Deze lekker frisse limoen-roomkaastaartjes maakten onze dochter en één van haar broers als nagerecht tijdens mijn verjaardags-diner.
Het zijn kleine uitvoeringen van de in Amerika bekende Key Lime Pie. En dan de variant waarbij de vulling niet gebakken wordt.
Key Lime Pie wordt traditioneel gemaakt met key limes. Dat zijn kleine limoentjes uit ‘de Keys’ in Florida. In Nederland worden die niet verkocht. We gebruiken dus gewoon de limoenen die je hier wel kunt vinden.
Met stevia als gezond alternatief voor suiker
Deze taartjes bevatten enkel groene stevia als zoetmaker. De blaadjes van een stevia-plant zijn van nature erg zoet. Ze laten echter je bloedsuiker niet stijgen.
Groene stevia is de gezondste zoetmaker die ik ken. Het poeder kun je zelf maken van de gedroogde en fijngemalen blaadjes van een steviaplant. Groene stevia is absoluut niet te vergelijken met het (sterk bewerkte) witte steviapoeder wat je in de winkel kunt kopen. Dat smaakt heel anders en bevat niet meer de gezonde eigenschappen van de groene stevia.
Overigens kun je groene stevia tegenwoordig ook online kopen.
Pas het aan
Zoals gezegd en zoals te verwachten met een limoenvulling, zijn de taartjes fris-zurig. Hoe fris of hoe zuur je ze wilt, is heel persoonlijk.
Pas de hoeveelheid stevia en limoen gewoon aan naar je eigen smaak. Begin met wat minder limoensap en voeg toe als je het zuurder wilt. Of gebruik wat meer of minder groene stevia. Doordat de roomvulling niet de oven in gaat, kun je het prima afproeven. De smaakt verandert immers niet meer.
Krokante bodem
Ik wil met name de bodempjes nog even extra onder de aandacht brengen. Die waren namelijk verrassend krokant en lekker.
Een hele goede combinatie met de zachte roomkaasvulling.
Limoen-roomkaas taartjes
Ingrediënten
- Voor de bodems:
75 gram amandelmeel
1 tl bakpoeder
1/2 tl kaneel
1 tl groene stevia
1/2 tl limoenrasp
40 g roomboter
2 tl slagroom
- Voor de limoen-kaastaartvulling:
3 blaadjes gelatine
3 limoenen; liefst biologisch (zie ook Notities onder het recept)
100 g roomkaas
150 Griekse yoghurt
2 tl groene stevia, of naar smaak
- Voor de afwerking:
geklopte ongezoete slagroom
optioneel: beetje rauwe honing
Stappen
- Maak de bodems:
- Doe alle ingrediënten van de bodem in een kom en meng het goed door.
- Verdeel over de bodem van 6 grote of 8 kleinere siliconen muffinvormpjes en druk goed aan.
- Bak de bodems 15 minuten op 180 graden Celsius. Laat ze daarna op een rooster afkoelen.
- Maak de vulling:
- Week de gelatineblaadjes minimaal 10 minuten in een bakje met koud water.
- Rasp de schil van de limoenen. Pers de limoenen.
- Doe de limoenrasp (bewaar een beetje voor garnering), het limoensap (bewaar 1 el ervan voor stap 4), de roomkaas, Griekse yoghurt en groene stevia in een kom en meng goed door met een mixer.
- Doe de overgebleven eetlepel limoensap in een pannetje. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij het limoensap. Verwarm dit op lage temperatuur, tot de gelatine opgelost is.
- Voeg dit gelatinemengsel toe aan de roomvulling, terwijl je ondertussen met de mixer het erdoor mengt.
- Verdeel de vulling over de afgekoelde bodems. Laat dit 1 tot 2 uur in de koelkast afkoelen.
- Zet de siliconen vorm het laatste uur in de diepvries, zodat je de taartjes er eenvoudig uit kunt halen.
- Serveer met de slagroom, eventueel wat honing en de achtergehouden limoenrasp. Smakelijk!
Notities
- Voor 6 limoentaartjes. Gebruik een siliconen bakvorm om ervoor te zorgen dat je na afloop de taartjes los kunt krijgen. Wij gebruikten een wat groter formaat muffinvormen hiervoor. Gebruik je kleinere vormpjes, dan kun je er 7 tot 8 stuks van maken.
- Door het sap van 3 limoenen is de vulling lekker fris-zuur. Als je niet zo van zuur houdt, gebruik dan eventueel wat minder limoensap of voeg wat extra groene stevia toe (maar doe dat beetje voor beetje en proef ondertussen).
- RMR2.0: Amandelmeel en rauwe honings staan op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie 2.0. Gebruik van producten van deze lijst past niet bij fase 2 en 3. Zachte volle zuivel staat op de oranje lijst A. Gebruik hiervan is tijdens fase 3 zeer beperkt.
- RMR2.0 fasen: Het recept is geschikt voor fase 1 en 4. Met de hieronder genoemde aanpassingen kun je het ook geschikt maken voor fase 2 en (zeer beperkt) voor fase 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 2: Je kunt de taartjes ook zonder bodem maken. Laat ook de honing (als afwerking) achterwege. Ze zijn dan ook geschikt voor fase 2 en (zeer beperkt) voor fase 3.
- Aanpassing voor RMR2.0 – fase 3: Zonder bodem en honing is de taart in zeer beperkte mate ook geschikt voor fase 3. In die fase mag je hoogstens 60 ml per dag verse volle zuivel gebruiken. In de taartjes zit 280 ml volle zachte zuivel (exclusief de slagroom als garnering). Bij 6 taartjes is dat bijna 50 ml en bij 8 taartjes is dat 35 ml per taartje.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.
Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten
Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?
Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.