Dit is een gezonde variant van de bekende Heks’nkaas. Daarin zitten namelijk een heleboel ingrediënten die niet passen bij onze manier van eten. Die ook niet passen bij de voedingslijsten van de Real Meal Revolutie 2.0. Dat geeft ook niet. Want het is heel eenvoudig om een overheerlijke dip zelf te maken.

Dit recept komt van onze dochter Maaike. Al jarenlang maakt ze soms een lunch voor David en mij. Als kadootje voor mijn verjaardag of voor moederdag bijvoorbeeld. Ze steekt daar dan echt de tijd in.

Ik vind dat eigenlijk één van de leukste kado’s die ik zou kunnen bedenken. Een belevenis geeft een herinnering die vaak veel langer meegaat dan een fysiek kado.

Dubbel feest

Laatst hadden we weer geluk. Voor mijn verjaardag kreeg ik zo’n zelfgemaakte lunch. We hadden afgesproken dat wij eerst zouden gaan wandelen. Ondertussen kon ze dan aan de slag in de keuken.

Wij gingen naar ‘de Lommelse Sahara’. Ik had er wel vaker gefietst, maar nog nooit gewandeld. Het is er erg mooi en zeker ook met kinderen is het een aanrader. Ze hebben er namelijk veel tijd gestoken om het gebied ook aantrekkelijk te maken voor kinderen. Onder andere met speurtochten.

Toen we thuis kwamen was de zon goed doorgekomen en konden we heerlijk buiten eten. We hoefden alleen maar aan te schuiven. Wat een luxe.

Dippen maar

Onderstaande dipsaus is één van haar favorieten.

Bij een lunch serveert ze die bijvoorbeeld met groentenprikkers of wat losse snackgroenten, met blokjes kaas, rolletjes ham en kaas of met gehaktballetjes. Maar ze maakt deze dip ook regelmatig voor feestjes.

Roomkaas & Griekse yoghurt dip met pesto of met gedroogde tomaatjes

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 200 g roomkaas

  • 50 g Griekse yoghurt

  • 50 g zelfgemaakte mayonaise

  • Extra voor pesto-dip:
  • 3 el pesto (Tip: maak de pesto zelf, dat maakt zo’n verschil!)

  • verse peper, Himalayazout

  • Extra voor dip met gedroogde tomaatjes:
  • circa 6 gedroogde tomaatjes (of naar smaak), in stukjes)

  • verse en/of gedroogde kruiden (zoals peterselie, bieslook, basilicum, dille)

  • kerriepoeder

  • gerookte paprikapoeder

  • verse peper, Himalayazout

Stappen

  • Meng de roomkaas met de Griekse yoghurt en de mayonaise.
  • Verdeel de dip over twee kommetjes.
  • Meng de ene helft met de pesto. Breng op smaak met peper en Himalayazout.
  • Meng de andere helft met de in stukjes gesneden tomaten en de (fijngesneden) kruiden.
  • Breng op smaak met kerriepoeder, gerookte paprikapoeder, peper en Himalayazout.

Notities

  • Je kunt deze dipsausjes ook samen in een kommetje serveren (naast elkaar of zelfs gemengd). Ze combineren namelijk heel goed samen.
  • Zaai eens basilicum in je tuin. Daarvan kun je in de zomer dan pesto maken. Die kun je heel goed in de vriezer bewaren om jaarrond van eigengemaakte pesto te genieten. Het is dan handig om ze in kleine ijsblokjesbakjes te doen tot ze bevroren zijn. Daarna kun je de blokjes in een diepvrieszak of -bak bewaren. Even laten ontdooien en je hebt weer eigengemaakte pesto die smaakt alsof je ‘m net gemaakt hebt.
  • RMR2.0: Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en  4.
  • Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag.  In dit recept zit in totaal 250 g (= circa 250 ml) volle zuivel.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.