Zoals je op de foto al kunt zien zijn dit niet de bekende dubbelgebakken Italiaanse biscuits zoals cantucinni of biscotti. Die zijn anders van vorm.
Voor die koekjes wordt deeg eerst gebakken als een soort worst. Daarna wordt deze in plakken gesneden. Die plakken vormen de uiteindelijke koekjes. Die worden dan nog even gebakken. Ze worden dan hard maar blijven wel bros. Italianen gebruiken ze typisch om in hun espresso te dopen. Of in een cappucino. Heb je meteen je ontbijt op. Tenminste, als ik mijn Italiaanse collega mag geloven.
Cantucinni worden gemaakt van amandelen (lekker en gezond), maar helaas ook van tarwemeel en een heleboel suiker. Ik hou het daarom maar op onderstaande biscuits. Veel gezonder. Ze lijken meer op de hartige biscuits die Amerikanen graag eten bij hun avondmaal. Bijvoorbeeld bij hun ‘gravy’; een gebonden vleesjus. Of bij de soep.
Deze biscuits zijn zachter, maar ook lekker bros.
Variatie
Eerder plaatste ik al recepten van kruidige bacon-kaas biscuits en van crème fraîche en bieslook biscuits. Deze keer maakte ik een variant met Italiaanse smaakmakers. Ook weer ontzettend lekker, vind ik zelf.
Altijd lekker
Wij aten deze biscuits een tijd geleden bij de paasbrunch. Je kunt ze goed invriezen. Even opgewarmd zijn ze weer als nieuw. Ze smaken dan alsof je ze net gebakken hebt. Ideaal vind ik dat.
Ze zijn zo bros en smaakvol dat ik ze graag zo eet. Zonder iets erop of erbij. Hoogstens met wat (extra) roomboter. Je kunt ze trouwens ook prima eten bij een warme maaltijd. Bijvoorbeeld bij een soepje of een salade.
Altijd lekker zou ik bijna zeggen. Bijna, want dopen in espresso en dan eten als ontbijt… dat lijkt me dan wat minder.
Brosse Italiaanse biscuits
Ingrediënten
- Droge ingrediënten:
250 g amandelmeel
100 g Grano Pardano
2 1/2 tl bakpoeder
2 tl baking soda
1/4 tl zeezout
2 el verse fijngehakte Italiaanse kruiden, of 1 el gedroogde (rozemarijn, tijm, salie)
optioneel: 1 1/2 tl xanthaangom (wel belangrijk voor extra brosheid)
- Overig:
100 g koude roomboter
1/2 ei, losgeklopt
1 el geroosterde paprikapesto of vervang door tomaten- of basilicumpesto
1 el koud water
90 g fetakaas, verkruimeld
40 g uitgebakken pancetta (of bacon)
- Afwerking:
1/2 ei, losgeklopt
Stappen
- Meng alle droge ingrediënten en zorg dat er geen klontjes in zitten.
- Snijd de koude roomboter in de kom met de droge ingrediënten in kleine stukjes. Gebruik dan je duim en wijsvinger om er kleine vlokjes van te maken. Meng het goed door de droge ingrediënten.
- Klop het ei los en gebruik hiervan de helft. Roer er de pesto door. Meng samen met de rest van de ingrediënten genoemd onder het kopje ‘Overig’ bij de kom. Gebruik hiervoor een vork.
- Kneed dan met koele hand tot een samenhangend geheel. Doe dit niet te lang. Er mogen best nog kleine stukjes boter of feta in zitten. Als je te lang kneedt worden ze niet zo luchtig.
- Verdeel het deeg in ongeveer 12 delen (van circa 52 gram) en vorm van elk eerst een balletje wat je dan platter drukt (ongeveer 1 1/2 – 2 cm dik) op een bakplaat met een bakvel.
- Bestrijk de biscuits met losgeklopt ei.
- Bak de biscuits in circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius of tot ze mooi goudbruin zien.
- Laat de biscuits op een rooster afkoelen.
Notities
- Voor circa 12 biscuits.
- Je kunt deze biscuits goed invriezen. Ze blijven zeker een jaar lekker; zeker als je ze daarna even opwarmt in de oven of Airfryer.
- RMR2.0: Amandelmeel staat op de lichtrode lijst, net als andere glutenvrije meelsoorten. Producten van de lichtrode lijst passen niet bij fase 2 en 3. Feta staat als volle zachte zuivel op de oranje lijst A. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 zeer beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.