Deze gevulde muffins zijn gebaseerd op het idee van een koolhydraatarm bananenbrood. Ze bevatten geen gluten, toegevoegde suiker of zoetstoffen en zijn zuivelvrij.
Ze zijn wel heerlijk gevuld met gedroogde vruchten. Samen met de bananen en de kokosmelk zorgen die voor een natuurlijke zoetheid. Met nog wat noten erdoor voor de smaak en voor een lekkere crunch.
Feestje in je mond
Ik maakte deze muffins voor Pasen. Wat over is ligt in de vriezer. Daar pakken we er af en toe één van. Bijvoorbeeld wanneer één van ons jarig is. Omdat ik al jaren geen (producten met toegevoegde) suiker meer gebruik, zijn ze extra bijzonder. Elk hapje met zo’n gedroogd stukje fruit of een noot is als een feestje voor m’n smaakpapillen.
Door de helft van de muffins deed ik ook stukjes pure chocolade. Om het feest compleet te maken 😉 Je ziet ze links op de foto.
Gevulde bananenbroodmuffins
Ingrediënten
- Droge ingrediënten
180 g amandelmeel
20 g kokosmeel
2 el kokosrasp
2 tl bakpoeder
- Vulling
3 medjoel dadels, zonder pit (45 g)
65 g gedroogde abrikozen
65 g gedroogde vijgen
15 g gedroogde appeltjes
50 g gemengde noten
50 g chocolade (90% cacao)
- Natte ingrediënten
200 ml romige kokosmelk
2 bananen (375 g met schil, 250 g zonder schil)
5 eieren (M)
Stappen
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Snijd of knip de gedroogde vruchten in kleine stukjes. Hak de noten en de chocolade in stukjes. Meng met de droge ingrediënten.
- Doe de kokosmelk, samen met de stukjes banaan en de eieren in een blender. Mix door elkaar. Alternatief: gebruik een staafmixer.
- Meng de natte met de droge ingrediënten.
- Verdeel het beslag over kleine muffin- of cakevormpjes.
- Bak circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius; of totdat de cakejes goudbruin en gaar zijn. Steek er een houten prikker of breinaald in om te testen. Als die er schoon uitkomt, zijn de cakejes gaar.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Notities
- Voor circa 24 kleine cakejes.
- RMR2.0: Kokosmelk en noten staan op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Bananen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Amandelmeel, kokosmeel en gedroogd fruit staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.