Vandaag durf ik het recept van deze bijzondere ovenschotel wel met je te delen.

Het stond al een paar weken te wachten, maar bij temperaturen van rond de 30 graden is een ovenschotel niet zo voor de hand liggend. Met de mildere temperaturen en af en toe wat regen kan de oven best weer eens aan. En dat is fijn, want met dit recept kan ik de (prachtige en supergezonde) rode tuinmelde weer eens onder de aandacht brengen.

Melde of spinazie

Ik maakte deze ovenschotel met rode melde. Je zou ‘m ook kunnen maken met spinazie. Omdat niet iedereen rode melde in de tuin heeft is het handig om te weten dat je rode melde en spinazie vaak kunt uitwisselen in recepten.

In plaats van rode melde of spinazie kun je overigens ook groene melde gebruiken. Die kun je vinden in de natuur. Je ziet ‘m vaak in bermen. Groene melde wordt gezien als onkruid, maar is hartstikke gezond. En als je ‘m eenmaalt (her)kent, zie je ‘m werkelijk overal. Ook in onze moestuin en in de siertuin komt ‘ie spontaan op.

Rode tuinmelde

Zoals gezegd is rode melde een prachtige tuinplant. De plant is diep bordeauxrood tot paars gekleurd en daarmee een echte blikvanger.

Net als groene melde kan de rode melde zich enorm uitzaaien. Eenmaal zaadjes gekocht of gekregen hoef je ze daarna waarschijnlijk nooit meer te zaaien. Dat gebeurt vanzelf. Wil je er het jaar erop niet teveel, dan moet je niet teveel planten in het zaad laten komen. Gelukkig kun je de plantjes ook makkelijk herkennen en uittrekken als het er teveel worden.

Voeding in plaats van pillen

Rode melde is niet alleen mooi, maar ook heel gezond. Eerder schreef ik daarover deze blog: Rode tuinmelde in je tuin en op je bord. Ter herinnering; er zitten veel anti-oxidanten in (vandaar die dieprode kleur), maar ook veel vitamines en mineralen. En vergeet de vezels niet.

Rode melde is daardoor goed voor je hormonen, rode bloedcellen, je ogen, je hart, je nieren, je botten, je hersenen en je zenuwstelsel. Verder kan het helpen om kanker te voorkomen, is het goed voor de stofwisseling, de spijsvertering en het immuunsysteem.

Wauw. Bijzonder, hè?! Zo zie je weer; eten kan echt ons medicijn zijn!

Koken met rode melde

De jonge blaadjes kun je als sla gebruiken. De wat stevigere blaadjes, die overigens best groot kunnen worden, kun je kort roerbakken. Dan slinkt het op dezelfde manier als spinazie.

Je kunt op internet bijna geen recepten vinden met rode melde. Het is gewoon niet heel erg bekend. Zelf deelde ik in de afgelopen jaren al een aantal eigen recepten:

Deze keer wilde ik weer eens iets anders. Vandaar het idee om er een ovenschotel mee te maken.

Ik nam een grote zak met rode melde bladeren mee naar huis. In de groentenla van de koelkast bleven ze lekker knapperig tot ik ze vier dagen later gebruikte voor onderstaande ovenschotel.

Unieke smaak

De smaak van rode melde kan ik niet goed beschrijven. Daarvoor moet je ‘m eigenlijk proberen. Het heeft een heel klein bittertje op het eind. Dat is waarschijnlijk mede de reden dat de rode melde zo gezond is. Bittere groenten zijn o.a. heel gezond voor je lever. Ze helpen de lever om het lichaam te ontgiften.

De smaak van rode melde wordt ook wel omschreven als vergelijkbaar met spinazie. En die heeft inderdaad ook een beetje dat bittertje.

Hoe dan ook, de smaak van de ovenschotel werd bij ons in ieder geval zeer gewaardeerd.

Rode melde (of spinazie)schotel, met spicy kip en feta

Recipe by Cora Hoskens Keto en zo

Ingrediënten

  • 1 grote ui

  • 2-3 tenen knoflook

  • kokosvet, om te bakken

  • Aardappel – rode melde laag:
  • 400 g aardappelen

  • 225 g rode melde (gewogen na het verwijderen van stengel en dikke nerven

  • 100 g roomkaas

  • Himilayazout en verse peper

  • Spicy kip:
  • 225 g kipdijfilet

  • 3/4 tl Keltisch zeezout

  • 1 1/2 tl kipkruiden (ik gebruikte Spicy Kip Blend van Verstegen met o.a. paprika, koriander, sesamzaad, chilies, peper, gember, kurkuma, fenegriek, foelie, selderijzaad, komijn, ui, paprika)

  • Topping:
  • circa 6 el pesto

  • 100 g feta

Stappen

  • Knoflook-ui mengsel:
  • Maak de ui en knoflook schoon. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Smoor de uien en knoflook in kokosvet. Schep daarna de helft uit de pan en zet de pan van de hittebron.
  • Aardappel – rode melde laag:
  • Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook ze circa 2 minuten, zodat ze enigszin beginnen te garen. Ze garen na in de oven. Giet ze af.
  • Indien nodig was je de rode melde of spinazie ondertussen en slinger je deze droog. Snijd de rode melde in grove repen. Snijd deze repen eventueel nog een keer doormidden.
  • Roerbak de rode melde nu kort in de pan met de helft van het ui-knoflookmengsel. Voeg indien nodig extra kokosvet toe.

    Voeg steeds een grote handvol toe aan je pan tot de rode melde weer voldoende geslonken is en er weer meer bij past. Blijf ondertussen omscheppen.
  • Doe dan de aardappelschijfjes, samen met de roomkaas bij de pan. Schep even om. Breng op smaak met Himalayazout en verse peper. Schep in een ovenschaal of in een ovenvaste pan.
  • Spicy kip:
  • Snijd de kipdijfilets in stukjes en voeg het Keltisch zeezout en de kruiden toe. Smelt kokosvet in de pan en bak hierin de kipdijfilets mooi goudbruin. Ze garen nog na in de oven, dus ze hoeven niet door en door gaar te zijn.
  • Meng met de overgebleven helft van het ui-knoflookmengsel. Verdeel dit over de aardappel-rode melde laag.
  • Afwerken en bakken:
  • Verdeel de pesto over het kipmengsel en verbrokkel dan de feta erover.
  • Bak de schotel in de oven op 180 graden Celsius nu verder goudbruin en gaar. Circa 20 minuten, maar helemaal afhankelijk van de temperatuur van de ingrediënten op het moment dat ze de oven in gaan.

Notities

  • Zelf maakte ik een grote schotel, waar we ruim twee keer van konden eten. Die hoeveelheid zie je op de foto’s. Voor het recept paste ik het recept aan (voor circa 4 personen; maar helemaal afhankelijk natuurlijk van hoeveel en hoe vaak je eet).
  • Persoonlijke tip: Wees, zeker buiten fase 3 van de Real Meal Revolutie 2.0, niet te bang voor aardappelen. Ze hebben (in mijn ogen) een onterecht slechte naam binnen het koolhydraatarme wereldje: De pieper’s plekje in een koolhydraatarme en gezonde leefstijl
  • RMR2.0: Aardappelen staan op de oranje lijst B van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 3. Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
  • RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2 en 4.
  • Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0  vind je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Gezond eten

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Geef hier je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.