Chocolade is de ‘guilty pleasure’ in mijn gezonde leefstijl. Tenminste; sinds ik mijn gezondheidsdoelen heb bereikt.

Niet persé bijdragend aan mijn gezondheidsdoelen, maar een gevalletje: ‘moet kunnen’ waar ik heel erg van kan genieten. En met deze gevulde chocolade was het genieten ‘to the max’.

Af en toe moet kunnen

Eigenlijk ben ik niet meer van de tussendoortjes. Ik vind het belangrijk om m’n lichaam rust te gunnen voor vertering en herstel. Zodat het tussendoor de tijd heeft om oude meuk op te ruimen. Heel gezond voor je langetermijngezondheid.

Om die reden vast ik dagelijks, door ontbijt over te slaan en een aantal dagen per week ook de lunch. Deze vervang ik dan uiteraard niet door tussendoortjes.

Maar ik wil mezelf ook niet alles ontzeggen. Af en toe genieten van een lekker stukje chocolade hoort er daarom voor mij bij. Dat helpt mij ook om deze leefstijl te blijven omarmen.

En het hoeft ook niet als tussendoortje. Je kunt een stukje chocolade ook eten aan het eind van je maaltijd. Of kort voordat je gaat eten. Zodat het geen extra eetmoment wordt.

Op het slechte pad

Rocky road is een begrip in chocoladeland. Vooral in Amerika, maar ook in Nederland is het een bekende term geworden.

Je smelt chocolade en vult die dan allerlei lekkers. Zoals noten of gedroogde vruchten. Daarna laat je de chocolade weer hard worden. Het resultaat lijkt dan op een slechte (zand)weg met allerlei keien of rotsen. Vandaar de term ‘rocky road’.

Traditioneel wordt de chocolade ook gevuld met stukjes koek en marshmellows. Die heb ik uiteraard achterwege gelaten, want die passen níet bij m’n gezonde leefstijl. Ook niet af en toe.

Gezond(er)?

Of onderstaand recept past bij je gezonde leefstijl ligt ook aan je persoonlijke situatie. Wanneer je nog bezig bent om je gezondheids– of gewichtsdoelen te bereiken, dan is dit wellicht niet het meest geschikte recept voor jou.

Maar het is in ieder geval een veel gezonder variant dan het oorspronkelijke recept. Zonder de stukjes koek en marshmellow. Maar ook met pure chocolade van 90% cacao. Met heel weinig toegevoegde suiker. En verder met zelfgeroosterde noten en pitten. Zodat die geen ongewenste plantaardige olie bevatten.

De oven als je vriend

Het nadeel van mijn favoriete 90% cacao chocolade is dat deze zich wat moeilijker laat smelten. Zelfs au bain marie. Maar nu heb ik de oplossing. Daar kwam m’n man mee; zelf absoluut geen fan van chocolade 😉 Hij had een filmpje gezien van het smelten van chocolade in de oven.

Het zag er supermakkelijk uit. Ik wist alleen niet goed of het ook zou lukken met de 90% chocolade. De enige echte manier is dan om het maar gewoon te proberen. Gelukkig maar, want het ging hartstikke goed. Veel minder gedoe dan au bain marie en vrijwel zonder troep.

En het allerbeste: deze chocolade is echt hemels!

Vroeg beginnen

Chocolade smelten in de oven is misschien niet het eerste waar je aan denkt met de zomerse temperaturen van de afgelopen tijd. Het laatste wat je dan wilt is je huis verder opwarmen. Wat je dan kunt doen is lekker vroeg opstaan. Zet alle ramen en deuren open om de koele ochtendlucht binnen te laten. Zelf deed ik dat gisteren terwijl ik thuis aan het sporten was. Het koelde in die tijd van 24 graden af tot onder de 20 graden.

De oven hoeft maar kort aan en op een lage temperatuur; dus dat valt allemaal heel erg mee. En dan kun je in de koelte van de ochtend ook de chocolade nog laten afkoelen. Daarna kun je ‘m eventueel in de koelkast nog verder op laten stijven en bewaren.

Rocky road: chocolade gevuld met allerlei lekkers

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

 • 2 tabletten chocolade 90% cacao à 100 g

 • ongebrande, ongezouten (gemengde) noten

 • zonnebloem- en pompoenpitten

 • Optioneel: gedroogd fruit (zoals bijv. abrikozen en vijgen), zonder toegevoegde suiker

Stappen

 • Rooster de noten in de oven (zie notities). Zelf gebruikte ik de Airfryer. Ik zette die op 150 graden en schudde elke paar minuten de noten even om, zodat ik ze ook goed in de gaten kon houden. Na 7 minuten haalde ik ze eruit en liet ze afkoelen op een bord.

  Uiteraard kun je er ook rauwe noten in doen (nog gezonder!), maar op deze manier worden ze lekker knapperig.
 • Rooster de zonnebloem- en pompoenpitten in de oven. Zelf gebruikte ik weer de Airfryer op dezelfde manier als hierboven, maar dan 5-6 minuten op 140 graden Celsius.
 • Leg de tabletten chocolade naast elkaar op een bakvel of stuk bakpapier op een bakblik. Zie ook Notities onderaan het recept.

  Zet 5-6 minuten in de oven op 50 graden Celsius, of tot de tabletten gesmolten zijn. Ga ondertussen verder met de volgende stap.
 • Hak de noten grof en snijd het gedroogde fruit in stukjes.
 • Verdeel de vulling over de gesmolten chocolade.
 • Laat op een koele plek goed afkoelen en breek de chocolade in stukken.

  Smakelijk!

Notities

 • Je kunt noten ook in de oven i.p.v. Airfryer roosteren. Zet de oven dan op 175 graden Celcius. Hou 6-8 minuten als richtlijn aan voor zachtere noten zoals bijv. walnoten of pistache- of pecannoten) en 8-10 minuten voor hardere noten. Schud ze halverwege even om. Hou ze goed in de gaten, want elke oven is anders en ze kunnen snel verbranden.
 • Je kunt de zonnebloem- en pompoenpitten ook in de oven roosteren. Zet de oven iets lager dan voor de noten (bijv. 165 graden) en rooster ze circa 5-7 minuten. Schud ook deze halverwege even om en hou ze goed in de gaten.
 • Ik had niet verwacht dat de chocolade zo goed en snel zou smelten. Maar dat gebeurde wel en de chocolade vloeide daarom ook weg. Wil je een dikkere plak houden, leg de repen chocolade dan in een kleiner en/of passend bakblik waar je bakpapier in hebt gelegd. Of vouw een passend bakje van bakpapier.
 • RMR2.0: Pure chocolade (minimaal 80%) en gedroogd fruit staan bij de Real Meal Revolutie 2.0 op de lichtrode lijst. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3.
 • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1 en 4.
 • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.