Wanneer ik net gegeten hebt, heb ik meestal niet zo’n behoefte aan etensgeuren. Bij deze soep was dat anders. Toen ik na het eten de deksel van de pan haalde om te kijken of de overgebleven soep voldoende afgekoeld was om weg te zetten, kwam me een heerlijk kruidige geur tegemoet. Zo lekker dat ik die nog eens extra wilde opsnuiven.

Het was een geur van onder andere kaneel en sinaasappel die helemaal past bij deze tijd van het jaar. Alleen al daarom ga ik deze soep vast vaker maken.

Pompoen met pit

Bovendien heeft de soep een pittig karakter vanwege de harissa en de rode curry kruiden. Al bij al een super lekker winters soepje. Zo een waar je blij van wordt als er nog over is voor de dag erna. Je kunt de soep trouwens ook prima invriezen dus maak gerust een portie extra.

Soep met ‘brokjes’

Ofschoon een gepureerde pompoensoep heerlijk zalvig van structuur en smaak is, kies ik er altijd voor om extra groenten toe te voegen. Die roerbak ik en voeg ze na het pureren van de pompoen toe aan de soep. Dat geeft niet alleen een extra smaakbeleving en een heerlijke ‘bite’, maar zorgt ook dat je goed moet kauwen. En dat is weer belangrijk voor het goed functioneren van je spijsvertering en je honger- en verzadigingssignalen.

Ook zorgt het ervoor dat je bloedsuikerspiegel lager blijft, omdat je lijf meer moeite nog moet doen om de koolhydraten af te breken. Hoe meer gepureerd, hoe meer insuline het lichaam gaat produceren bij hetzelfde voedsel. Dat geldt niet alleen voor soep overigens.

Deze keer heb ik ongeveer de helft van deze extra groenten mee gepureerd, om zo de basis van de soep nog meer diepgang te geven. Onder andere de yacon die ik gebruikte, is hier heel geschikt voor.

Geurige pompoensoep

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • Voor de roerbakgroenten:
  • 2 teentjes knoflook

  • stukje verse gember

  • 1 grote ui

  • 1 winterwortel

  • 1 chayote (optioneel)

  • 150 g yacon (optioneel, maar wel echt een heerlijke en super gezonde toevoeging!)

  • 1 paprika

  • 1 kleine prei

  • kokosvet, om te bakken

  • 3/4 tl harissa, naar smaak

  • Voor de soepbasis:
  • 1 kilo pompoen, pitten en draden verwijderd

  • 1/2 liter bottenbouillon

  • 200 ml romige kokosmelk

  • 1 1/2 – 2 tl sinaasappelschil, vers of gedroogd (zonder toevoegingen)

  • 1 tl Vadouvan kruiden (zelfgemaakt of kant-en-klaar; bijv. van Jonnie de Boer; een mengsel van uienpoeder, mosterdzaad, knoflook, ui, kurkuma, kardemom, fenegriekzaad, komijnzaad, venkelzaad, kaneel, chillies, dragon, kruidnagel, laurier, rozenbloemblaadjes)

  • 1 tl (Thaise) rode currykruiden ( zelfgemaakt of kant-en-klaar; bijv. van Pit&Pit; een mengsel van koriander, kurkuma, venkel, chili, komijn, fenegriek)

  • 1/2 – 1 tl kaneel, naar smaak

  • Keltisch zeezout, naar smaak

Stappen

  • Voor de roerbakgroenten:
  • Maak knoflook, gember en roerbakgroenten schoon. Laat de geschilde yacon in koud water staan (eventueel met wat citroensap tegen het verkleuren). Hak de knoflook en gember fijn en snijd de rest van de groenten (behalve de pompoen) in kleine stukjes. Snijd de yacon op het laatst.
  • Snijd de pompoen in flinke dobbelstenen. De pompoen hoeft niet geschild te worden.
  • Smelt wat kokosvet in een grote soeppan. Roerbak hierin de ui met de wortel, samen met de knoflook en gember. Roerbak daarna achtereenvolgens de chayotes, yacon, paprika en prei tot alle groenten beetgaar zijn. Voeg de harissa toe en roerbak deze even mee.
  • Schep de helft van de groenten uit de pan.
  • Doe de pompoen bij de overgebleven groenten in de pan en roerbak ze een paar minuten mee.
  • Voeg dan de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep zachtjes pruttelen met de deksel op de pan, totdat de pompoen zacht is.
  • Pureer de soep met de staafmixer.
  • Voeg de groenten toe die je bij stap 4 uit de pan geschept hebt.
  • Voeg dan de kokosmelk, de sinaasappelschil, de kruiden en het zout toe. De hoeveelheid zout is sterk afhankelijk van de gebruikte bottenbouillon. Voeg eventueel extra water toe om tot 3 liter soep te komen.

    Proef en breng de soep eventueel verder op smaak met extra zout en/of kruiden. Smakelijk!

Notities

  • Zelf maakte ik een grote pan soep. Die hoeveelheid zie je op de foto’s. Het recept is aangepast voor ongeveer 3 liter soep.
  • Sinaasappelschil is een belangrijk ingrediënt van deze soep. Je kunt het kopen (let er wel op dat er geen suiker of andere ongewenste ingrediënten aan toegevoegd zijn), maar ook heel eenvoudig zelf maken. Zelfgemaakt vind ik het veel lekkerder. Was de (liefst biologische) sinaasappel goed en maak deze droog. Haal dan met een rasp of zesteur het oranje deel van de schil. Het witte deel laat je zitten, want dat geeft een bittere smaak. De schil kun je vers gebruiken, maar wat je over hebt kun je ook in de vriezer bewaren of drogen. Ik leg het in een bakje op wat keukenpapier en zet het op de verwarming (in ons geval is dat de vloer) tot de schilletjes helemaal droog en knapperig zijn. Dan bewaar ik het in een glazen potje. Het sap en pulp van de sinaasappel bewaar ik in ijsblokjesvormpjes in de vriezer. Ook om mee te koken. In deze soep kun je het sap/pulp ook gewoon toevoegen.
  • Wortel, pompoen en kokosmelk staan op de oranje lijst A van de vet gezonde koolhydraatarme leefstijlmethode van de Real Meal Revolutie. Voor die lijst gelden flinke beperkingen in fase 3, de fase waarin alle aandacht uitgaat naar optimale vetverbranding (en dus afvallen). De hoeveelheden in deze soep passen niet bij fase 3. De soep past wel prima bij fase 1, 2 en 4. Meer over de Real Meal Revolutie en de fases lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven in 4 stappen

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. En wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘ die ik samen met Rianne beheer.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.