Pasta pesto salades zijn heel populair. Pasta is sowieso erg populair bij veel mensen. Dat is niet voor niets. Het is makkelijk te maken, niet duur en vult (in ieder geval op de korte termijn) goed.
Pieken en dalen

Helaas laten snelle koolhydraten, zoals in pasta en brood, wel je bloedsuiker snel en sterk stijgen. En nog extra als je minder insuline-gevoelig bent geworden over de jaren. Je lichaam maakt dan een extra stoot insuline aan om je bloedsuiker snel naar beneden te brengen. Het overschot aan suiker wordt je cellen in geduwd en je bloedsuiker daalt snel. Meer dan eigenlijk goed voor je is. Met een bloedsuiker-dip en honger als gevolg.
Pasta past ook niet bij onze leefstijl. Daarom bedacht ik een alternatief: een quinoa-pesto salade. Lekker met de verse en lekker pittige rucola uit onze eigen tuin!
Kijk onder het recept voor uitleg over wanneer quinoa past bij de koolhydraatarme en gezonde leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0.
Quinoa; een prachtig en bijzonder zaadje

Quinoa is een klein zaadje vol voedingswaarde. Een heel bijzonder zaadje. Alleen al omdat quinoa alle negen essentiële aminozuren bevat die we nodig hebben. Dat zijn de basisblokken voor de eiwitten die wij dagelijks via onze voeding binnen moeten krijgen. Om nieuwe cellen te bouwen, spieren te kweken enzovoort. Daarom is het zo belangrijk om eiwitten te eten.
Over het algemeen is het veel makkelijker om alle eiwitten binnen te krijgen wanneer je dierlijke voeding gebruikt. Vlees, vis, eieren en/of zuivel. Maar quinoa is een goede plantaardige bron voor eiwitten. Omdat het, net als dierlijke voeding, complete eiwitten bevat. Iets wat zeldzaam is voor plantaardige voeding.
Quinoa is bovendien rijk aan vitamines (o.a. B1, B2, B6, B3 en vitamine E) en mineralen (o.a. fosfor, ijzer, magnesium, zink en kalium) en bevat veel vezels. Een krachtig zaadje, dus.
Quinoa pesto ++



In plaats van een pasta pesto salade werd het dus een quinoa pesto salade. Met zelfgemaakt pesto, eigen rucola, gerookte kip en kerstomaatjes. En bovendien paprika, feta, pecannoten en avocado. Een hele gezonde salade boordevol smaak, kleur en textuur.
Quinoa ook heel lekker in een ei
Tip: Wist je dat quinoa in een omelet heel erg lekker is?! Ben ik ooit achtergekomen bij een eigen experiment. Toen ik quinoa over had. Sindsdien kook ik expres een beetje quinoa teveel.
Verwarm voor een lekker krokant en heel voedzame omelet, eerst wat gekookte en afgekoelde quinoa in een koekenpan met wat kokosvet. Voeg daarna wat extra kokosvet toe en giet je (op smaak gemaakte) eier-mengsel over de quinoa. Paar plakjes kaas erover, dichtklappen en gaar laten worden.
De quinoa geeft een krokante beet aan je ei. Heel verrassend. Een beetje alsof je een tosti met kaas eet. Kook dus gerust een beetje meer als je toch bezig bent.
Voor het recept kijk je hier: Quinoa-omelet met groenten en kaas
Pesto-rucola-maaltijdsalade met quinoa en avocado
Ingrediënten
- Voor de salade:
100 g pecannoten
175 g quinoa
1 grote zoete aardappel (circa 420 g)
1 snackkomkommer
1 gerookte kipfilet
1 rode en 1 gele puntpaprika
1 avocado
100 g rucola
2 takjes munt
200 g feta
Optioneel: paar frambozen, om te garneren
- Voor de pesto-dressing;
240 g volle yoghurt; of als alternatief: olijfolie om de pesto te verdunnen
120 g pesto
Stappen
- Rooster de pecannoten in een droge koekenpan of in de oven of Airfryer. Laat afkoelen.
Ik roosterede ze 5 minuten op 150 graden in de Airfryer. - Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
- Snijd de zoete aardappel in blokjes en stoom of kook deze beetgaat. Giet af en laat afkoelen.
- Snijd de snackkomkommer in plakjes, de kipfilet in stukjes en de paprika in halve ringen.
- Snijd de avocado in halve plakken. Snijd eventueel de rucola wat kleiner. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd deze in fijne reepjes. Snijd de feta in blokjes.
- Meng alle ingrediënten behalve de avocado door elkaar. Leg deze bovenop de salade.
- Voor de pesto-dressing:
- Meng de yoghurt met de pesto. Breng eventueel verder op smaak met Himalayazout en peper.
- Serveer de salade met de dressing en eventueel een paar frambozen. Smakelijk!
Notities
- Voor circa 4 personen.
- RMR2.0: Quinoa staat (net als glutenvrij graan en graanproducten) op de lichtrode lijst van de Real Meal Revolutie. Gebruik van producten op deze lijst past alleen bij fase 1 en 4. Volle zachte zuivel (yoghurt, feta), zoete aardappel en noten staan op de oranje lijst A. Gebruik van producten op deze lijst is tijdens fase 3 heel beperkt. Meer hierover lees je hier: oranje lijst A tijdens fase 3.
- RMR2.0 fasen: Dit recept is geschikt voor fase 1 en fase 4.
- Meer info RMR2.0: Meer over de vet gezonde koolhydraatarme leefstijl van de Real Meal Revolutie 2.0 vind je onder het recept.
Gezond worden en blijven
In 4 stappen gezond
De Real Meal Revolutie (RMR) is een vet gezonde koolhydraatarme methode, mede opgezet door prof. Tim Noakes. De methode wordt onderbouwd door recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding. In RMR 2.0 worden 4 stappen gevolgd die zich achtereenvolgens richten op kennis, verbeteren van je gezondheid, een gezond gewicht door optimale vetverbranding en het vasthouden van dat gezonde gewicht voor de rest van je leven.
Hoe je dat doet kun je vinden op mijn blog en in het boek ‘Van GezondDorp naar GezondLand‘. Van dat boek ben ik ook mede-auteur, maar ik heb er geen enkel financieel belang bij. Dat laatste geldt overigens ook voor deze blog, die om dezelfde reden ook helemaal reclame-vrij is.


