De vorige keer schreef ik over rode tuinmelde, een mooi paarsrood gekleurde plant voor in je moestuin of siertuin waar je de (liefst jonge) bladeren van kunt eten. Ik werd heel erg vrolijk van deze rode blaadjes door de sla. Ze geven direct kleur aan je bord en zijn ook nog eens heel gezond. Daarom wil ik je ook wat inspiratie geven om deze plant ook daadwerkelijk te gebruiken.

Lunchkaart waardig

Van mijn eerste oogst rode melde-blaadjes maakte ik deze salade met rucola en gebakken geitensalade. Een supereenvoudige salade maar een lust voor het oog en heel erg lekker. Ik wilde eigenlijk de helft eten en de rest tot de dag erna bewaren. Maar na m’n eerste kommetje heb ik een extra ei gepeld, nog wat geitenkaas gebakken en uiteindelijk alles opgegeten. Zo lekker!

Een salade die volgens mij niet zou misstaan op de lunchkaart van een lunchroom of eetcafé. En zoiets maak je dan eenvoudig thuis van een paar (h)eerlijke ingrediënten. Wat wil je nog meer?

Salade van rode melde en rucola met gebakken geitenkaas

Recipe by Cora Hoskens — Keto en zo

Ingrediënten

  • rode melde, of vervang door een andere slasoort, spinazieblaadjes, of heel fijngesneden rode (spits)kool

  • rucola

  • (snack)komkommer

  • olijfolie

  • eventueel: verse citroensap

  • verse groene kruiden (ik gebruikte peterselie)

  • gekookte eieren

  • verse peper

  • kruidenzout, of Himalayazout

  • kokosvet (om te bakken)

  • verse geitenkaas

Stappen

  • Pluk de blaadjes van de melde. Kleine takjes kun je klein snijden en mee in de sla doen. Snijd de blaadjes van de melde en de rucola grof.
  • Snijd de (snack)komkommer in stukjes en meng alles door elkaar.
  • Sprenkel olijfolie en eventueel wat citroensap over de salade en meng goed door elkaar.
  • Pel de eieren en snijd ze in partjes. Leg ze op de salade. Strooi peper en (kruiden)zout over de salade en de eieren.
  • Smelt wat kokosvet in een pannetje en bak hierin wat plakjes verse geitenkaas tot ze mooi goudbruin zien. Leg ook deze op de salade. Smakelijk!

Notities

  • Verse geitenkaas staat op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik hiervan is tijdens fase 3 zeer beperkt. Gebruik tijdens die fase maximaal 60 ml (= 4 el) volle zachte zuivel per dag. Gebruik die dag geen andere producten van de oranje lijst A. Je kunt de zachte geitenkaas ook vervangen door harde (geiten)kaas. Deze staat op de groene lijst en past bij alle fases.
  • Meer over deze vet gezonde leefstijlmethode lees je onder het recept.

Gezond worden en blijven

In 4 stappen gezond

Gezond eten

De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.

Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.

Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.

Minder vaak eten

Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!

Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.

Print Friendly, PDF & Email

Geef hier je reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.