouillon. Deze wordt in dit recept overigens niet gebruikt. Drink ‘m zo of maak er een heerlijke soep van.
- Maak ondertussen de rest van de schotel
- Verdeel de bloemkool in roosjes. Maak de ui schoon en snijd ‘m in grove stukken. Verdeel de bloemkool en ui over een ovenplaat of ovenschaal en sprenkel er wat olijfolie over. Strooi er de peper, zout en nootmuskaat over. Hussel goed door, zodat de groenten bedekt zijn met een beetje olie.
- Zet de groenten 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celcius.
- Haal de groenten uit de oven. Meng met de stukjes gare kip, de bevroren erwtjes, de gedroogde tomaatjes en peper en zout naar smaak.
- Meng de crème fraiche en/of slagroom met de pesto. Proef en voeg eventueel wat peper en zout toe. Verdeel over de groenten en meng het erdoor.
- Rasp de kaas en strooi over de schotel. Verdeel er eventueel nog kleine beetjes pest over. Zet de schotel nog circa 25 minuten in de oven op 175 graden Celcius, of tot deze mooi goudbruin en gaar is. Smakelijk!
Notities
- Ik maakte een grote schotel voor twee dagen. Het recept is aangepast voor circa 4 personen.
- RMR2.0: Doperwten en zachte zuivel zoals crème fraîche en slagroom staan op de oranje lijst A. Zit je in fase 3 van de Real Meal Revolutie, dan is het gebruik van die lijst heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4. , Met de beperking / aanpassing hieronder past het recept ook bij fase 3.
- Beperking / aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. Voor erwtjes is dat een gesloten halve handvol. De hoeveelheid crème fraîche is 30 ml per portie. Als je de erwten weg laat of vervangt door bijvoorbeeld broccoli dan past dit recept ook bij fase 3.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Dat ziet er heerlijk uit, bedankt weer voor de inspiratie. Ik ga het zeker een keer maken!
Groetjes, Lily
Dank je wel, Lily! Ik hoor het graag als je het een keer gemaakt. Groetjes, Cora