Zelf gedroogde tomaatjes zijn al vele jaren favoriet in onze familie. M’n moeder zaait en kweekt haar eigen tomaten. Sinds snacktomaatjes populair werden, zitten die ook jaarlijks in haar assortiment.

Aan de plant en in de zon gerijpte tomaten zijn van zichzelf al echte smaakbommetjes. Maar wanneer je ze met kruiden, knoflook en olie droogt dan worden ze helemaal onweerstaanbaar. Gelukkig kun je deze gedroogde tomaatjes heel goed invriezen. Dat voorkomt dat we ze allemaal meteen opeten 🙂 .

Zon- of ovengedroogde tomaatjes

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • Snacktomaatjes of kleine tomaten. Gebruik wel tomaten met veel smaak; dat maakt echt het verschil!

 • Per (grote) bakplaat tomaatjes:
 • 1 teen knoflook

 • Optioneel: 1 teen zwarte knoflook (= gefermenteerde knoflook)

 • Himalayazout

 • Verse en/of gedroogde kruiden, naar smaak; zie hieronder voor de kruiden die ik gebruikte

  2 el verse kruiden
  : basilicum, citroenbasilicum, rozemarijn, tijm, salie, munt, bonenkruid en maggikruid
  1/2 el gedroogde kruiden: gerookte paprika, uipoeder, nigellazaadjes, sumac

 • 2-3 el extra vierge olijfolie

Stappen

 • Halveer de snacktomaten. Iets grotere tomaten snijd je in vieren. Dit gaat goed met een speciaal tomatenmesje met kartels. Gebruik anders een heel scherp mesje en snijd eerst met de scherpe punt door het velletje.

  Tip: Ik laat steeds 2 helften (of bij de grotere tomaten 2 kwarten) aan de rand een klein stukje aan elkaar zitten. Ze liggen dan veel steviger op de bakplaat en vallen niet om.
 • Leg de tomaten met de snijvlakken naar boven op een bakvel op de bakplaat.
 • Pers de knoflook en verdeel over de tomaatjes. Ik gebruikte witte en zwarte knoflook.
 • Strooi himalayazout, naar smaak, over de tomaatjes.
 • Ris de verse kruiden van de takjes en snijd ze fijn. Verdeel ze over de tomaatjes.
 • Meng droge kruiden en strooi ze ook over de tomaatjes.
 • Sprenkel olijfolie over de tomaatjes of verdeel / dep het met een kwastje voorzichtig over de tomaten, zonder de kruiden eraf te halen.

  Op de foto zie je de iets grotere tomaten, die ik in kwarten gesneden heb. Bovenaan zie je ook plakjes tomatillo die ik geroosterd heb. Dat is ook erg lekker!
 • Zet de bakblikken met tomaatjes in de oven op 100 graden Celcius. Laat ze in enkele uren drogen, tot ze droog genoeg zijn naar je smaak. Bij mij hebben ze 2 1/2 – 3 uur in de oven gestaan.

  Smakelijk!

  Tip: zet elk half uur een timer en controleer of de tomaatjes al goed zijn naar je smaak. Draai de bakplaat dan ook een keer, zodat alle tomaatjes gelijkmatig kleuren. Heb je net als ik meerdere bakplaten in de oven, wissel dan ook onder en boven.

Notities

 • Zelf mengde ik de droge kruiden en de knoflook door de olie en depte deze met een stevige siliconen kwast op de tomaatjes. De knoflook blijft dan wel een beetje onderin zitten. Die heb ik later alsnog verdeeld. Knoflook en kruiden eerst erover doen, is wellicht handiger.
 • Je kunt deze tomaatjes heel goed invriezen. Doe ze dan in bakjes en leg een stukje bakpapier tussen de laagjes. Ze zijn minimaal een jaar houdbaar en smaken ook na ontdooien fantastisch!
 • Voor echte zongedroogde tomaatjes, zet je de bakblikken (met bescherming tegen vliegen) in de hete zon of een hele hete plaats in huis (bij voorkeur in de zon) te drogen. Op tropische dagen lukt dit bij niet te grote tomaten. Of snijd de tomaten in dunne plakjes zodat ze sneller drogen. Na een dag zouden ze dan voldoende droog kunnen zijn. Let wel op dat het heet genoeg is. Als je de tomaten meerdere dagen in de zon of op een warme plaats moet laten staan voordat ze gedroogd zijn, heb je kans op schimmelvorming. Dat zou echt zonde zijn. Eventueel kun je de tomaten indien ze niet voldoende (snel) gedroogd zijn, verder drogen in de oven. Dat duurt dan minder lang uiteraard.
 • RMR2.0: Alle ingrediënten staan op de groene lijst van de Real Meal Revolutie.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

2 REACTIES

 1. Heerlijk!! Goed idee. Ik plant ook jaarlijks verschillende soorten tomaten. Maar nu ga ik vanaf komend seizoen het assortiment uitbreiden.

  • Ja, leuk hè, om allerlei soorten te hebben. Ze zijn toch allemaal weer iets anders qua kleur, vorm en smaak. Groetjes, Cora

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.