Laatst was het moederdag en niet lang erna was ik jarig. Onze dochter vroeg wat ik als kado wilde voor deze gelegenheden. Ik vertelde haar dat het me een geweldig kado leek als haar broers in het weekend thuis zouden komen en ze met drieën zouden koken.
Twee keer feest
Sinds beide zoons uit huis zijn is met z’n allen samen zijn een uitzondering. Een feest op zich. Het koken zou de kers op de taart zijn. Helaas konden beide zoons vanwege hun werk niet in hetzelfde weekend thuis zijn. Maar niet getreurd.
Nummer een kwam met moederdag en maakte samen met z’n zus een overheerlijke lunch. Er was eigenlijk teveel om op te noemen. Een oopsie-variant op toast avocado; oeufs en cocotte, snackgroenten met een knoflookdipsaus, kaascrackers en nog veel meer.
Nummer twee kwam het weekend erna en dook ook samen met z’n zus de keuken in.
Ze maakten een heerlijk drie-gangen diner met de gevulde omeletjes als voorgerecht. Daarna kregen we courgetti met zelfgemaakte pasta-roomsaus, geroosterde groenten en zalm. Als toetje was er een een key lime taartje. Allemaal ook weer super lekker.
Beide keren waren we dus niet allemaal samen, maar het was wel twee keer feest. Een prachtig kado. En voor broers en zus een ideaal moment om weer eens samen te verbinden.
De gevulde flensjes
Het recept van de gevulde flensjes en de key lime taartjes wil ik graag met je delen. Als eerste de gevulde flensjes. Dat was tenslotte ook het voorgerecht. De key lime taartjes volgen later een keer.
Het recept voor deze flensjes hadden ze samen bedacht. De vulling is zacht en romig met uitgebakkens spekjes, gedroogde tomaatjes en verse basilcum. De flensjes krijgen onder de grill een lekkere beet door de Parmezaanse kaas. De combinatie van smaken en texturen maakt van een ‘eenvoudig eitje’ een heerlijk voorgerecht.
Gevulde flensjes met roomvulling en gedroogde tomaatjes
Ingrediënten
- Voor de omeletjes
4 eieren
1 el ongeklopte slagroom
1 tl omeletkruiden (een mix van gedroogde paprika, ui, knoflook, peper, maanzaad, mosterdzaad, gember, peterselie, prei)
verse peper, Himalayazout
kokosvet, om te bakken
75 g geraspte Parmezaanse kaas (om erover te strooien)
- voor de vulling
75 g spekjes
1 sjalotje of kleine ui
10 gedroogde tomaatjes
10 blaadjes verse basilicum (hou een beetje achter voor garnering)
75 g cottage cheese
75 g roomkaas
Stappen
- Maak de omeletjes:
- Klop de eieren met de slagroom en de omeletkruiden. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
- Bak er dunne omeletjes van in wat kokosvet.
- Maak de vulling:
- Bak de spekjes krokant.
- Snipper het sjalotje en bak deze in het spekvet.
- Snijd de gedroogde tomaatjes en de basilicumblaadjes in stukjes.
- Meng nu alle ingrediënten voor de vulling.
- Vul en bak de omeletjes:
- Verdeel de vulling over de omeletjes. Vouw de zijkanten naar binnen en rol ieder omeletje dan op.
- Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal en strooi er wat Parmezaanse kaas over.
- Bak de omeletjes circa 8 tot 10 minuten in de oven op 180 graden Celsius. Zet ze daarna nog even onder de grill voor een mooi krokant korstje. Garneer met verse basilicum.
- Smakelijk!
Notities
- Onze kids maakten deze flensjes in een grotere hoeveelheid. Het recept is aangepast voor circa 4 flensjes.
- RMR2.0: Slagroom, cottage cheese en roomkaas staan als volle zachte zuivel op de oranje lijst A van de Real Meal Revolutie2.0. Gebruik van producten van deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fasen 1, 2, 3 (zie beperking hieronder) en 4.
- Beperking voor RMR2.0 – fase 3: Tijdens fase 3 mag je iedere dag 1 product kiezen van de oranje lijst A en daarvan de maximale aangegeven hoeveelheid gebruiken. Of 2 producten en dan van ieder de helft van de maximale aangegeven hoeveelheid. Voor volle zachte zuivel is de maximale hoeveelheid 60 ml per dag. In dit recept zit 165 ml. Je kunt dus 1 1/2 flensje eten en binnen de daglimiet blijven.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.