Gezond eten
Wil je meedoen, sluit je dan aan bij de Facebook groep ‘Het nieuwe eten: koolhydraatarm en vet gezond‘.
Minder vaak eten



Heb je interesse in periodiek of meerdaagse vasten (Intermittend Fasting / IF of Extended Fasts / EF), dan kun je terecht bij de Facebook groep ‘Eet niet minder, eet minder vaak‘. Daar krijg je ondersteuning en informatie en kun je terecht met al je vragen omtrent ‘Minder vaak eten’. Dat kan varieren van niet snacken tussen maaltijden, tot dagelijks één of meerdere maaltijden overslaan, tot af en toe een paar dagen niets eten. En alles vanuit de gezonde insteek!
Meer kookinspiratie?

Krijg jij ook vaak kookinspiratie als je kijkt naar foto’s van lekkere gerechten? Kijk dan eens naar ‘Keto en zo: koolhydraatarme en vet gezonde recepten — glutenvrij en suikervrij‘. Het is de Keto en zo foto-galerij op Pinterest en geeft weer een andere kijk op de recepten van m’n blog.
Lekker gerecht, cora. Maar wat bedoel je met complete eiwitten (dat je meestal niet vindt bij planten)?
Hoi Peter, Dank je wel. Eiwitten worden opgebouwd uit aminozuren. In totaal hebben wij 22 aminozuren nodig voor ‘onze’ eiwitten. Ze kunnen op verschillende manieren opgebouwd worden en je krijgt dan ook verschillende soorten eiwitten. Van de 20 aminozuren zijn er 9 die essentieel zijn. Dat betekent dat we ze niet, of niet in voldoende mate, zelf kunnen maken. We moeten ze dus via onze voeding binnen krijgen. Wanneer een voedingsmiddel alle 9 essentiële aminozuren in voldoende mate bevat, wordt gezegd dat ze complete eiwitten bevatten. Dierlijke voeding (vlees, vis, eieren, zuivel) bevat complete eiwitten. Voor planten is dit meestal niet het geval, maar voor quinoa geldt het dus ook. Wanneer je vegetarisch eet, moet je dus ofwel voldoende eieren eten of goed afwisselen tussen de verschillende plantaardige bronnen van eiwitten, zodat je toch voldoende van alle aminozuren binnen krijgt. En quinoa eten is dus ook een heel goed plan. Groetjes, Cora